RTNK: Perović prekršila i Zakon o sprječavanju korupcije, obavezala se da vrati 40.000 eura

Perović je bila dužna da zatraži mišljenje o postojanju sukoba interesa, jer je odlučivala u pravnoj stvari u kojoj se njen privatni interes sukobljava sa javnim

10129 pregleda 7 komentar(a)
Perović, Foto: Boris Pejović
Perović, Foto: Boris Pejović

Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović prekršila je i Zakon o sprječavanju korupcije kada je kao predsjednica Osnovnog suda na Cetinju samoj sebi odobrila prodaju stana, čime je ostvarila kapitalnu dobit od više od 40 hiljada eura, prenosi portal Radio-televizije Nikšić.

Perović je, pojasnili su, po članu 7 Zakona o sprječavanju korupcije bila dužna da od ASK-a, institucije na čijem se čelu sada nalazi, zatraži mišljenje o postojanju sukoba interesa, jer je odlučivala u pravnoj stvari u kojoj se njen privatni interes sukobljava sa javnim.

RTNK je objavila dokumentaciju koja, kako su naveli, potvrđuje da je Perović znala da se nalazi u konfliktu interesa.

"Kada je kupovala stan od 86 kvadrata za 31 hiljadu eura, Ugovor o kupovini po povoljnim uslovima potpisali su Jelena Perović kao fizičko lice, a u ime Osnovnog suda na Cetinju, zamjenik predsjednika Srđan Vujović. Međutim, kada je taj isti stan prodavala za 73 hiljade Perovićeva ga je potpisala sama sa sobom, i kao ustupilac stana i kao predsjednica suda", navodi portal.

Perović je juče, reagujući na prilog RTNK, kazala da nije bila u obavezi da plati porez na kapitalnu dobit, niti da vrati stan pošto je na sudijskoj funkciji nakon potpisivanja ugovora ostala manje od pet godina. U ugovoru koji je 11. januara 2018. potpisala sa cetinjskim Osnovnim sudom, decidno se navodi: „Jelena Perović se obavezuje da će na sudijskoj funkiji ostati najmanje pet godina“.

Dalje se u ugovoru navodi da će, ukoliko njenom voljom prestane sudijska funkcija, Osnovnom sudu na Cetinju isplatiti razliku do tržišne cijene stana, što u slučaju Jelene Perović iznosi preko 40 hiljada eura.

Bonus video: