Srzentić: Podizanje granice transparentnosti imperativ Vlade

Politikom transparentnosti i novim Nacionalnim akcionim planom poboljšaće se dijeljenje podataka i promijeniti kultura od one koja je usmjerena na obaveze i rizike, do one koja se fokusira na prilike i mogućnosti, kazala je ministarka

1915 pregleda 5 komentar(a)
Srzentić, Foto: Ministarstvo
Srzentić, Foto: Ministarstvo

Podizanje granice transparentnosti ključni je imperativ crnogorske Vlade, poručila je ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić.

Iz Ministarstva su naveli da je Srzentić, koja je onlajn učestvovala na Globalnom samitu Partnerstva za otvorenu upravu u Južnoj Koreji, najavila novi Nacionalni akcioni plan za sprovođenje inicijative Partnerstvo za otvorenu upravu u Crnoj Gori.

Kako je navela, politikom transparentnosti i novim Nacionalnim akcionim planom, poboljšaće se dijeljenje podataka i promijeniti kultura od one koja je usmjerena na obaveze i rizike, do one koja se fokusira na prilike i mogućnosti.

“Sve aktivnosti u Ministarstvu javne uprave, digitalnog društva i medija u prethodnom periodu bile su usmjerene na povećanje povjerenja javnosti u javnu upravu”, rekla je Srzentić.

Ona je kazala da je Ministarstvo razvijalo politike i usluge u skladu sa potrebama građana, ali i izgradilo interne kapacitete i kulturu rješavanja problema usmjeravanjem na ljude.

“Vjerujem da smo napravili veliki napredak u svim ovim oblastima”, kazala je Srzentić.

Ona je istakla da će predlog novog Zakona o slobodnom pristupu informacijama postaviti transparentnost i upravljanje otvorenim podacima na mnogo veći nivo i omogućiti smislen i proaktivan pristup podacima.

“Novim Nacionalnim akcionim planom, na kojem sada radimo, postavljamo hrabru agendu i podižemo ljestvicu kako bismo omogućili i obezbijedili inkluzivniju, otvoreniju i transparentniju Vladu”, rekla je Srzentić.

Ona je poručila da je podizanje granice transparentnosti i veće otvorenosti ključni imperativ premijera i aktuelne vlade.

“Očekujem da ćemo na ovaj način promijeniti kulturu od one koja je zatvorena u onu koja je otvorena i koja se fokusira na prilike i mogućnosti”, rekla je Srzentić.

Ona je kazala da je veb-sajt /web site/ covidodgovor, kreiran za nekoliko sedmica.

“Brzina kojom je tim uspeo da napravi sajt, integriše povratne informacije korisnika i ažurira ga najnovijim informacijama na dnevnoj bazi bio je dokaz multidisciplinarnog tima i agilnog načina rada”, rekla je Srzentić.

Ona je kazala da su u Ministarstvu nastavili da primjenjuju te prakse i redizajnirali vladinu veb /web/ stranicu.

“Ta plafrorma je dizajnirana oko prioritetnih potreba i usluga do kojih je ljudima u Crnoj Gori stalo, i koja zaista postavlja standard u pogledu pristupačnosti i performansi”, kazala je Srzetić.

Ona je poručila da vlade u okviru Partnerstva za otvorenu javnu upravu uvijek mogu bolje i više.

“Radujemo se što ćemo doprinijeti ovoj rastućoj zajednici, dijeleći naučene lekcije, izazivajući sebe i druge kroz akcije i podizanje granica u načinu na koji pružamo otvorenu i odgovornu upravu za sve”, naglasila je Srzentić.

Bonus video: