USSCG opominje: Prekovremeni rad postaje praksa

Na kongresu je usvojena Rezolucija o nužnosti izmjene penzionog sistema, a delegati su ocijenili da se reforma penzionog sistema od 2003. godine sprovodi na štetu zaposlenih i penzionera
234 pregleda 2 komentar(a)
USSCG, Srđa Keković, Foto: Boris Pejović
USSCG, Srđa Keković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.11.2017. 08:08h

Delegati kongresa Unije slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) donijeli su rezoluciju o poštovanju prava zaposlenih na 40- satnu radnu sedmicu i prava na odmor nedjeljom i praznikom, izražavajući zabrinutost zbog sve izraženijeg nepoštovanja zagarantovanih prava zaposlenih.

Na kongresu je usvojena i Rezolucija o nužnosti izmjene penzionog sistema, a delegati su ocijenili da se reforma penzionog sistema od 2003. godine sprovodi na štetu zaposlenih i penzionera.

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković ponovo je izabran na tu funkciju, koju obavlja od osnivanja unije.

Delegati su konstatovali da je penzioni sistem obesmišljen, jer većina penzionera ne može da osigura dostojnu starost, dok na drugoj strani većina zaposlenih, nakon povećanja starosne granice na 67 godina života, ne može da dočeka penziju.

Zbog toga su Rezolucijom obavezali rukovodstvo USCG da prema Vladi i Skupštini pokrene kampanju za hitno donošenje izmjena i dopuna zakona, kojim bi se građanima vratila oduzeta prava i omogućio dostojanstven život.

To podrazumijeva pravo na starosnu penziju sa navršenih 65 godina starosti za muškarce, odnosno 62 za žene i najmanje 15 godina penzionog staža, sa mogućnošću rada od 67 godine života.

Delegati traže da se starosna penzija utvrđuje od prosjeka zarada, odnosno osnovica osiguranja ostvarenih u 15 najpovoljnijih godina za osiguranika i da starosna penzija ne može biti niža od 70 odsto osnovice za obračun penzije.

Na kongresu je konstatovano da je prekovremeni rad, umjesto da bude izuzetak, postao praksa i da se to posebno odnosi na djelatnosti u kojima nema organizovanih sindikata.

Delegati su utvrdili da višegodišnja kampanja, koju USSCG vodi po pitanju poštovanja prava zaposlenih na 40-satnu radnu sedmicu i prava na odmor nedjeljom i praznikom, nije dala očekivane rezultate, pa zahtijevaju od Vlade,

Ministarstva rada i socijalnog staranja i Inspekcije rada Crne Gore, hitno i kontinuirano postupanje na zaštiti ovih prava.

Novoizabrano rukovodstvo Rezolucijom je obavezano da od Vlade, Ministarstva i inspekcije zahtijevaju stvaranje uslova za dostojanstven rad zaposlenih, što podrazumijeva pravo na 40-satnu radnu sedmicu, sedmični odmor nedjeljom, pravo na odmor u dane državnih i drugih praznika i da prekovremeni rad bude izuzetak.

Bonus video: