Joksimović: Institut za biologiju mora je svjetionik koji šest decenija osvjetljava naše podmorje

Kazao je i da je njihov cilj da Institut bude referentni nacionalni Institut za istraživanje i zaštitu mora, čime bi na najbolji način "krunisali" sve ono što je urađeno proteklih šest decenija

7302 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Institut za biologiju mora
Foto: Institut za biologiju mora

Institut za biologiju mora (IBM) Univerziteta Crne Gore je svjetionik koji punih šest decenija osvjetljava naše podmorje i otkriva nam najdublje i najskrivenije tajne morskih dubina, kazao je direktor te ustanove Aleksandar Joksimović.

Povodom jubileja “60 godina IBM-a” saopštio i da otkrivajući te tajne, spoznavali smo prapostojbinu života na Zemlji, "dodirujući pradavno i buduće, zapisano u spiralnom kodu svakog bića".

"Tragajući za istinom o životu u vječitim plavim tišinama, otkrivali smo elemente kratkog bivstvovanja na prolaznim površinama. Konačna spoznaja - čovjek je samo nit, duboko utkana u majku prirodu bez alternative opstanka mimo nje", istakao je Joksimović.

Joksimović dodaje i da u godini koja je za nama, bez obzira na pandemiju i ostale prepreke koje su se nametale u radu te ustanove, redovno su obavljali sve aktivnosti u Institutu, istraživnja na međunarodnom i nacionalnom planu, imali zapaženo učešćena na stručnim seminarima i sastancima kao i u publikovanju naučnih radova.

"Realizovali smo i zaokružili taj naš opus naučno-istraživačkog rada kroz tretiranje problematike marinske biologije i hemijskog i ostalog zagađenja našeg dijela Jadranskog mora.Takođe, poseban akcenat je, kao što je već poznato, stavljen na prvi Centar za zaštitu biodiverziteta Jadrana –Boka Akvarijum, potpuno novi sadržaj Instituta i Univerziteta, koji je vrata za posjetioce otvorio 10. juna”, kazao je on.

Joksimović navodi i da osim fundamentalnih istraživanja, Institut za biologiju mora realizuje i mnoga primijenjena istraživanja za potrebe očuvanja životne sredine, flore i faune, morskog ribarstva, marikulture, hemije mora, integralnog upravljanja obalnim područjem, nakon čega ti naučni rezultati nalaze primjenu u praksi, kroz razna dokumenta, Izvještaje i Strategije.

"Očekujemo da će punu podršku našem Institutu, i u narednom periodu,dati državni i politički subjekti našeg društva, prije svega Ministarstvao za prosvjetu, nauku, kulturu i sport, Ministarstvo za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Crnogorska Akademiija Nauka i Umjetnosti, opština Kotor i sama Vlada Crne Gore", istakao je on.

Joksimović
Joksimovićfoto: Institut za biologiju mora

Kazao je i da je njihov cilj da Institut bude referentni nacionalni Institut za istraživanje i zaštitu mora, čime bi na najbolji način "krunisali" sve ono što je urađeno proteklih šest decenija.

Fokus je, dodaje on, razvoj nauke, istraživanja i inovativnosti jer Institut obavlja naučno-istraživačku djelatnost u okviru pet Laboratorija i jednog Centra.

"Jačanje istraživačkih kapaciteta biće prioritetna aktivnost u narednom periodu, kroz evaluaciju i identifikovanje najproduktivnijih istraživačkih timova i pojedinaca. Jedan dio aktivnosti posvijećen je pedagoškoj i obrazovanoj aktivnosti pa ćemo nastaviti sa orgnizovanjem boravka studenata biologije sa Univerziteta regionu, kako bi se uključili u terenski i laboratorijski rad i nastavi iz oblasti biologije mora", saopštio je on.

Iz Insituta za biologiju mora je saopšteno i da je povodom jubileja odlučeno da ove godine neće biti proslave, već da će novac biti usmjeren u humanitarne svrhe, institucijama kojima je potreban.

“Smatramo da je to mnogo korisnije, a za proslave ćemo imati vremena kada prođe pandemija Kovid-19 i kada se vratimo normalnom životu”, kazao je Joksimović.

Bonus video: