Nije naše da sređujemo gradske parcele, ali možemo pomoći

Reagovanje direktorice vrtića “Đina Vrbica” Bojane Razić u vezi sa tvrdnjama PG biroa o problemu vaspitne jedinice “Zvončić”

5429 pregleda 4 komentar(a)
Foto: SAVO PRELEVIC
Foto: SAVO PRELEVIC

Na navode iz službe za odnose sa javnošću Glavnog grada – PG biroa, u vezi sa problemom prilaza vaspitnoj jedinici “Zvončić” u Maslinama, objavljenim u tekstu “Preko lokvi, s blatom na čizmama u učionicu”, reagovala je direktorica vrtića “Đina Vrbica” Bojana Razić.

Reagovanje prenosimo u cjelosti:

”Kao rukovodilac najveće ustanove predškolskog sistema vaspitanja i obrazovanja u Crnoj Gori – ‘Đina Vrbica’, koja je ove školske godine u svoje okrilje primila preko 5.600 mališana, osjećam ogromnu profesionalnu, ali i ljudsku dužnost da se obratim crnogorskoj javnosti apropo dešavanja ispred vaspitne jedinice ‘Zvončić’, u podgoričkom naselju Masline, koja su pokrenula ogroman i žestok revolt roditelja, ali i svih revnosnih i savjesnih građana glavnog grada.

U utorak 7. decembra 2021. godine prelistavanjem dnevne novine “Vijesti”, naišla sam na prilično uznemirujući članak ‘Preko lokvi do vrtića: Mokrih nogu u učionicu’, u kojem je iznijet određeni broj informacija koje crnogorskoj javnost pružaju jednu krajnje iskrivljenu i, nažalost, krajnje neistinitu sliku, koja nimalo ne odgovara realnosti. Kao ustanova koja njeguje transparentnost i apsolutnu odgovornost u postupanju i uvijek se rukovodi djetetom, zaštitom njegovih interesa i dobrobiti, smatram da je moja obaveza i dužnost da demantujem netačne informacije koje su na naš račun iznijete i prenijete autorima pomenutog članka.

Naime, kao što je građanstvo već upoznato, naša vaspitna jedinica ‘Zvončić’ se nalazi u Ulici Franca Rozmana, u podgoričkom naselju Masline. Već dugi niz godina tokom perioda obilnijih padavina, zaposleni u objektu vode borbu sa plavljenjem dvorišta, koje je ugrožavalo slobodan pristup vaspitnoj jedinici i prijem djece.

Iz želje i obaveze da zaštitimo zdravlje mališana koje pohađaju ‘Zvončić’, poučen iskustvima iz prethodnih godina, menadžment JPU ‘Đina Vrbica’ je prije četiri godine sproveo drenažu, koja štiti vrtić od poplava sa tri strane i još uvijek savršeno funkcioniše. Parcela koja okružuje vrtić (KP 1397/2) je u vlasništvu Glavnog grada, što jasno ukazuje na činjenicu da JPU ‘Đina Vrbica’ ne posjeduje nadležnost uređivanja saobraćajnica u cilju sanacije problema plavljenja dvorišta, kao ni uređivanja parking prostora koji nije u njenom vlasništvu. Pomenuto je predodredilo realizaciju jedine opcije koja se nalazi u djelokrugu naših mogućnosti, odnosno drenažni postupak. Sprovedeno je urodilo plodom, nakon čega je sistem redovno održavan i savršeno funkcioniše, čemu svjedoči činjenica da su prostorije pomenutog objekta potpuno uslovne i bezbjedne za boravak djece. Dodajemo da važećim planskim dokumentom Izmjene i dopune detaljno-urbanističkog plana ‘Prvoborac’, namjena sadašnjeg parking prostora nije adekvatna programiranoj, u prilog čemu govori parcelacija po DUP-u, prema kojoj je planirano nužno uređenje saobraćajnice i izgradnja parkinga u Ulici 8. jula. Kao što jasno sugeriše dostupna dokumentacija koju posjedujemo i koju vam dajemo na uvid, kao i zakonska regulativa, uređenje parking prostora koji je preplavljen ove sedmice nakon obilnih i intenzivnih padavina nije nadležnost JPU ‘Đina Vrbica’, već je u rukama Glavnog grada, o čemu sam pravovremeno i ovaj put informisala gradonačelnika Ivana Vukovića. Kao savjestan i odgovoran rukovodilac, uvijek posvećena misiji stvaranja što optimalnijeg konteksta za rast i razvoj svakog mališana koji pohađa JPU ‘Đina Vrbica’, već na anticipaciju same mogućnosti izbijanja problema ispred VJ ‘Zvončić’, o potencijalnim rizicima sam informisala Vukovića i ponudila mu da zajedničkim snagama preduprijedimo dalje evoluiranje problema, koji, čak, ponavljam, nije ni u djelokrugu odgovornosti i dužnosti JPU ‘Đina Vrbica’. Na naš zahtjev i molbu, Vuković i Glavni grad su ostali nijemi. Na zvaničnu adresu ustanove još uvijek nije pristigla povratna informacija, a čini mi se da bez pravovremenog i oštrog reagovanja roditelja mališana ne bi došlo ni do reakcije nadležnih službi.

Aktuelni menadžment JPU ‘Đina Vrbica’ neće krivicu prebaciti na račun onog kome ona opravdano ide, već Glavnom gradu i dalje pružamo ‘ruku pomoći’ da zajedničkim snagama, u cilju višeg cilja - naših mališana, jednom zauvijek riješimo problem koji je značajno poremetio svakodnevicu djece iz VJ ‘Zvončić’ i njihovih roditelja”, zaključila je Razić.

Bonus video: