Krivokapić: Vlada čini sve da prava svakog građanina Crne Gore ne budu dovedena u pitanje

On je naveo da je ova Vlada kao demokratski odgovor "višedecenijskom, jednopartijskom apsolutizmu koji je ugrožavao neke od osnovnih ljudskih prava i sloboda građana Crne Gore"

6641 pregleda 2 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Gov.me/Bojana Ćupić
Krivokapić, Foto: Gov.me/Bojana Ćupić

Međunarodni principi poštovanja ljudskih prava i sloboda, čije ustanovljenje planetarno obilježavamo svakog 10. decembra, imperativni za sve zemlje i zasnovani na istini koja je iznad nedorečenosti nacionalnih jezika i prostornih granica država, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić

"Nesumnjiva, univerzalna ljudska prava su aksiom od kojeg počinju sva udruženja, organizacije i države, bilo da se nalaze na američkom kontinetu, u Aziji, ili na „brdovitom Balkanu” - Čovjek kao najveća vrijednost i njegova prava i slobode su neprikosnoveni", kazao je Krivokapić povodom Međunarodnog dana ljudskih prava.

On je naveo da je ova Vlada kao demokratski odgovor "višedecenijskom, jednopartijskom apsolutizmu koji je ugrožavao neke od osnovnih ljudskih prava i sloboda građana Crne Gore".

"Posljednji građanski otpor institucionalnom nasilju koji je krunisan parlamentarnim izborima u avgustu 2020. godine, bio je najdostojanstveniji odgovor pritisku na ljudska prava i slobode u istoriji Crne Gore, a po svojim rezultatima jedan od najznačajnijih u viševjekovnom trajanju ove države. Vlada čini sve, a činiće i ubuduće, da pravo na život, slobodu i sigurnost bilo kojeg građanina Crne Gore, pravo na zaposlenje i socijalnu sigurnost, pravo na učešće u kulturnom životu, lična sloboda i zaštita od torture, nehumanog odnosa, sloboda mišljenja, izražavanja, uvjerenja ili vjeroispovjesti, nikada više, bilo čijim nesavjesnim nečinjenjem, ili nečijim nedobronamjernim činjenjem, ne budu dovedeni u pitanje".

Istakao je da na ovaj način, "čuvajuću ljudska prava i slobode, čuvamo Ustav i suverenitet Crne Gore i vrijednosti evropske civilizacije".

On je poručio da su crnogorsku istoriju obilježili događaji i epohe koje su prošle u naporima i požrtvovanju predaka da se izbore za prava i slobode koje je Generalna skupština UN-a 1948. godine proglasila za temelje na kojima je dužna da počiva svaka moderna država.

"Naša generacija i buduće, dužne su da tekovine ljudskih prava i sloboda čuvaju, kako zbog bezbrojnih žrtava na kojima počivaju, tako i zbog onih koji tek dolaze i koji bez zaštićenih, fundamentalnih društvenih vrijednosti, ne mogu biti nosioci građanske časti, dostojanstva i progresa. U tom pravcu, Crna Gora se dodatno obavezala, jer je počastvovana članstvom u Savjetu UN-a za ljudska prava", zaključio je Krivokapić.

Bonus video: