Bratić - Ahsan: Saradnja sa Bangladešom odvijaće se i na internacionalnom nivou

Ahsan je tom prilikom naglasio istorijsku povezanost između dvije zemlje, na kojoj treba graditi buduću saradnju, te da je Bangladeš teritorijalno mala zemlja, ali da je u brojnim sferama prepoznata kao primjer dobre prakse

3386 pregleda 3 komentar(a)
Foto: MPNKS
Foto: MPNKS

Buduća saradnja Bangledaša i Crne Gore se može odvijati ne samo na bilateralnom, već i na internacionalnom nivou u svim oblastima koje Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta pokriva, njegujući različitost i multikulturalnost kao vrijednosti koje odlikuju obije zemlje.

To je saopšteno na sastanku ministarke tog resora Vesne Bratić i novoimenovanog ambasadora Narodne Republike Bangladeš u Crnoj Gori NJ.E. Šamima Ahsana.

Ahsan je tom prilikom naglasio istorijsku povezanost između dvije zemlje, na kojoj treba graditi buduću saradnju, te da je Bangladeš teritorijalno mala zemlja, ali da je u brojnim sferama prepoznata kao primjer dobre prakse.

Jedna od njih je, kako je kazao, rodna ravnopravnost i zastupljenost žena, ne samo u politici, već i u cijelom obrazovnom sistemu, što je potvrdio činjenicom da je na čelu Vlade i ministartsva prosvjete Bangladeša žena i da je upravo ženska populacija dominantnija u pohađanju i postizanju dobrih rezultata u osnovnim i srednjim školama.

Iz Ministarstva su saopštili da je u fokusu razgovora bio sistem visokog obrazovanja u Crnoj Gori, kao i programi razmjene studenata, te saradnja između dvije zemlje na toj osnovi.

Bratić je saopštila da je program studija u Crnoj Gori definisan Bolonjskom deklaracijom, po čijim standardima se realizuju studijski programi na svim evropskim univerzitetima, što podrazumijeva mobilnost studenata i profesora širom Evrope.

Poseban akcenat Ahsan je stavio na program studija na engleskom jeziku, koji bi omogućio veću mobilnost i pružio priliku studentima iz Bangladeša pohađanje nastave na Univerzitetu Crne Gore.

Bratić se saglasila sa ambasadorom, dodajući da su za sada zastupljeni studijski programi na engleskom jeziku samo na pojedinim doktorskim studijama, ali da će MPNKS u saradnji sa rektorom Univerziteta Crne Gore raditi na akreditaciji i implementaciji ovih programa u najskorijem vremenskom periodu.

Bonus video: