Podaci mogu uz saglasnost radnika

AZLP utvrdio da je Ministarstvo ekonomskog razvoja dijelilo informacije o penzijama zaposlenih više državnih preduzeća

8454 pregleda 0 komentar(a)
MEK radi na legislativi čija izrada bi trebalo da omogući isplatu otpremnine bivšim radnicima, Foto: Shutterstock
MEK radi na legislativi čija izrada bi trebalo da omogući isplatu otpremnine bivšim radnicima, Foto: Shutterstock

Dostavljanje podataka Ministarstvu ekonomskog razvoja da li su i kada bivši radnici više crnogorskih preduzeća ostvarili prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, bez njihove saglasnosti, nije u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, utvrdio je Savjet Agencije za zaštitu ličnih podataka (AZLP).

”Ti podaci mogu se dostaviti za potrebe Ministarstva na korišćenje u cilju izrade legislative u obliku koji ne otkriva identitet lica, radi obrade u statističke svrhe, dostavljanjem ukupnog broja lica koja su ostvarila prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja”, navodi se u mišljenju koje potpisuje predsjednik Savjeta AZLP Sreten Radonjić.

Ovaj dio odnosi se na bivše radnike podgoričkog KAP-a, Prerade i Kovačnice, nikšićkog Rudnika boksita i Metalca Montavar i plužinske Fabrike elektroda “Piva”.

Fond PIO zatražio je mišljenje u vezi sa zahtjevom Ministarstva. Resor Jakova Milatovića je obavijestilo Fond da je u postupku izrade legislative čija izrada bi trebalo da omogući isplatu otpremnine bivšim radnicima koji nisu ostvarili to pravo.

Savjet AZLP je mišljenja da ne postoji zakonski osnov da Fond Ministarstvu, kao trećem licu, dostavlja podatke da li su i kada bivši radnici ostvarili prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja.

”Takođe, za svoj rad ovaj Fond odgovara Vladi, te organ državne uprave nadležan za poslove penzijskog i invalidskog osiguranja, odnosno drugostepeni organ koji nalaže dalje radnje i postupak Fondu PIO kao prvostepenom organu je Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, a ne Ministarstvo ekonomskog razvoja”, navodi se u obrazloženju mišljenja.

Međutim, ukazuje da se može tražiti saglasnost od bivših radnika za to. Saglasnost se može obezbijediti na način što će se Ministarstvo obratiti Fondu PIO kao rukovaocu zbirke zahtjevom za dostavljanje ličnih podataka koji su mu potrebni, u kom slučaju je Fond dužan da pribavi saglasnost radnika i da na jasan i transparentan način da obavještenje koja vrsta ličnih podataka i u koju svrhu se obrađuje.

U obrazloženju se ističe da za obradu podataka u statističke ili naučno-istraživačke svrhe nije neophodna posebna saglasnost, već je potrebno da se anonimizuje identitet lica na koga se predmetni podaci odnose kako isti ne bi mogao bit određen ili odrediv.

Bonus video: