Asović duguje Opštini Budva 430.000 eura

Vlasnik firme se pominjao u italijanskoj optužnici za šverc cigareta, a koji punih šest godina nije platio ni cent lokalnoj upravi

11197 pregleda 0 komentar(a)
Opština Budva, Foto: Vuk Lajović
Opština Budva, Foto: Vuk Lajović

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva pokrenula je postupak prinudne naplate 437 hiljada eura poreskog duga protiv podgoričke firme IWT CG, biznismena Damira Asovića, koji punih šest godina nije platio ni cent lokalnoj upravi.

Rješenje u koje su “Vijesti” imale uvid, donijeto je na ime dugovanja za porez na nepokretnost za period od 2015. do 2020. i to 393.394 eura za porez i 44.537 eura na ime kamate, što je ukupna suma od 437.942 eura.

Vlasnik ove firme je Damir Asović, koji se pominjao u italijanskoj optužnici za šverc cigareta iz devedesetih godina kao veza Dušanke Jeknić čiji je, navodno, rođak.

Njega je vlasnik Atlas grupe, odbjegli biznismena za kojim je raspisana potjernica Duško Knežević naveo kao jednog od učesnika u osnivanju fantomske firme koja je naplatila višemilionsku proviziju za prodaju akcija EPCG italijanskoj A2A.

Asovićeva firma je jedna od tri najveća poreska dužnika Opštine Budva, ali su lokalnoj upravi praktično vezane ruke da naplati gotovo polumilionski dug, jer imovina kompanije je dugi niz godina pod blokadama banke.

Naime, kako piše u listu nepokretnosti u koji su “Vijesti” imale uvid, IWT CG je vlasnik zemljišnog kompleksa u mjestu Tudorovići iznad Svetog Stefana ukupne površine od 22.940 kvadrata.

Još 2007. kompanije je uzela kredit od 1,8 miliona eura kod CKB banke, kada je banka i upisala hipoteku. Godinu kasnije, ponovo je zemlja založena na ime kreditne linije od od 2,1 milion eura, da bi OTP Factoring Montenegro upisao hipoteku 2011. na ime kredita od 2,7 miliona eura, a 2015. pokrenut postupak vansudske prodaje nepokretnosti zbog nevraćenih milionskih obaveza. Od 2014. Opština Budva gotovo svake godine je upisivala hipoteke na Asovićevu imovinu, kao garanciju da će naplatiti potraživanja.

Iako joj zakon daje mogućnost da u slučaju neplaćanja poreskih obaveza Opština pokrene postupak prodaje, po svoj prilici moraće da sačeka u red dok se banke ne namire. I dok su sa jedne strane su računi IWT CG blokirani od decembra 2008. godine zbog duga od 6,6 miliona eura, a lokalna uprava pokušava da naplati poreski dug, dotle sa druge strane Asovićeva druga firma je čak i ostvarivala profit saradnjom sa ključnom firmom u Budvi - Hotelskom grupom “Budvanska rivijera”.

Kako su “Vijesti” nedavno objavile, nova uprava HG “Budvanske rivijere” formirala je dvije komisije koje se bave spornim ugovorima, plaćanjima i odlukama bivše uprave predvođene DPS-om, a jedan od sumnjivih ugovora koji istražuju je posao sa firmom “Cubo” iz Podgorice kojoj je prošle godine plaćena 261 hiljada eura.

Riječ je Asovićevoj firmi koja je registrovana za “konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem”, a za “Budvansku rivijeru” je radila rekonstrukciju dijela hotela “Palas” u Petrovcu.

U izvještaju menadžmenta “Budvanske rivijere”, objavljenog uz finansijske izvještaje za 2020. godinu, navedena je lista deset najvećih dobavljača gdje se “Cubo” nalazi na četvrtom mjestu sa isplaćenim iznosom od 261 hiljadu eura.

Uprava lokalnih javnih prihoda tokom ove godine ostvarila je najveću naplatu poreza u istoriji grada, više od 18 miliona eura, čime je premašila za osam miliona eura planirani iznos, zbog čega je izvršen I pozitivan rebalans.

Neselektivan I efikasan rad Uprave lokalnih javnih prihoda kojom rukovodi Vesna Kovačević je praktično uticao na finansijsku stabilnost opštinske kase i redovno izmirivanje svih obaveza, čime se nerijetko hvali administracija Marka Carevića.

Bonus video: