ASK: Nezavisne institucije najefikasnija brana korupciji

U ASK-u smatraju da je u borbi protv korupcije neophodna izražena politička volja i sinergetski učinak svih relevantnih društvenih činilaca, ali i svakog građanina ponaosob

1386 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Snažne i nezavisne institucije, koje baštine evropska načela i principe, čvrst su garant vladavine prava i najefikasnija brana korupciji, saopštili su iz Agencije za sprečavanje korupcije (ASK).

Iz ASK su, povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, kazali da su ohrabreni činjenicom da su napravili čvrst reformski zahvat, utemeljujući rad u zakonitosti, neselektivnosti, transparentnosti i proaktivnosti.

Oni su naveli da su to u svojim izvještajima prepoznali i ključni međunarodni partneri ASK-a.

“U isto vrijeme, i svjesni da je pred nama dug put ispunjen izazovima i preprekama, i da smo dio institucionalnog mozaika kojim naša zajednica mora nepokolebljivo da se suprotstavi korupciji”, kaže se u saopštenju.

U ASK-u smatraju da je u toj borbi neophodna izražena politička volja i sinergetski učinak svih relevantnih društvenih činilaca, ali i svakog građanina ponaosob.

“Zato nas i ovogodišnji moto obilježavanja ovog dana „Tvoje pravo, tvoja uloga: Kaži ne korupciji“ upućuje na to da svako od nas može da utiče na ostvarenje zajedničkog cilja”, navodi se u saopštenju.

Snaženjem ličnog i profesionalnog integriteta, kako su kazali iz ASK-a, stvara se okruženje u kome će se korupcija doživljavati kao kočničar sveukupnog napretka, a time se i pospješuje otpornost društva u naporima da se suoči sa tom boljkom.

“U vremenu izraženih političkih trvenja, nesigurnosti i nestabilnosti, uzdrmanog sistema vrijednosti, vjerujemo da su snažne i nezavisne institucije, koje baštine evropska načela i principe, čvrst garant vladavine prava i najefikasnija brana korupciji”, navodi se u saopštenju.

Iz ASK-a su kazali da su zbog spremnosti da unapređuju iskustvo i praksu i da razvija antikorupcijske mehanizme, poput analize propisa na rizike od korupcije, ove godine dobili i pohvale sa relevantnih evropskih adresa.

Navodi se da će zbog toga Agencija nastaviti da sprovodi misiju zaštite javnog interesa i davanja doprinosa daljoj izgradnji etičke infrastrukture, i promociji najviših međunarodnih standarda i načela dobrog upravljanja, ulažući svoj puni kapacitet u ambijent u kome će građani imati povjerenje u pravnu državu.

“Koristeći moto ovogodišnjeg obilježavanja 9. decembra, Agencija poziva građane da svojim uvjerenjima, stavovima i konkretnim postupcima, kažu odlučno ne korupciji”, kaže se u saopštenju.

Bonus video: