Prekršajne kazne za sumnjiva bolovanja

Izdavali uvjerenja opštinskim službenicima što mjesecima nijesu dolazili na posao, jer im dokumentacija nije bila potpuna

45358 pregleda 44 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Zdravstveno-sanitarni inspektori Uprave za inspekcijske poslove prekršajno su kaznili ljekare u budvanskom Domu zdravlja koji su izdavali bolovanja za devet opštinskih službenika, jer su utvrđeni propusti u medicinskoj dokumentaciji.

Sekretarijat za lokalnu samoupravu Opštine Budva zatražio je početkom oktobra od Uprave za inspekcijske poslove da izvrši kontrolu izdatih bolovanja u Domu zdravlja Budva. Na spisku se nalazi devet opštinskih službenika, koji mjesecima nijesu dolazili na posao, od kojih su neki i visoki lokalni funkcioneri DPS-a, a koji su dostavljali uvijek doznake sa različitim bolestima.

”Već duže vrijeme određeni zaposleni u organima lokalne uprave permenentno koriste bolovanje koje je duže i od godinu dana. Problemi u organima lokalne uprave se uvećavaju kada se nadovezuje bolovanje na bolovanje. Imamo situaciju da su zaposleni odsutni 30 dana zbog jedne bolesti, a nakon toga još 30 dana zbog druge bolesti, pa nam se čini da se bolovanje zloupotrebljava, odnosno da zaposleni bez valjanog osnova često otvaraju bolovanja”, pisalo je u zahtjevu koji je poslala v.d. sekretarke za lokalnu samoupravu Nevenka Božovič Jovović.

”Radi se o inspekcijskom nadzoru odabranih bolovanja za devet osoba. Utvrđene nepravilnosti odnose se na neposjedovanje specijalističkih izvještaja doktora određenih specijalnosti na osnovu kojih su odobrena bolovanja. Radi se o specijalističkim izvještajima iz specijalnih bolnica sa kojima nijesmo informatički povezani, a navedeni izvještaji dostavljani su na uvid izabranim ljekarima, navedeni u elektronskim kartonima pacijenata, a nijesu pohranjeni u medicinskoj dokumentaciji pacijenta”, kazala je Milić “Vijestima” i naglasila da “nijesu utvrđene nepravilnosti u samim dijagnostičkim postupcima i dijagnozama, kao i u dužini trajanja odobrenih bolovanja od strane izabranih ljekara”.

Iz Opštine Budva su tada ocijenili da je riječ o političkim bolovanjima, te da su službenici prekidali bolovanja, dolazili par dana na posao, a potom dobijali bolovanja - svaki za drugačije bolesti.

Vršiteljka dužnosti direktorice JZU Dom zdravlja Budva dr Anđela Milić kazala je da je Uprava za inspekcijske poslove izvršila inspekcijski nadzor, kontrolu odobrenih privremenih spriječenosti za rad (bolovanja) od izabranih ljekara, a po prijavi Opštine Budva kao poslodavca.

Upitana da li je menadžment Doma zdravlja izvršio internu kontrolu izdatih bolovanja, Milić je kazala da novoformirana komisija za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite na nivou JZU Doma zdravlja Budva upoznata je da je izvršen inspekcijski nadzor odobrenih bolovanja.

”Održala je sjednicu na kojoj je izvršen uvid u medicinsku dokumentaciju na osnovu kojih su ona odobrena. Komisija je donijela smjernice za dalje postupanje vezano za bolovanje. Komisija je istakla da je period za koji su kontrolisana bolovanja, period pojave virusa Covid-19, da su doktori u tom periodu bili radno angažovani i u kovid ambilanti i često na odjeljenju izabranih doktora za odrasle radio je zamjenski doktor. Taj period je bio izuzetno naporan za doktore, ostalo medicinsko i nemedincisko osoblje”, navela je Milić.

Upitana da li je sankcionisan neko od doktora zbog utvrđenih nepravilnosti, kazala je da su prekršajno kažnjeni.

”Za utvrđene nepravilnosti, odnosno neposjedovanje specijalističkih izvještaja doktora određenih specijalnosti, nepohranjivanje istih u medicinskoj dokumentaciji, kao što sam navela radi se o specijalističkim izvještajima iz specijalnih bolnica sa kojima nijesmo povezani informatički, navedeni izvještaji su dostavljeni izabranim doktorima na uvid, navedeni su elektronskim kartonima pacijenata sa brojem izvještaja, ali fotokopija specijalističkog izvještaja nije pohranjena u medicinskoj dokumentaciji, a na osnovu kojih su odobrena bolovanja, doktori su kažnjeni prekršajno”, zaključila je ona.

Iz Opštine su kazali “Vijestima” da će insistirati da se ispitaju do detalja bolovanja, jer višemjesečno odustvovanja radnika sa takvim dijagnozama, koje su donosili uz doznake, nedvosmisleno govore da oni više nijesu sposobni za rad.

Kap koja je prelila čašu je slučaj jedne dugogodišnje zaposlene u Opštini, visoke funkcionerke DPS-a, koja gotovo godinu nije dolazila na posao, prilažući doznake koje potpisuju ljekari iz Doma zdravlja, da bi bolovanje iznenada prekinula i uzela odmor, i to baš u vrijeme kada je bila konferencija DPS-a, da bi nakon pet dana zaključila odmor, pošto su prestale partijske aktivnosti, i ponovo uzela bolovanje.

Alarm je uslijedio nakon što su fotografije sa partijske konferencije objavljene na društvenim mrežama. Tada je krenula istraga, odnosno da se utvrdi ko su ljekari koji izdaju višemjesečna bolovanja zaposlenima koji primaju platu poreskih obveznika. “Nedopustivo je da neko koristeći svoje lične ili pak političke veze, na ovaj način izigrava zakon, zbog čega će svako bolovanje ubuduće biti predmet provjere pred nadležnim institucijama. Imamo slučajeva da se bolovanje vuče više od godinu dana zbog čega je i poslat upit inspekciji da li doktori u tim slučajevima lica upućuju na pravo na invalidsku penziju ili neka druga prava ili se radi o štancovanju bolovanja u političke svrhe kako bi se nekim licima iz DPS ili njima bliskima sačuvala radna mjesta i kako ne bi potpali pod primjenu zakona i suočili se sa sopstvenom odgovornošću”, rečeno je ranije “Vijestima” u Opštini.

U Opštini Budva, od 308 zaposlenih, 82 odsustvovalo sa posla 5.346 dana

Više od četvrtine zaposlenih u Opštini Budva prošle godine bilo je na bolovanju - od 308 stalno zaposlenih u lokalnoj administraciji, 82 je odsustvovalo s posla, ukupno 5.346 dana.

To piše u godišnjem izvještaju Sekretarijata za lokalnu samoupravu, koji su “Vijesti” objavile prije pola godine.

Tako su prošle godine prosječno radnici lokalne uprave zbog bolovanja odsustvovali čak 65 dana, više od dva mjeseca. Ako se uzme ukupan broj zaposlenih, proizlazi da je svaki radnik prošle godine bio čak 17 dana na bolovanju.

”Na dan 31. decembar 2020. u organima lokalne uprave i službama zaposleno je 308 službenika i namještenika. Na osnovu dostavljenih izvještaja o privremenoj spriječenosti na rad - bolovanja, 82 zaposlenih u 16 organa uprave i službi Opštine Budva po ovom osnovu bilo je odsutno sa posla u 2020. godini, što je 26,6 odsto od ukupnog broja zaposlenih, sa prosječnim odsustvom od 65 dana po odsutnom zaposlenom, odnosno 17 dana po zaposlenom”, navodi se u izvještaju.

Da je slično bilo i ranijih godina, potvrđuje i podatak da su radnici lokalne uprave 2019, kada ih je bilo 316 stalno zaposlenih, odsustvovali ukupno 5.141 dan. Te godine njih 88 bilo je na bolovanjima, što je 28 odsto od tada ukupnog broja zaposlenih, sa prosječnim odsustvom od 58 dana po odsutnom zaposlenom. Ništa bolja situacija nije bila ni 2018. godine, kada je takođe četvrtina zaposlenih bila na bolovanju, i sa radnog mjesta odsustovala čak 6.197 dana. Tada je od 331 zaposlenog na neodređeno vrijeme 85 koristilo bolovanje, odnosno prijevremeno bilo spriječeno za rad - prosječno 72 dana po odsutnom službeniku, odnosno 19 dana po zaposlenom.

Bonus video: