Odžić: Politička trvenja odlažu usvajanje budžeta opštine

Opština Budva uštedjela čak šest miliona, kasa naredne godine 36,2 miliona

4080 pregleda 2 komentar(a)
Petar Odžić, Foto: SDP
Petar Odžić, Foto: SDP

Kasa Opštine Budva naredne godine biće teška 36,2 miliona eura, a više od šest miliona eura koji su ostali nepotrošeni, odnosno koje je lokalna uprava uspjela da uštedi, biće prenijeti iz ove u 2022. godinu.

To piše u odluci o budžetu za 2022. koju je sekretar za finansija Petar Odžić, nakon javne rasprave sačinio i uputio ministru finansija Milojku Spajiću na saglasnost.

Nakon godine oporavka, tokom koje je Opština uspjela da u jeku velike ekonomske krize, zbog aktuelne pandemije koronavirusa, stablizuje finansije i premaši planirani budžet, odnosno ostane joj na računu više od šest miliona eura, budžet naredne godine, sudeći po stavkama, biće razvojni.

”Budžet Opštine Budva za 2022. godinu projektovan je na 36,2 miliona eura. U strukturi prihoda dominiraju porezi koji čine 19,2 miliona, zatim naknade 6,1 milion eura. Od poreza na nepokretnost kao najznačajniji sopstveni prihod naredne godine očekujemo da priliv u kasu bude od 13,2 miliona eura, dok je od naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, odnosno komunalija planiran prihod od 5,8 miliona eura”, kazao je “Vijestima” Odžić.

On je podsjetio da je Opština Budva tokom ove godine uspjela da uštedi značajan dio sredstava koja će biti realizovana u narednoj godini.

”Očekujemo da se na glavnom računu trezora prenese više od šest miliona eura. Ta sredstva se u narednoj godini ne mogu trošiti na podmirivanje tekućih rashoda, već isključivo na kapitalne projekte”, naglasio je Odžić.

Prema njegovim riječima, u sljedećoj godini za kapitalne projekte izdvojeno je 14,2 miliona eura, što je nešto manje od 40 odsto.

”S obzirom na tu činjenicu, ovaj budžet je razvojni. Poslije godine oporavka u 2022. godini možemo računati i na opipljive razvojne projekte. I pored teškog perioda koji je za nama, uspjeli smo da izdvojimo značajna sredstva i za zdravstvo, obrazovanje i druge djelatnosti koje nijesu primarno u nadležnosti lokalnih uprava, a sve u cilju obezbjeđenja boljeg života naših građana. Ovakav predlog budžeta poslat je na saglasnost Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, a nakon toga će se naći u skupštinskoj proceduri na usvajanje”, kazao je Odžić.

On je naglasio da se o aktuelnom Zakonu o budžetu ova odluka mora usvojiti u Skupštini opštine sa apsolutnom većinom od 17 odbornika do 31. decembra.

”U suprotnom ćemo ući u narednu godinu s odlukom o privremenom finansiranju, koju potpisuje predsjednik opštine”, pojasnio je Odžić.

I pored odlične ovogodišnje finansijske godine, loša politička situacija u gradu i nesloga unutar vladajućih partija prije svega Demokrata i Demokratskog fronta utiče na to da je pitanje da li će uopšte lokalni parlament zasjedati i usvojiti, prvo rebalans ovogodišnjeg budžeta, a potom i budžet za narednu godinu.

Posljedicu političkih prepucavanja i međusobnih višemjesečenih trvenja i optuživanja dva politička bloka već osjećaju građani i privreda, jer i pored činjenice da u gradskoj kasi trenutno ima više miliona eura, zbog neusvajanja rebalansa, brojne obaveze su ostavljena po strani.

Bonus video: