Demokrate: Pokrenuti postupak protiv Perović

Iz Demokrata su kazali da su rezultati ASK već dugi niz godina "više nego loši", zbog čega su "već godinama kritikovani" u zvaničnim izvještajima EU

6036 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Demokrate
Foto: Demokrate

Demokratska Crna Gora pozvala je nadležne državne organe da pokrenu postupak protiv Jelene Perović, direktorice Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) i bivše predsjednice Osnovnog suda na Cetinju, zbog optužbi o utaji poreza i na taj način utvrde da li su optužbe osnovane.

"Prema raspoloživim podacima Perović je 11. januara 2018. godine potpisala ugovor sa Osnovnim sudom na Cetinju gdje je pod povoljnim uslovima stan od 86 kvadrata i ostavu od 8 kvadrata kupila za 21.960 eura, da bi isti stan samo godinu dana kasnije prodala za 73.100 eura. U krivičnoj prijavi protiv Perovićeve navodi se da je direktorka Agencije za sprečavanje korupcije 2019. godine, na osnovu Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica iz člana 37a ostvarila kapitalnu dobit od 41.100 eura, te da nije platila porez od 9%, a koji se državi plaća podnošenjem poreske prijave, čime je i počinila krivično djelo utaja poreza i doprinosa iz člana 264 stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore, gdje je zaprijećena zatvorska kazna do 3 godine. Da Jelena Perović nije platila porez na kapitalnu dobit potvrdio je i nalaz Uprave Prihoda i carina koji je dostavljen tužilaštvu", saopštili su iz Demokrata.

Iz te partije su kazali da su rezultati ASK, kao jedne od ključnih institucija u zemlji, čiji rad mora biti garant u borbi protiv korupcije "kao kancera ovog društva", već dugi niz godina "više nego loši", zbog čega su "već godinama kritikovani" u zvaničnim izvještajima Evropske unije.

"Kritike se najviše odnose na selektivnost u postupanju i nedovoljno procesuiranih visokih javnih funkcionera. Primjer za to je odbijanje da se ponovo otvore postupci protiv pojedinih funkcionera, i to nakon sudskih odluka koje to nalažu. Time direktorka Perović na najdirektniji način zloupotrebljava funkciju koju zauzima, a na štetu javnog interesa da Zakon o sprječavanju korupcije bude jednak za sve. Stoga, Demokratska Crna Gora poziva nadležne državne organe u skladu sa svojim ovlašćenjima pokrenu postupak protiv Jelene Perović i utvrde činjenično stanje", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: