Đukanović: Da svaki pojedinac bude slobodan i jednak u svojim pravima

"U periodu nakon obnove državnosti, Crna Gora je ostvarila vidljiv napredak na planu razvoja demokratije i uspostavljanja sistema koji će garantovati i čuvati temeljna prava svakog njenog građanina", kazao je predsjednik

5271 pregleda 4 komentar(a)
Đukanović, Foto: Boris Pejović
Đukanović, Foto: Boris Pejović

Međunarodni dan ljudskih prava prilika je da još jednom potvrdimo snažnu posvećenost i neophodnost kontinuiranog unaprjeđenja i zaštite ljudskih prava i sloboda, kazao je predsjednik Milo Đukanović.

"Porast nejednakosti, retrogradnih ideja i autoritarizma, nedostatak i prijetnje vladavini prava, korupcija i organizovani kriminal, urušavaju demokratiju, slabe institucije sistema i dovode u opasnost uživanje i ispunjavanje prava i sloboda zapisanih u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima koju smo usvojili 1948. godine, i kasnijim međunarodnopravnim dokumentima", naveo je on.

Posljedice su, kako je kazao, vidljive naročito kada se posmatra položaj manjinskih i ranjivih grupa, i posebno na planu fundamentalnih sloboda, čije stanje na najdirektniji način pokazuje suštinsku snagu jednog demokratskog društva.

"U periodu nakon obnove državnosti, Crna Gora je ostvarila vidljiv napredak na planu razvoja demokratije i uspostavljanja sistema koji će garantovati i čuvati temeljna prava svakog njenog građanina. Izazova je puno, ali odlučnost da Crna Gora i svi njeni građani istrajavaju u naporima da čuvaju tradiciju suživota i poštovanja i uvažavanja različitosti i izgrađuju društvo otporno na pokušaje urušavanja jednakosti i dostojanstva svakog pojedinca, bez obzira na njegovu nacionalnu, vjersku, rasnu, starosnu, rodnu ili seksualnu pripadnost ili orijentaciju, nikada nije bila snažnija", dodaje se u saopštenju.

Crna Gora i njeni građani danas su, kako je kazao Đukanović, rame uz rame sa partnerima širom svijeta u namjeri da daju svoj doprinos neophodnoj revitalizaciji demokratskih vrijednosti i svijetu u kojem će svaki pojedinac biti slobodan i jednak u svojim pravima i dužnostima. "Da grade demokratsko i otvoreno društvo, društvo znanja i najviših evropskih i euroatlantskih vrijednosti", zaključio je predsjednik.

Bonus video: