Ulcinjski Stari grad u novom ruhu

Građani uglavnom zadovoljni novom kaldrmom, iako će bočne ulice i dalje ostati u starom ruhu, pod starom kaldrmom

4156 pregleda 0 komentar(a)
Nova kaldrma u Starom gradu, Foto: Samir Adrović
Nova kaldrma u Starom gradu, Foto: Samir Adrović

Nakon probijanja roka više od pola godine, radovi na izgradnji kaldrme u Starom gradu, privode se konačno kraju, potvrđeno je “Vijestima” u firmi “SN Elektroniks” iz Ulcinja, koja je jedan od podizvođač radova.

Kaldrmisane su ulice koje vode od Muzeja pored Palate Venecija do Dvora Balšića i tzv. centralna, pored hotela “Pirat” do restorana “Gime Nimanbegu”.

Starograđani su uglavnom zadovoljni novom kaldrmom, iako će bočne ulice i dalje ostati u starom ruhu, pod starom kaldrmom.

Vlasnik poznatog restorana “Teuta” Šazi Nimanbegu kaže da se sada može reći da Stari grad ima kvalitetnu kaldrmu.

”Naravno, mislim da ima i nekih grešaka, ali u konačnom moramo biti zadovoljni, jer je kaldrma neuporediva sa ranijom”, kazao je on “Vijestima”.

Naveo je da je kaldrma završena na većem dijelu projektovanih pravaca, ali da ima još posla.

Stara kaldrma u jednoj od bočnih ulica
Stara kaldrma u jednoj od bočnih ulicafoto: Samir Adrović

Povodom nove kaldrme, na svom Fejsbuk profilu oglasio se i predsjednik predsjednik Društva prijetelja Starog grada “Kaljaja” Ismet Karamanaga.

”Sa velikim zakašnjenjem konačno dobijamo lijepu kaldrmu. Žalimo što će male, poprečne ulice ostati nekaldrmisane. Moraćemo očito da čekamo neki drugi projekat”, napisao je on.

Radovi na postavljanju kaldrme, prvobitno je trebalo da počnu prošle godine i da budu okončani u martu. Međutim, radovi su počeli tek 13. januara, a novi rok za završetak projekta bio je april. No i taj rok je probijen, pa su građani organizovali proteste i peticije, pominjale su se i sudske instance i predlozi za raskid ugovora dok su iz podgoričke firme “Montal”, koja je glavni izvođač radova, kašnjenje pravdali nevremenom i koronavirusom.

”Posao smo počeli tek oko Nove godine, a u januaru je bilo dosta neradnih dana. Radove je dodatno usporavala kiša, pa čak i snijeg, ali i koronavirus, koji je nažalost i danas u našim redovima. Uprkos svemu tome, vjerujemo da ćemo realizaciju projekta privesti kraju u aprilu”, saopšteno je tada “Vijestima” u Montalu.

Probijanje rokova osudili su tada iz Opštine i iz Turističke organizacije, poručujući da je nedopustivo da Stari grad u takvom haosu dočeka ljeto.

Stari grad sezonu je dočekao sa glavnim ulicama koje su bile presvučene tankim slojem betona kako bi se koliko-toliko moglo kretati bez opasnosti. Kaldrma je do prvih hotela i restorana došla kasnije.

Bonus video: