Borovinić Bojović: Jako je važno da škole ostanu otvorene, u skladu sa situacijom i mogućnostima

Iz Ministarstva zdravlja (MZD) je saopšteno da je direktor SZO za Evropu, Hans Kluge pohvalio njihove napore u dosadašnjoj borbi protiv koronavirusa

5651 pregleda 2 komentar(a)
Borovinić Bojović i Kluge, Foto: Ministarstvo zdravlja
Borovinić Bojović i Kluge, Foto: Ministarstvo zdravlja

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović rekla je na sastanku sa direktorom Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu Hansom Klugeom da pandemija koronavirusa dugo traje, da su ljudi umorni i da ona to razumije.

"Međutim, moramo naći balans. Tim prije sto je jako važno da škole ostanu otvorene, u skladu, naravno sa situacijom i mogućnostima", istakla je Borovinić Bojović

Iz Ministarstva zdravlja (MZD) je saopšteno da je Kluge pohvalio njihove napore u dosadašnjoj borbi protiv koronavirusa i da je je dao punu podršku Borovinić Bojović "zbog odlučnosti da se, u trenutku pojave novog soja omikrona, proslava praznika dozvoli samo uz COVID potvrdu, kao i da se zabrane masovna okupljanja koja je nemoguće kontrolisati".

"Donijeli ste pametnu odluku, ponosan sam na Vas", rekao je Kluge tokom sastanka sa Borovinić Bojović na marginama međunarodne konferencije SZO u Moskvi.

Iz MZD su kazali da je "govoreći o omikron soju koji i dalje nije istražen, ali zahtijeva visok stepen pažnje, Kluge istakao da moramo da budemo obazrivi, ali da ne paničimo".

"Zbog omikron soja neke zemlje, poput npr. Velike Britanije, Danske i Norveške, uvode određena ograničenja zbog određenih projekcija o brzini njegovog širenja. Norveška, u preliminarnom scenariju, procjenjuje da bi za tri nedjelje, sa sadašnjih oko 4.700 slučajeva dnevno moglo doći do drastičnog rasta na oko 90 hiljada do 300 hiljada novopozitivnih u jednom danu. U isto vrijeme, Norveška procjenjuje da bi moglo doći i do rasta hospitalizacija, čak i ako se ispostavi da je omikron blaži od delte, sa 30 prijema dnevno koliko ih je trenutno na 50 do 200 za 24 sata. Omikron će sigurno zamijeniti Delta soj. Ono što sigurno znamo je da napada mlađe, nevakcinisane ljude. Vakcine i dalje djeluju iako ne znamo koliko, i zato je važno da se ubrza proces imunizacije ali i davanje trećih doza", naveo je Kluge.

U saopštenju piše i da je Kluge "čestitao Ministarstvu zdravlja na ispunjavanju uslova za EU digitalni COVID sertifikat, kao i na otvaranju nove laboratorije u Beranama".

"Uz to je istakao spremnost da SZO pomogne u namjeri otvaranja bolnica u Pljevljima i Podgorici, a uz to je naglasio i da je krovna Svjetska zdravstvena organizacija raspoloženda da podrži namjere Crne Gore da jača svoju poziciju u sferi rehabilitacije i zdravstvenog turizma. Borovinić Bojović je zahvalila na kompletnoj i kontinuiranoj podršci SZO", zaključuje se u saopštenju MZD.

Bonus video: