Zgrada Akademije znanja koštala milione, a još bez upotrebne dozvole

Ni nakon 12 godina od kada je otvorena, futuristička građevina Akademije znanja, čiju su izgradnju građani platili 6,6 miliona eura i koja je napravila dodatne dugove, ne može da dobije dozvolu

16201 pregleda 3 komentar(a)
Zgrada Akademije znanja, Foto: Vuk Lajović
Zgrada Akademije znanja, Foto: Vuk Lajović

Ni nakon 12 godina od kada je otvorena, futuristička građevina Akademije znanja, koja je “kombinacija” nekadašnje gradske vlasti DPS-SDP sa kompanijom “Cijevna komerc” i koja je pod lupom istražitelja Milivoja Katnića, nema upotrebnu dozvolu.

Sekretarijat za urbanizam i održivi razvoj Opštine Budva odbio je zahtjev Sekretarijata za investicije da izda dozvolu.

”Odbija se zahtjev Sekretarijata za investicije Opštine Budva za izdavanje upotrebne dozvole za izgrađeni objekat Akademija znanja kao neuredan”, piše u rješenju u koje su “Vijesti” imale uvid.

Time se nastavlja decenijska agonija oko dobijanja dozvole za nekada najveći kapitalni projekat Opštine Budva, koje je građane koštao čak 6,6 miliona eura, a koji je ujedno još jedan u nizu sumnjivih poslova nekadašnje gradske vlasti čiji su čelnici bili vinovnici brojnih milionskih malverzacija koje su priznali da su vršili na štetu građana.

Iako je dolaskom nove gradske uprave još početkom 2017. najavljivano da će dokumentacija biti dokompletirana i Akademija znanja u kojoj se nalaze nekoliko fakulteta, prostorije Biblioteka grada i kancelarije brojnih firmi, ipak to nije učinjeno.

Kako se navodi u rješenju, Sekretarijat za investicije se još 20. oktobra obratio zahtjevom za dobijanje upotrebne dozvole. Međutim, pregledom je utvrđeno da nije dostavljena neophodna dokumentacija, pa im je traženo da u roku od osam dana dostave pravosnažnu građevinsku dozvolu, izjavu izvođača radova, nadzornog inžinjera i vodećeg projektanta da je objekat urađen u skladu sa građevinskom dozvolom.

”Imajući u vidu da Sekretarijat za investicije u ostavljenom i produženom roku nije dostavio traženu dokumentaciju zahtjev je odbijen”, piše u rješenju koje potpisuje v.d. sekretara za urbanizam Filip Popović.

Na čelu oba sekretarijata nalaze se kadrovi Demokratskog fronta kojim rukovodi gradonačelnik Marko Carević.

Podaci o tome koliko je koštala građane Budve izgradnja Akademije znanja prvi put su objelodanjeni 2012. kada je saopšteno da je Opština učestvovala sa 12.310 kvadrata zemljišta u Bečićima koje su prenijeti u vlasništvo “Cijevne komerc”, biznismena Danila Petrovića, ali i dodatnih 2.754.377 eura u novcu.

Još 2017. tadašnji gradonačelnik Dragan Krapović (Demokrate) ocijenio je da je riječ o milionskoj malverzaciji, saopštivši tada javnosti da je zgrada budvanske Akademije znanja koštala je građane 6,6 miliona eura.

Krapović je tada objelodanio da postoje dva ugovora sa “Cijevnom komerc: jedan na 2,8 miliona za izgradnju i drugi ugovor o opremanju od 3,8 miliona eura i da “ni jedan ni drugi ugovor nemaju okončanu situaciju od strane nadzorne službe”. Navodeći da je tehnički prijem pokušan dva puta, 2010. i 2013. godine, ali su izvještaji bili negativni, Krapović je tada ocijenio da se sve namjerno radilo i da je riječ o javašluku.

”Bila je namjera da se zgrada dovede do stanja neupotrebljivosti, pa onda, kako je inače bila praksa DPS vlasti, ustupi unaprijed poznatom ‘investitoru’”, naglasio je on.

Kakvo je stanje bilo u istoimenoj opštinskoj firmi koja gazduje Akademijom znanja, odbornici su upoznati krajem prošle gdine na sjednici loklanog parlamenta kada je usvajan izvještaj o radu.

Akadamija znanja je 2017. preuzeta sa dugom u iznosu od 145 hiljada eura, dugovala su se četiri lična dohotka u iznosu od 40.000 eura, naknada za odbore direktora u iznosu od 20.000 eura, a dugovanja za usluge Elektrodistribucije iznosila su 30.000 eura. Komunalnom preduzeću dugovalo se 12.000 eura, a za poreze i doprinose 47.000 eura. Dug od 30.000 eura odnosio se na usluge vodosnabdijevaja, a za usluge fizičko-tehničke zaštite dugovalo se 9.000 eura. Blokada računa, koja je u periodu od 2016. do 2017. godine trajala 201 dan. Nakon 2017. godine, transferima iz budžeta Opštine Akademija znanje je bukvalno spašena od stečaja i već sredinom marta 2017. godine počinje redovna isplata svih dohodaka zaposlenih, kao i isplata svih dospjelih obaveza obuhvaćena reprogramima iz navedenih dugovanja. Zbog smišljenog javašluka niko nikada nije odgovarao.

Tužilaštvo izviđa posao Opštine i “Cijevna komerca”

Specijalno državno tužilaštvo je još sredinom 2018. otvorilo izviđaj oko milionske kapitalne investicije - posla Opštine Budva i podgoričke kompanije “Cijevna komerc” oko izgradnje zgrade Akademije znanja.

Specijalna državna tužiteljka Lidija Mitrović je tada uputila dopis Opštini Budva da dostavi kompetnu dokumentaciju o zaključenim ugovorima i aneksima ugovora sa “Cijevna komercom”.

Tužilaštvo je posebno interesovao ugovor o prenosu prava nepokretnosti - zemlje u Bečićima i skupštinska odluka iz 2007. kojom je odobreno da se to učini. Tada je gradom upravlja koalicija DPS- SDP, i glasovima odbornika je dato zeleno svjetlo da se izvrši prenos vlasništva nad opštinskom zemljom.

Istražitelji su zahtijevali da im se dostave i ugovori iz 2009. koje je lokalna uprava zaključila sa “Cijevna komerc” oko opremanja zgrade, a na uvid su zahtijevana i dodatna dva ugovora iz avgusta i septembra 2009. koje je Opština zaključila sa podgoričkom firmom o izvođenju završnih radova i otklanjanju nedostataka.

Bonus video: