KRIVE VLAST ZA TEŠKU SITUACIJU

Zaposleni u RTV Pljevlja: Plate samo nama ne daju redovno

Zaposleni tvrde da su posljednji put platu dobili u avgustu - za maj, iz Sindikata medija poručuju da je riječ o diskriminaciji...
0 komentar(a)
RTV Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
RTV Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 01.11.2017. 16:13h

Finansijska situacija u Radio-televiziji Pljevlja složena je i teška, a zaposlenima se duguju zarade za pet mjeseci.

Radnici ističu da je suština problema loš odnos Opštine prema toj medijskoj kući, jer samo oni od svih lokalnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač ne dobijaju redovno zarade.

Tvrde da su posljednji put platu dobili u avgustu - za maj.

RTV Pljevlja, osim sa isplatom zarada, kasni i sa uplatom poreza i doprinosa, a zaposleni tvrde da dug po tom osnovu iznosi 210.000 eura.

Zbog dugovanja prema Radio-difuznom centru, program televizije ne vidi se na dijelu seoskog i gradskog područja Pljevalja.

"Nama je potrebno 300.000 eura da se vratimo na nulu. Osim toga, uz ovakvu programsku šemu i broj zaposlenih, televizija ne može da funkcioniše godišnje bez 300.000 eura".

Zaposleni kažu da se nadaju da će se, usljed izmjena Zakona o elektronskim medijima, od 2018. finansijska situacija popraviti, ali da i dalje ostaje problem dugovanja za tekuću godinu.

Iz Sindikadta medija saopšteno je da su zaposleni u RTV Pljevlja diskriminisani u odnosu na ostale radnike u drugim preduzećima čiji je Opština osnivač.

"Sindikat je zbog četiri neisplaćene zarade zaposlenima u RTV Pljevlja i neravnopravnog i diskriminatorskog odnosa prema njima uputio zahtjev za sastanak predsjedniku Opštine Pljevlja Mirku Đačiću i o situaciji u tom mediju obavijestio ambasade SAD, Njemačke i Velike Britanije, kao i Delegaciju Evropske unije u Crnoj Gori”, piše u saopštenju Glavnog odbora Sindikata.

U RTV Pljevlja zaposlen je 31 radnik.

"Pojedini su jedini hranioci porodice, ima i bračnih parova, a kreditno je većina zadužena".

Sve to, kako se navodi u saopštenju, dovoljno govori da su kolege iz RTV Pljevlja na ivici biološkog opstanka.

"Smatramo da je problem dovoljno dugo zataškavan na lokalnom nivou i da svi moramo da se uključimo u njegovo rješavanje".

Preporučujemo za Vas