Brđanin: UP kontinuirano radi na unapređenju kapaciteta Forenzičkog centra

"Crnogorska policija je posvećena pospješivanju zajedničkog djelovanja u suočavanju sa svim bezbjednosnim izazovima, i otvorena ka daljem unapređenju saradnje, kako na bilateralnom tako i regionalnom nivou", istakao je on

6539 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Tviter/Uprava policije
Foto: Tviter/Uprava policije

Uprava policije u saradnji sa međunarodnim partnerima kontinuirano radi na unapređenju kapaciteta Forenzičkog centra, te ide u korak sa najsavremenijim standardima, kazao je direktor Uprave policije (UP) Zoran Brđanin.

On se u okviru Šeste regionalne konferencije iz oblasti forenzike koja se održava danas i sjutra u Podgorici sastao sa načelnicima forenzičkih centara iz Srbije, Bosne i Hercegovine - državna laboratorija, Federacije Bosne i Hercegovine - Republike Srpske i Sjeverne Makedonije.

"Crnogorska policija je posvećena pospješivanju zajedničkog djelovanja u suočavanju sa svim bezbjednosnim izazovima, i otvorena ka daljem unapređenju saradnje, kako na bilateralnom tako i regionalnom nivou", istakao je on.

Iz UP se navodi da je regionalni događaj potvrda da se istrajno i kontinuirano radi na unapređenju operativne saradnje u oblastima razmjene operativno forenzičkih informacija, kao i razmjene znanja i iskustava iz savremenih forenzičkih tehnika i tehnologija, a sve u borbi protiv prekograničnog organizovanog kriminala.

Oni su podjsetili da je početkom godine donirana oprema od strane ICITAP kancelarije u Podgorici u cilju podrške izgradnje policijskih kapaciteta i adekvatne implementacije LIMS sistema – informacionog sistema koji zaposlenima omogućava efikasan rad na prikupljanju, analizi selekcije, obradi uzoraka, rezultatima pretrage i vođenju evidencije o utrošku materijala.

"Osim navedenog, u prethodnoj godini je od strane Francuske doniran i sistem za balističko prepoznavanje Evrofinder, te su održane obuke službenika za korišćenje ovog i Traffic sistema, dok je Misija OEBS-a u Crnoj Gori pružila podršku u obnavljanju softverskih licenci, dodatnog opremanja Forenzičkog centra kao i organizaciji ovog važnog regionalnog događaja. Ovi primjeri međunarodne podrške ukazuju na činjenicu da je crnogorski Forenzički centar prepoznat kao respektabilan partner koji značajno doprinosi u borbi protiv svih oblika kriminala", navodi se u njihovom saopštenju.

Šesta regionalna konferencija iz oblasti forenzike organizovana je u saradnji Misije OEBS-a u Crnoj Gori i Forenzičkog centra Uprave policije, a u online formatu na konferenciji učestvuju i predstavnici Republike Slovenije i Republike Hrvatske.

Bonus video: