"Zainteresovana javnost da se uključi u pripremu Srednjoročnog programa rada Vlade"

Iz Vlade su naveli da im je cilj da daju mogućnosti zainteresovanima da podijele ideje i da se prikupi i razmotri što veći broj stavova o pitanjima koje bi Vlada trebalo da planira do kraja 2024. godine

1622 pregleda 0 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Vlada Crne Gore, Foto: Luka Zeković

Generalni sekretarijat Vlade pozvao je zainteresovanu javnost da se uključi u pripremu Srednjoročnog programa rada Vlade od naredne do 2024. godine i Godišnjeg programa rada za narednu godinu.

Iz Vlade su naveli da im je cilj da daju mogućnosti zainteresovanima da podijele ideje i da se prikupi i razmotri što veći broj stavova o pitanjima koje bi Vlada trebalo da planira do kraja 2024. godine.

Oni su pozvali zainteresovane da se izjasne koji ciljevi bi trebalo da se nađu u srednjoročnom programu rada, na koji način mjeriti uspješnost u njihovoj realizaciji, kao i koje zakone bi Vlada trebalo da predloži ili izmijeni.

Iz Vlade su kazali da očekuju sugestije za koje oblasti nedostaju strategije i akcioni planovi, koja bi postojeća strateška dokumenta trebalo revidirati, ali i svih drugih pitanja, koja su prioritetna za rješavanje u narednom trogodišnjem periodu.

Navodi se da polazne osnove za pripremu srednjoročnog i godišnjeg programa rada predstavlja program kandidata za premijera, koji je prihvatila Skupština, ekonomske politike za ovu godinu i obaveze koje proizilaze iz zakona, strateških dokumenata i pristupnog procesa Evropskoj uniji.

“Izradom srednjoročnog programa rada se jača sistem srednjoročnog planiranja, definišu prioriteti i ciljevi Vlade na koje će biti usmjerena pažnja i resursi tokom trajanja mandata”, rekli su iz Vlade.

Tim dokumentom, kako su naveli, daju se pokazatelji na osnovu kojih se mjeri uspješnost u dostizanju ciljeva i time omogućava praćenje rezultata.

Iz Vlade su kazali da se godišnjim programom rada, koji se sastoji iz tematskog i normativnog dijela, utvrđuju osnovni zadaci, kao i nosioci tih zadataka i rokovi za njihovo izvršenje.

Oni su istakl da, prilikom kreiranja programa, treba poštovati princip ekonomičnosti i racionalnog planiranja.

“To znači da je neophodno voditi računa o stepenu ljudskih, organizacionih, finansijskih i materijalnih resursa koji su na raspolaganju za ispunjenje i praćenje sprovođenja svih planiranih obaveza”, kazali su iz Vlade.

Kako su najavili javna rasprava će trajati do 10. januara naredne godine.

“Generalni sekretarijat će evidentirati sve inicijative, prijedloge, sugestije i komentare i sačiniti izvještaj koji će objaviti na svojoj internet stranici i portalu e-uprave i dostaviti učesnicima konsultovanja”, rekli su iz Vlade.

Oni su naveli da će Generalni sekretarijat, sa resornim ministarstvima, obaviti dodatne konsultacije kako bi se dati predlozi i sugestije razmotrili i adresirali kroz njihove aktivnosti i ciljeve.

Iz Vlade su pozvali zainteresovane da inicijative, predloge i komentare dostave na adresu Bulevar revolucije 15, 81000, Podgorica, sa naznakom „Javna rasprava za Srednjoročni program rada Vlade 2022-2024.” i “Godišnji program rada 2022“.

Kako su kazali, zainteresovani mogu poslati predloge i na mejl /mail/ adrese gorandjurovic.mne@gmail.com i aleksandra.boskovic@gsv.gov.me, u formi koja je sastavni dio poziva.

Bonus video: