Predstavljen projekat “Proširenje saradnje – od hrišćanskih starina do unaprijeđenog turizma”

Kako je rečeno, projekat imao je za cilj da doprinese razvoju turizma kroz zajedničku valorizaciju i promociju arheološkog kulturnog nasljeđa prekograničnog područja Crne Gore i Albanije

1792 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Tufik Softić
Foto: Tufik Softić

U Polimskom muzeju je održana završna konferencija za novinare na kojoj je predstavljen projekat “Proširenje saradnje – od hrišćanskih starina do unaprijeđenog turizma”.

Kako je rečeno, ovaj projekat imao je za cilj da doprinese razvoju turizma kroz zajedničku valorizaciju i promociju arheološkog kulturnog nasljeđa prekograničnog područja Crne Gore i Albanije.

Direktorica Polimskog muzeja Violeta Folić je kazala da je vrijeme trajanja projekta bilo 36 mjeseci, te da su rezultati prevazišli očekivanja.

„Izuzetni arhitektonski ostaci bazilike, aneksa sa polukružnom apsidom, kule, pomoćnih objekata, dva bedemska zima, ukazuju da je na ovoj lokaciji bilo značajno utvrđenje korišteno u raznim epohama, a materijalni nalazi nam ukazuju da je lokalitet bio naseljen od neolita… Među materijalnim nalazima bih istakla ukrasne djelove zlatne romejske pojasne garniture, novac iz različitih perioda, oružje, oruđe i nakit“, naglasila je ona.

Folić je istakla dobru saradnju sa partnerima, kao i vlasnicima posjeda na kojem se nalazi lokalitet, porodicama Jelić, Ralević i Lakušić. Kako je kazala, najveću zahvalnost duguje članovima stručne ekipe Polimskog muzeja, koji su projekat odradili na jedan vrlo predan i odgovoran način.

Potpredsjednik Opštine Berane Darko Stojanović, objasnio je ulogu lokalne uprave u realizaciji projekta, a najavio je i dodatni angažman.

„U međuvremenu smo sa partnerom iz Albanije završili projakat “Zelena ostrva”, koji se odnosio na zaštitu životne sredine. Kroz ova dva projekta pokazali smo da je prekogranična saradnja sa opštinama iz Albanije izuzetno plodonosna i nadamo se da ćemo je kroz naredne projekte proširiti“, najavio je Stojanović.

Od kolike je važnosti pomenuta prekogranična saradnja objasnio je Konstantin Dojić, ispred Eparhije budimljansko-nikšićke.

„Naša eparija od 2011. godine sarađuje sa Evropskom unijom. Ovo je četvrti IPA projekat koji naša eparhija sprovodi. Dosad smo ugovorili preko 1.000.000 eura evropske pomoći za različite projekte na sjeveru Crne Gore. Eparhija budimljansko-nikšićka je tako pozicionirana da može da učestvuje na svim prekograničnim projektima u Crnoj Gori, kao i na drugim evropskim projektima“, rekao je Dojić.

U ime struke, na konferenciji je govorio Peđa Lutovac, arheolog u Polimskom muzeju.

„Polimski muzej prvo je snimio sve arheološke lokalitete na prostoru cijelog Polimlja. U saradnji sa prijepoljskim muzejom to smo uradili i na teritoriji Srbije. Znači od izvorišta do ušča rijeke Lim. Na osnovu sadržaja arheoloških lokaliteta bili smo u prilici ciljano da biramo pojedine lokalitete kako bismo dopunili zbirke Polimskog muzeja i napravili hronološki slijed u samoj postavci“, naglasio je Lutovac.

Tokom projekta dva glavna arheološka nalazišta u Crnoj Gori i Albaniji, Tumbarice kastrum nadomak Berana i Hrišćanska bazilika Hoti u Kastratu, su iskopana, konzervirana, zaštićena, promovisana i opremljena signalizacijom i sadržajima i takođe integrisana u lokalnu turističku ponudu.

Kako je rečeno, projekat jer zajednički osmišljen i implementiran u partnerstvu Eparhije budimljansko-nikšićke, Polimskog muzeja, Centra za albanske studije i nevladinog sektora iz Albanije.

Projekat je vrijedan 578.807 eura, od čega je Evropska unija kofinansirala blizu pola miliona eura.

Bonus video: