Crna Gora na 54. mjestu na ljestvici indeksa ljudskih sloboda

Iako je ovogodišnja ocjena bolja, pozicija Crne Gore je na ljestvici nazadovala za jedno mjesto zbog toga što su druge države ostvarile bolje rezultate

4302 pregleda 1 komentar(a)
Indeks ljudskih sloboda mjeri 82 parametra u 165 država, Foto: Luka Zekovic
Indeks ljudskih sloboda mjeri 82 parametra u 165 država, Foto: Luka Zekovic

Crna Gora je na 54. poziciji na ljestvici od 165 država kad su u pitanju ljudske slobode.

Nova ocjena Crne Gore je bolja u odnosu na prethodnu i iznosi 7,88.

To stoji u izvještaju američkog Instituta CATO, koji godinama radi indeks ljudskih sloboda u svijetu. U izvještaju koji je objavljen 2020, ocjena Crne Gore je bila 7,46.

Države su ocjenjivane na ljestvici od jedan do deset, pri čemu deset predstavlja najveći stepen sloboda. U izvještaju se tretiraju 82 parametra u različititim oblastima na osnovu kojih se mjere ljudske slobode u zemljama.

Iako je ovogodišnja ocjena bolja, pozicija Crne Gore je na ljestvici nazadovala za jedno mjesto zbog toga što su druge države ostvarile bolje rezultate.

Rezultat Crne Gore po kategorijama je 8,05 za lične slobode, 7,64 za ekonomske i 7,88 za ukupan indeks sloboda.

Od zemalja regiona, ispred Crne Gore je Slovenija i to na 32. poziciji sa ocjenom 8,37, Hrvatska na 42. mjestu (8,16) i Albanija na 43. mjestu (8,14).

Lošiju poziciju od Crne Gore imaju Sjeverna Makedonija koja je na 58. mjestu (7,75), Bosna i Hercegovina i Srbija su na 67. poziciji, a ocjena ljudskih sloboda za obje zemlje je 7,54.

Najbolje rangirane zemlje su Švajcarska, Novi Zeland, Danska, Estonija, Irska, Finska, Kanada, Australija, Švedska i Luksemburg.

Na začelju ljestvice su Libija, Irak, Burundi, Somalija, Iran, Egipat, Jemen, Venecuela i Sirija.

Insstitut CATO godinama radi sveobuhvatno istraživanje ekonomskih, ličnih i građanskih sloboda na globalnom nivou, a rezultati su dobijeni na osnovu isrcpnih izvještaja o stanju tih sloboda u 165 država svijeta.

”Indeks ljudskih sloboda je resurs koji može da pomogne objektivnijem sagledavanju povezanosti između slobode i drugih društvenih i ekonomskih fenomena, ali i način na koji različite kategorije sloboda utiču jedna na drugu”, navodi se u izvještaju.

Institut CATO mjeri vladainu prava, sigurnost, slobodu kretanja, religije, udruživanja, izražavanja, veličinu vlade, pravni sistem i imovinska prava, međunarodnu trgovinu...

Bonus video: