državna kompanija "Barska plovidba"našla novog unajmitelja

Od „Bara” i „Budve” po skoro 20.000 dolara dnevno

Državna brodarska kompanija “Barska plovidba” našla je novog unajmitelja za svoje brodove sa kojim bi uskoro trebalo da potpiše godišnji ugovor o zakupnini

52448 pregleda 18 komentar(a)
Foto: www.shipspotting.com
Foto: www.shipspotting.com

Državna brodarska kompanija “Barska plovidba” našla je novog unajmitelja brodova “Bar” i “Budva” sa kojim bi uskoro trebalo da potpiše godišnji ugovor o zakupnini, po kome će ona po jednom brodu na dnevnom nivou biti nepunih 20.000 dolara, potvrđeno je “Vijestima” iz više izvora.

”Sve je spremno za potpisivanje ugovora sa novim unajmiteljem dvaju brodova po cijeni od 19.850 dolara za jedan brod, ali za sada ne možemo govoriti koji je unajmitelj dok ugovor ne bude formalno potpisan”, objasno je izvor “Vijesti”.

Do sada su brodovi bili dati u najam kompaniji “Sea Pioneer” iz Londona, ali je zbog štetnog ugovora “Barska plovidba” dnevno gubi između 25 i 40 hiljada dolara. Tim ugovorom “Bar” i “Budva” su plovili u time charteru “Sea Pioneera” na šest plus šest mjeseci, po cijeni dnevnog zakupa od 8.200 dolara po brodu. Ugovor je sklopljen od strane bivšeg, DPS-om predvođenog menadžmenta “Barske plovidbe” u novembru prošle godine. Prilike na svjetskom tržištu brodskog prostora i tada su bile takve da su tzv. “handy size bulkacarrieri” (brodovi za prevoz rasutog tereta nosivosti do 35.000 tona), kakvi su “Bar” i “Budva”, već zaključivali u najam po mnogo većim cijenama i bilo je jasno da će tržište i dalje rasti. Trenutno se “handy size bulkcarrieri” zaključuju na “time charter” (vremenski najam) na period od pola godine po cijeni koja u prosjeku iznosi čak 30.000 dolara dnevno, što znači da je “Barska plovidba” sa “Sea Pioineerom” svakog dana gubila čak preko 43 hiljade dolara.

Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI) dostavilo je početkom avgusta Vrhovnom državnom tužilaštvu i Skupštini informaciju o mogućem postojanju krivičnih djela nastalih prilikom i nakon zaključivanja ugovora za iznajmljivanje brodova “Barske plovidbe” sa britanskom kompanijom “See Pioneer”. U informaciji MKI, navedeno je da je zbog aneksa koji je potpisan u novembru prošle godine, dnevni gubitak “Barske plovidbe” bio preko 30 hiljada eura, što na godišnjem nivou iznosi oko deset miliona eura. Zbog gubitaka, ovoj kompaniji Vlada iz državnog budžeta plaća rate za kupljene brodove.