Ulaganje u bezbjednost u saobraćaju put do boljeg zdravlja

Kluge ocijenio da će izrada strateškog okvira, kao platforme za mobilisanje svih Vladinih sektora, biti važan korak za unapređenje bezbjednosti u saobraćaju i implementaciju Akcionog plana za bezbjednost u saobraćaju saobraćajne zajednice na nivou zemalja Zapadnog Balkana

3203 pregleda 0 komentar(a)
Foto: SZO
Foto: SZO

Ulaganje u bezbjednost u saobraćaju put je do boljeg zdravlja, održivog oporavka i prosperiteta, poručeno je sa sastanka regionalnog direktora Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu, Hansa Klugea, sa ministrom za kapitalne investicije Mladenom Bojanićem.

Kako je saopšteno iz crnogorske Kancelarije SZO, Kluge je sa Bojanićem razgovarao o potrebi ulaganja u unapređenje bezbjednosti u saobraćaju, kao važne pretpostavke boljeg zdravlja, održivog oporavka i prosperiteta.

Kluge je istakao da je stvaranje zdravog i zelenog ambijenta kroz promociju Inicijative za bezbjednost u saobraćaju u zemljama Zapadnog Balkana, jedna od prioritetnih oblasti prepoznatih i Mapom puta za unapređivanje zdravlja i blagostanja u zemljama Zapadnog Balkana.

„On je podsjetio da su saobraćajne nesreće prepoznate kao jedan od ključnih indikatora za praćenje statusa implementacije održivog cilja 3 - obezbjeđivanje zdravlja i promocija blagostanja za sve u svakom životnom dobu“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Kluge pozdravio napore Bojanića na promociji multisektorske saradnje u cilju unapređenja bezbjednosti u saobraćaju.

On je ocijenio da će izrada strateškog okvira, kao platforme za mobilisanje svih Vladinih sektora, biti važan korak za unapređenje bezbjednosti u saobraćaju i implementaciju Akcionog plana za bezbjednost u saobraćaju saobraćajne zajednice na nivou zemalja Zapadnog Balkana.

Kluge je istakao da SZO očekuje dalju integraciju principa bezbjednih sistema u nacionalnu strategiju i posvećenost crnogorske Vlade implementaciji Globalnog plana za Dekadu djelovanja radi unapređenja bezbjednosti u saobraćaju, kao pretpostavke ostvarivanja cilja održivog razvoja 3.6 do 2030. godine.

On je, kako se navodi, posebno istakao ulogu sektora zdravstva i podsjetio na važnost unapređenja kvaliteta zdravstvene zaštite za zbrinjavanje trauma, ulaganja u prevenciju kao i osnaživanje sistema za bolje upravljanje podacima.

Kluge je podsjetio da efikasna prevencija i kontrola saobraćajnih nesreća podrazumijeva inovacije, jačanje infrastrukture, kapaciteta, kao institucionalnu i tehničku saradnju.

Bojanić je, kako je saopšteno, istakao da bezbjednost u saobraćaju predstavlja javno-zdravstveni, ali i razvojni problem, i objasnio da ukupna saobraćajna infrastruktura u Crnoj Gori iziskuje značajna ulaganja.

„Bolje saobraćajne konekcije i infrastruktura su put transformacije i razvoja i Crne Gore i zemalja Zapadnog Balkana“, kazao je Bojanić.

On je naglasio potrebu za novim pristupom u strateškom promišljanju unapređenja bezbjednosti u saobraćaju, kao i povećanja ulaganja kako bi se obezbijedila bezbjedna, održiva, zelena saobraćajna rješenja.

Bojanić je upoznao Klugea sa konceptom i planiranim aktivnostima na uspostavljanju institucionalnog aranžmana i strateškog okvira za unapređivanje bezbjednosti u saobraćaju, kojima će koordinirati Ministarstvo za kapitalne investicije, kao i da bi u daljem procesu tehnička podrška SZO bila dragocjena.

Sastanku su, kako je saopšteno iz Kancelarije SZO, prisustvovali i ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović i državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Zoran Miljanić.

Borovinić Bojović je istakla važnost ulaganja u putnu infrastrukturu i bezbjedne saobraćajnice, kako bi se unaprijedila dostupnost zdravstvenoj zaštiti na nivou čitave zemlje, posebno uvažavajući reljefne specifičnosti Crne Gore.

„Veoma je važno raditi na problemu štetne upotrebe alkohola kao riziko faktora za bezbjednost u saobraćaju“, istakla je Borovinić Bojović.

Miljanić je upoznao Klugea sa ključnim aktivnostima MUP, ističući da ulaganje u prevenciju u kombinaciji sa represivnim mjerama daje rezultate mjerene sačuvanim ljudskim životima i zdravljem.

On je istakao problem ponašanja učesnika u saobraćaju i potrebu da se bolje razumiju bihevioralni aspekti bezbjednosti u saobraćaju.

Na temelju toga bi se, kako je naveo, mogle dalje unapređivati mjere prevencije i raditi na efikasnijoj komunikaciji sa građanima u cilju promocije bezbjednih ponašanja svih učesnika u saobraćaju.

„U tom smislu, predloženo je da SZO pruži podršku u sprovođenju bihevioralnog istraživanja radi boljeg razumijevanja nepoštovanja propisa o poštovanju mjera za bezbjednost u saobraćaju, kao i retrospektivno sagledavanje uzroka saobraćajnih udesa sa smrtnim ishodom i teškim povredama, poštujući principe pristupa bezbjednog sistema“, kaže se u saopštenju.

Iz SZO su podsjetili da saobraćajne nesreće predstavljaju drugi po redu uzrok umiranja u populaciji od pet do 29 godina, odmah poslije samoubistava.

„U 75 odsto slučajeva smrtno stradalih na drumovima u Crnoj Gori su muškarci“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: