Devetoro kod tužioca zbog lažnih kovid potvrda

Za falsifikovanje isprava Krivičnim zakonikom Crne Gore predviđena je zatvorska kazna

17702 pregleda 6 komentar(a)
Policija podnijela prijave protiv devet lica u Podgorici (ilustracija), Foto: SAVO PRELEVIC
Policija podnijela prijave protiv devet lica u Podgorici (ilustracija), Foto: SAVO PRELEVIC

Uprava policije, odnosno Centar bezbjednosti Podgorica, od septembra je podnio krivične prijave protiv devet osoba zbog falsifikovanih PCR testova ili potvrde o vakcinaciji podgoričkom osnovnom tužilaštvu.

To je “Vijestima” odgovorio državni tužilac u Osnovnom tužilaštvu Podgorica Vukas Radonjić. Pojasnio je da su u pitanju krivične prijave za krivično djelo falsifikovanje isprave.

Krivičnim zakonikom Crne Gore za ovo krivično djelo predviđena je zatvorska kazna.

”Ko napravi lažnu ili izda neistinitu ispravu ili preinači pravu ispravu u namjeri da se takva isprava upotrijebi kao prava ili ko takvu lažnu ili neistinitu ispravu upotrijebi kao pravu ili je nabavi radi upotrebe, kazniće se zatvorom do tri godine. Ako je djelo iz stava 1 ovog člana učinjeno u pogledu javne isprave, testamenta, mjenice, čeka, javne ili službene knjige ili druge knjige koja se mora voditi na osnovu zakona, učinilac će se kazniti zatvorom od tri mjeseca do pet godina”, piše u Krivičnom zakoniku.

Ministarstvo zdravlja prije tri mjeseca je prijavilo policiji sumnje o faksifikovanju potvrda o vakcinaciji, a generalni direktor Direktorata za digitalno zdravlje Aleksandar Sekulić pojasnio je da je otvoren i lažni sajt koji navodno potvrđuje da su dokazi o imunizaciji validni.

Iz tog resora su policiji podnijeli prijavu i zbog sumnje da se falsifikuju i PCR testovi, nakon što su ih o tome anonimno obavijestili građani.

Osnovno tužilaštvo u Pljevljima nedavno je saopštilo da je u toku izviđaj protiv četiri osobe, zbog sumnje da su falsifikovali kovid potvrde. Iz tog tužilaštva kazali su za PV Informer da je od početka epidemije podnijete prijave protiv ukupno 168 lica zbog krivičnog djela nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, a nadležnim sudovima optužni predlozi protiv 106 osoba. Istakli su da su protiv 27 lica prijave odbačene nakon postupka odlaganja krivičnog gonjena i uplate novca u humanitarne svrhe.

Slučajevi falsifikovanja kovid potvrda, ali i vakcina, zabilježeni su i u regionu i brojnim svjetskim zemljama.

Prema pisanju medija, evropske policijske službe otkrile su prošlog mjeseca nekoliko mreža koje falsifikuju potvrde o vakcinaciji i izdaju lažni digitalni sertifikat.

Tužilac za visokotehnološki kriminal (VTK) Srbije Branko Stamenković kazao je za Tanjug da u Srbiji ne postoji organizovano tržište za izdavanje i pribavljanje lažnih kovid sertifikata o vakcinaciji, ali napominje da je procesuriano više pojedinačnih slučajeva, od kojih su u dva podignute optužnice.

Interpol je krajem prošle godine upozorio da bi organizovane kriminalne mreže mogle da prekinu lance snabdijevanja, ili falsifikuju vakcine. Rojters je decembru 2020. godine objavio da je Interpol poslao globalno upozorenje za 194 države članice, da se pripreme za ovu mogućnost.

Lažne vakcine pronađene su u Poljskoj, Meksiku i Kini. U Italiji i Njemačkoj je otkriveno da su pojedini građani umjesto vakcine primili fiziološki rastvor.

Prema aktuelnim mjerama, koje važe do 15. decembra, nacionalna digitalna kovid potvrda u Crnoj Gori važi šest mjeseci nakon druge doze. Osim potvrde o vakcinaciji, građani mogu da imaju i negativan PCR test ne stariji od 72 sata, dokaz da je preboljela kovid prije najmanje deset i najviše šest mjeseci ili negativan brzi antigenski test ne stariji od 48 časova.

Osim za ulazak u Crnu Goru, boravak u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata, za prisustvo svim kulturnim i sportskim događajima, potvrda je potrebna za ulazak u dječje igraonice, vjerske objekte, teretane, bioskope, pozorišta i koncertne hale.

Bonus video: