Direktiva EU nema ograničenja za starost vozila

Vlasnik auto-škole “Točak”, Danilo Radović, odgovorio na tvrdnje Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta

5285 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Vlasnik auto-škole “Točak” Danilo Radović reagovao je na tvrdnje Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, objavljene prije dva dana u tekstu “Novim pravilima do boljih auto-škola”.

Reagovanje prenosimo u cjelosti:

”U reagovanju Ministarstva na dobronamjerne komentare u tekstu ‘Nova pravila gase auto-škole’, a nastale zbog zabrinutosti brojnih predstavnika škola, zaposlenih, njihovih porodica, kandidata, targetira se jedan čovjek, a pisac reagovanja se krije iza ministarke Bratić.

Odgovor za tvrdnju da Ustavni sud nije osporio starost vozila:

Inicijativa za pokretanje postupka ocjene ustavnosti odredbe čl.219 stav 1 tačke 4 ZOPS-a je predata 31. 3. 2014. godine, pod rednim brojem U-I-20/14. U međuvremenu je Ustavni sud utvrdio da je Skupština Crne Gore, na sjednici 16. decembra iste godine donijela Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, odredbama člana 19 Zakona o izmjenama i dopunama Zakona osporena odredba člana 219, stav 1, tačka 4, izmijenjena je tako da glasi:

4) Najmanje dva vozila kategorije B i najmanje po jedno vozilo ostalih kategorija,koja su registrovana na auto-školu ili su obezbijeđena putem lizinga.

Starost vozila je potrebno prvo regulisati Zakonom, a zatim na osnovu Zakona se pišu pravilnici.

Za vozila sa dvoje vrata i za vozila kraća od 3,75 metara je suvišno komentarisati obrazloženje predlagača, jer nemam nijedno auto sa dvoje vrata, ali sam na zahtjeve kolega potencirao to i da sve auto-škole imaju isto mišljenje po ovom pitanju.

Znaju dobro auto-škole koji standardi važe u obuci. Zna to i Ministarstvo i da škole čine sve da ih zadovolje. I nijesu škole čekale da svoja vozila prilagode pravilnicima nego potrebama savremene obuke i kandidatima. Neko manje neko više, a sve da bi optimizirali troškove i omogućili građanima Crne Gore da im i vozačka ne bude nedostupna.

Onaj koji je pripremio ovakav odgovor, a koji je podmetnut ministarki, 20 godina uređuje ovu oblast, ali tako da je ne uredi. A cio proces izbora komisija kako tada tako i dan-danas zadržali netransparentnim. Zato prigovor da je tekst naručen od nezadovoljnih, ne da ne stoji, već bi se od prigovora nezadovljnih napisala knjiga. No transparentnost u oblasti uređenja komisija nikada nije bila princip.

Predlagači se pozivaju na Direktivu EU. Ako se pozivaju neka bude kao u EU - jedan licencirani ovlašteni ispitivač, što kod nas nije slučaj. Opšte je poznato da nijedan član ispitne komisije nikada nije pohađao nijedno stručno usavršavanje koje je obavezno članom 240 c radi produženja licence koje nemaju.

Direktiva EU nema ograničenja za starost vozila, dužinu vozila i za broj vrata.

Članom 20 Nacionalnim stručnim kvalifikacijama Lista ispitivača se utvrđuje na osnovu javnog oglašavanja, što se nikada nije sprovelo.

Čudi što je Ministarstvo u odgovoru samo sebe negiralo. Licencu za obrazovanje instruktora vožnje nijesam dobio pod čudnim okolnostima nego od Ministarstva prosvjete broj:UP I -1050303-341/20-811/1 od 4. maja 2020. Sve su licence Ministarstva izdate u skladu sa zakonom, škole su aplicirale za i nakon uvida komisija ministarstva dobile licence. Auto-škole, u skladu sa zakonom, već petnaestak godina imaju mogućnost i vlasnice su brojnih licenci za obrazovanje odraslih i do sada niko nije osporio njihovu stručnost u realizaciji programa”, zaključuje Radović.

Infobox Text/Izjava Citat - Por ectem quaerum sitati blautatia sequatios conectium lam eium corepre pudigen dandae nihiti quis et apid quunt, cusda dolor nihiti sam adis aut atur? Ad quassitatur seque esciam rae

Bonus video: