Uprava za šume: Nećemo dozvoliti besprizornu sječu

Iz Uprave reagovali na jučerašnje saopštenje drvoprerađivača nakon održanog protesta zbog nezadovoljstva kriterijumima za dodjelu šuma na korišćenje, sadržanih u javnom pozivu objavljenom 9. decembra

3374 pregleda 7 komentar(a)
Uprava za šume, Foto: Goran Malidžan
Uprava za šume, Foto: Goran Malidžan

Uprava za šume nema ništa protiv legitimnog prava drvoprerađivača da svoje nezadovoljstvo izražavaju mirnim protestima, sve do onog trena kada obraćanje javnosti prevazilazi mjeru dobrog ukusa.

To se navodi u reagovanju Uprave na jučerašnje saopštenje drvoprerađivača nakon održanog protesta zbog nezadovoljstva kriterijumima za dodjelu šuma na korišćenje, sadržanih u javnom pozivu objavljenom 9. decembra.

"Kao i nebrojeno puta do sada, i tokom protesta ispoštovali smo naše poslovne partnere i primili njihove pisane zahtjeve na koje smo uredno, u veoma kratkom roku, odgovorili pisanim putem, a VD direktora je i lično razgovarao sa jednim od predstavnika drvoprerađivača. Smatramo da u duhu poslovne saradnje treba raditi na unapređenju odnosa, ali to ne znači ultimativno uslovljavanje samo jedne strane. U Upravi za šume rade stručni ljudi i dozvolite da konstatujemo da struka mora da bude u prvom planu. Iz tih razloga, a nakon analize zatečenog stanja i više nego jasno je da sistem u svim svojim segmentima zahtjeva promjene. Ono što je očigledno je da je prethodni način poslovanja donio više štete nego koristi, kako državi tako i crnogorskim šumama. Sa stanovišta struke poražavajuća je slika i stanje naših šuma, a korist države od ekonomske funkcije šuma gotovo pa nepostojeća. Ne može se graditi poslovni odnos ukoliko posmatramo samo interes drvoprerađivača. Zbog toga i imamo legitimno pravo da konstatujemo da je Javni poziv najpravičniji do sada, sa primarnim ciljem da prvenstveno zaštiti interes države, što do sada nije bio slučaj.

Više puta smo naglasili da nam je šumarstvo i zaštita crnogorskih šuma imperativ, dok je drvoprerada u nadležnosti drugih institucija. Ukoliko objektivno gledamo na trenutnu situaciju u šumarskom sektoru, ali takođe i ništa manje, u drvopreradi, vidjećemo da činjenice i podaci ukazuju, dokazuju i potvrđuju da je stanje i više nego tragično. Možda je to stanje nekima prihvatljivo, nekima odlično, nekima nostalgično, ali Upravi za šume na čelu sa VD direktora mr Srđanom Pejovićem to stanje je alarmantno i neprihvatljivo. Zbog javnosti izložićemo samo nekoliko činjenica, koje potvrđuju naš stav. Poražavajući je podatak da za deset mjeseci ove 2021. godine Crna Gora je uvezla oko 26 miliona eura proizvoda od drveta i preko 54 miliona eura namještaja. Zato Vas pitamo da li je to ta drvoprerada koju želimo da gledamo? U tom istom periodu Crna Gora je izvezla svega 29,46 miliona eura proizvoda od drveta i samo 1,71 milion eura namještaja. Da li je to podatak kojim treba da se ponosimo? Da li su to bili ti famozni uslovi koje zahtjevate da vratimo, a koji su unaprijedili drvopreradu? Crna Gora, koja treba da se ponosi svojim šumskim bogatstvom, izvezla je svega 1,71 milion eura namještaja… Crna Gora - u kojoj bi drvna industrija mogla da bude stožer privrednog razvoja… Ali ne, mnogo je lakše posjeći i preprodati, a onima koji bi možda i pokušali da proizvedu komad namještaja ostaviti jedno veliko ništa. Iz tog razloga ne treba komentarisati čija egzistencija je ovdje ugrožena.

Nećemo dozvoliti besprizornu sječu šuma, koje će biti preprodavane i izvožene samo zarad ličnog interesa i profita. Poštujemo svakog privrednika i svaki drvoprerađivač u Upravi za šume može imati jedino i samo poslovnog partnera, ali nikako saučesnika u uništavanju prirodnog bogatstva za radi ličnog interesa. Državni interes je zanemaren, a crnogorske šume pretvorene u sredstvo za sticanje ličnog profita. Zaštitićemo državni interes samo ukoliko zaštitimo njene šume i to će biti naša buduća misija. To je naša nadležnost, koju do sada možda nismo obavljali u najboljem svijetlu, ali stvari se moraju mijenjati svidjelo se to nekome ili ne. Zbog toga, kao što Uprava za šume poštuje legitimno parvo drvoprerađivača na protest, očekujemo da i oni poštuju naše legitimno pravo da konačno stuka gazduje crnogorskim šumama na način na koji misli da je to u najboljem interesu za državu i za crnogorske šume.

Na kraju, etiketiranje, optužbe, insinuacije i najavljene krivične prijave protiv VD direktora Uprave za šume mr Srđana Pejovića i naših zaposlenih, neće proizvesti Vaš željeni efekat, već jedino i samo kontraefekat. U poslovnom svijetu neprimjeren je ovakav vid komunikacije, zbog čega javno osuđujemo neosnovane i neargumentovane optužbe na račun kako naših zaposlenih tako i VD direktora. Uvijek smo pozivali da za sve neregularnosti za koje postoje dokazi prijave nadležnim organima, jer mi nećemo žmuriti na bezakonje. Ali, ovakvo paušalno žigosanje, vrijeđa lični integritet naših radnika, što nećemo dozvoliti.

Iz ovih razloga poručujemo kompletnoj crnogorskoj javnosti da je završeno sa trendovima iz prošlosti u kojima su stranke sa strane diktirale način poslovanja državnih organa. Naša misija i naš moto je da u što kraćem roku pokušamo da riješimo nagomilane probleme pred kojima su se u prošlosti zatvarale oči. Ti famozni uslovi za kojima žalite zajedno sa koncesionim modelom doveli su crnogorske šume na degradirani nivo, a crnogorsku drvopreradu na nepostojeći nivo, zbog čega je neophodno sprovesti korjenite reforme. Ukoliko ste voljni, Uprava za šume je otvorena za razvoj i unapređenje poslovne saradnje, ali one saradnje koja podrazumjeva obostrani razvoj i dobrobit i za Upravu za šume i za državu i za drvopreradu. Na sve ostale vrste uslovljavanja nećemo pozitivno odgovarati. U narednoj godini očekujemo da ćemo vratiti struku i nauku na velika vrata u šumarski sektor i kroz reorganizaciju uspostaviti sistem u kojem će svi biti zadovoljni. Mišljenja smo da kroz zajedničku saradnju možemo ispratiti evropske i svjetske trendove u šumarstvu, čime ćemo doprinijeti i ulaganju u naše šume, ali i jačanju ekonomskog razvoja naše države", navodi se u reagovanju Uprave za šume.

Bonus video: