SNP: Predstoji još dosta posla na ispunjavanju osnovnih prava i sloboda

Iz SNP-a su kazali da je potrebno učiniti neophodne pomake u pravcu jačanja osnovnih demokratskih vrijednosti, kako bi se svakom crnogorskom građaninu garantovala osnovna prava jednakosti i slobode

1573 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Miloš Rudović
Foto: Miloš Rudović

Pred Crnom Gorom su i dalje brojni izazovi, pa donosioci odluka moraju učiniti napor više u pravcu obezbjeđenja jednakosti i poštovanja dostojanstva svakog pojedinca, bez obzira na njegovu nacionalnu, rasnu, vjersku, polnu, starosnu ili bilo koju drugu pripadnost, saopštili su iz Socijalističke narodne partije (SNP) povodom 10. decembra - Međunarodnog dana ljudskih prava.

"Međunarodni dan ljudskih prava dobra je prilika je da se podsjetimo fundamentalnih ljudskih prava naših građana čijem ostvarenju i dosljednom poštovanju moramo stremiti u svakom trenutku. Do 30. avgusta 2020. godine Crna Gora je bila država u kojoj su nejednakost, autoritarizam, urušavanje temeljnih principa vladavine prava, te endemska korupacija i ogranizovani kriminal, bili njene osnovne karakteristike. Nakon tog datuma, situacija je počela da se mijenja nabolje, ali nam još uvijek predstoji dosta posla na ispunjavanju osnovnih prava i sloboda zapisanih u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima i slobodama iz 1948. godine", navode iz SNP-a.

U tom smislu, kako su kazali, naročito je bitno voditi računa o položaju manjinskih i ranjivih grupa i uspostavljanju odnosa tolerancije i "kvalitetnog suživota između manjine i većine".

Iz SNP-a su kazali da je potrebno učiniti neophodne pomake u pravcu jačanja osnovnih demokratskih vrijednosti, kako bi se svakom crnogorskom građaninu garantovala osnovna prava jednakosti i slobode.

"Samo takva Crna Gora može biti na korist njenim građanima i samo takva Crna Gora može postati punopravna članica Evropske unije", zaključuju iz SNP-a.

Bonus video: