Struja na poklon dok čekaju rušenje

Iz CEDIS-a tvrde da sporni objekat nikad nije priključen na mrežu, iz “Vodovoda i kanalizacije” navode da se jedan dio objekta snabdijeva regularno, a drugi preko gradilišnog priključka

43897 pregleda 35 komentar(a)
Planirano rušenje objekta "PS Gradnja" na Zabjelu (arhiva), Foto: Privatna arhiva
Planirano rušenje objekta "PS Gradnja" na Zabjelu (arhiva), Foto: Privatna arhiva

Lamele u podnožju podgoričkog brda Ljubović, koje su predviđene za rušenje, nisu dobile priključak za napajanje električnom energijom. Iako iz CEDIS-a tvrde da sporni objekat nikad nije priključen na mrežu, stanari kažu da je snabdijevanje strujom uredno, ali i da za potrošnju ne dobijaju mjesečne račune.

Iz podgoričkog “Vodovoda” redakciji su kazali da se obaveze prema tom preduzeću uredno izmiruju.

Stanari spornih lamela nedavno su protestovali protiv najavljenog rušenja, navodeći da bi tako bez krova nad glavom ostalo preko 200 porodica. Ranije Ministarstvo održivog razvoja i turizma još 2018. donijelo je rješenje o rušenju dvije, a godinu kasnije i za treću lamelu.

U međuvremenu, kako su kazali na nedavnom protestu, novo Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, najavilo je rušenje spornih lamela za decembar.

Osim što objekti, kako nadležni tvrde, nelegalni, nemaju ni saglasnost za priključenje na distributivni sistem električne energije.

”Za objekat investitora ‘PS Gradnja’, koji je izgrađen na UP 130 i 51 (parcela 3827/7, KO Podgorica III) nije izdato Rješenje o izdavanju saglasnosti za priključenje, niti Tehnički uslovi za priključenje. Dakle, Služba za pristup mreži Regiona 2 nije izdala nalog za priključenje navedenih objekata, niti izvršila priključenje predmetnih objekata na distributivni sistem električne energije”, navodi se u odgovoru CEDIS-a “Vijestima”.

Iz preduzeća “Vodovod i kanalizacija” odgovorom su obuhvatili i ranije useljenu zgradu, ali i za objekte za koje je više puta najavljeno rušenje. Kažu i da su obaveze do sada uredno izmirene.

”Kada su u pitanju objekti koji se nalaze na UP 46, 47, 48, 50, 51 i 130, prvi dio objekata je završen i registrovan u avgustu 2015. u bazi potrošača kod DOO ‘Vodovod i kanalizacija’. Za drugi dio objekta, investitoru je dat gradilišni priključak krajem 2015. godine na osnovu građevinske dozvole. Gradilišni priključak je još uvijek u funkciji i za isti investitor izmiruje obaveze po osnovu utrošene vode”, kazali su “Vijestima”.

Izgradnja spornog stambenog bloka, poznatog kao lamele B, C i D, počela je 2017. godine. Lamele su izgrađene na urbanističkim parcelama 130 i 51 i doslovno su naslonjene na objekat investitora “V&B Invest” (UP 46), koji je useljen tokom 2016. Da u njihovom komšiluku niču tri nelegalne lamele, tada su prvi ispričali stanari zgrade koju je gradio “V&B Invest”. Zainteresovani za svoj životni prostor, oni su tada tražili da lamele B, C i D budu srušene, a takav ishod predviđao je i nalaz inspektora.

Prema podacima sa sajta Uprave za nekretnine, sporna zgrada u katastar je upisana sredinom avgusta. U listu nepokretnosti navodi se da je u pitanju šestospratnica sa podrumom, površine 2.180 kvadratnih metara, gdje većinu od preko 300 jedinica čine stanovi u izgradnji. Većina stambenih jedinica vodi se na investitora, dok je nekoliko upisano na više osoba, a ponavljaju se dva prezimena.

Prema podacima koji su na zahtjev za slobodan pristup informacijama ranije dostavljeni organizaciji “Kana, ko ako ne arhitekt”, za lamele B i D prva rješenja o zabrani gradnje donijeta su još 4. aprila 2018, a već u septembru inspektor donosi rješenje o rušenju. Za lamelu C, prvo rješenje kojim se odbija prijava građenja i zabranjuje gradnja donijeto je 31. januara 2019. Rješenje o rušenju za tu lamelu donijeto je 20. marta iste godine.

Prije nekoliko dana, međutim, protest su organizovali stanari sporne lamele i tražili da država odustane od rušenja, koje je najavljeno za ovaj mjesec. Kazali su i da je stanove u tom objektu kupilo preko 200 porodica i da će imovinu braniti životima.

”Imamo najavljeno rušenje objekata u kojima su svi stanovi prodati. Radi se o 220 stanova, znači 220 porodica ili skoro 1.000 osoba koje su to kupili na kredit ili sa svim onim što su u životu stvarali. Gdje sad da idu? Dakle, ovo se neće dozvoliti da se ruši to je definitivno”, rekao je tokom nedavnog protesta predstavnik stanara Čedo Radičević.

Kazao je i da niko ne traži da investitora bilo ko poštedi i da su i stanari ljuti na njega.

”Dakle, sve što treba neka plati, na bilo koji način... Ali ovo što je u vezi sa nama - nema govora da ćemo dozvoliti da se ruši. Branićemo životom, na svaki način”, kazao je on i dodao da stanarima niko nije ponudio bilo kakvo obeštećenje.

Advokat kompanije “PS Gradnja” Dušan Jovović rekao je toga dana da je rješenje o rušenju “u potpunosti preuranjeno, jer postoji prethodno pitanje koje je neophodno riješiti” i dodao da se investitor obratio Sekretarijatu za planiranje prostora i održivi razvoj Glavnog grada u cilju legalizacije objekta.

”Objekat je građen u skladu sa Detaljnim urbanističkim planom (DUP). Za prvu fazu objekta postoji građevinska dozvola i uredno su plaćene komunalije, dok za drugu fazu postoji glavni idejni, revidovani projekat. Značajno je i da korespodencija između Ministarstva ekologije i prostornog planiranja i gradskog Sekretarijata do sada, u ovom konkretnom slučaju, ne postoji i donekle se vrši selektivnost u primjeni zakona. Smatramo da predmetni postupak o rušenju treba prekinuti do okončanja postupka za legalizaciju. Zbog toga smo i podnijeli zahtjeve nadležnom Ministarstvu, kako za prekid, tako i za odlaganje izvršenja”, rekao je Jovović.

Prema podacima sa vebsajta podgoričkog Sekretarijata, “PS Gradnja” je u oktobru prošle godine predala zahtjeve za legalizaciju, ali su ti zahtjevi obustavljeni. Potom je isti investitor 18. maja predao još jedan zahtjev, koji je, prema navodim sa sajta, u toku. Zahtjev koji su predali 29. jula je odbijen kao neuredan. Nakon toga, prema istim podacima, “PS Gradnja” 19. oktobra podnosi i treći zahtjev, čija je obrada u toku.

Iz organizacije “Kana, ko ako ne arhitekt” ranije su “Vijestima” kazali da bi pozitivan odgovor na zahtjev “PS Gradnja” za legalizaciju značio i da svako može da gradi kako hoće. Tada su kazali i da očekuju da će sljedeći potez investitora biti taj da insistiraju da je nemoguće srušiti nelegalni objekat kada novi stanari počinju da ga koriste.

Iz “Kane” su prije nekoliko mjeseci rekli da je to neprihvatljivo i da je sporni objekat trebalo srušiti u najskorijem mogućem roku.

Rekli su i da bi iz svega “lekciju trebalo da izvuku investitori, kojima nelegalna gradnja ne bi smjela da se isplati, građani, koji ne bi smjeli da ulažu u nekretnine koje nemaju urednu dokumentaciju, ali i nadležni organi, koji moraju raditi na stvaranju sistema izgradnje i kontrole izgradnje u kojem ovakvi propusti inspekcijskih i pravosudnih organa ne smiju da se dešavaju”.

Prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata, osnivač i izvršni direktor “PS Gradnja” je Dejan Petričević. On i njegov brat Bojan uhapšeni su 8. oktobra 2020. zbog sumnje da su počinili tešku krađu - da su nelegalno prikopčalii 252 računara na trafostanicu. Iz Uprave policije tada su saopštili da su u saradnji sa ovlašćenim predstavnicima CEDIS-a i vještakom elektro struke izvršili pretres jedne trafostanice u glavnom gradu i podrumskih prostorija u stambenoj zgradi koje koristi privredno društvo “PS Gradnja”. Osumnjičeni su da su na taj način, od 15. decembra 2018. do 7. oktobra 2020. pribavili protivpravnu imovinsku korist od 204.666 eura.

Bonus video: