Bralić: Pejović bi da neistinama diskredituje drvoprerađivače

"Veći neprijatelj Upravi za šume i crnogorskim šumama od sadašnjeg VD direktora nije potreban, a vrijeme će pokazati svoje", naveo je Bralić

525 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Jasmin Bralić iz Rožaja reagovao je povodom jučerašnjih navoda v.d. Uprave za šume Srđana Pejovića.

"Prije svega lijepo je što nas je VD direktor Uprave za šume Srđan Pejović udostojio bilo kojeg odgovora, budući da smo u dosadašnjem periodu stekli utisak da pomenuti direktor više voli da se slika nego da ostvari komunikaciju i saradnju sa poslovnim partnerima. Naime, u više navrata je izbjegavao dolazak na sastanke u Privrednu komoru Crne Gore, a kada se konačno udostojio da nas primi na sastanak, na istom nije mnogo trošio riječi već je glavnu ulogu preuzelo nama nepoznato lice za koje smo stekli utisak da nije iz Crne Gore te da nema apsolutno nikakve veze sa crnogorskim šumama. Pitamo se ko je to lice koja ima ovlašćenja da ispred Uprave za šume komunicira sa nama? Na drugom sastanku sa predstavnikom drvoprerađivača, VD direktor je istog primio zajedno sa svojom suprugom, te je naš kolega stekao utisak da je došao u kućnu posjetu porodici Pejović, a ne u državni organ, mada Uprava za šume sve više počinje da liči na privatnu firmu VD direktora i njemu bliskih lica.

U reagovanju Uprave za šume navodi se da ista nema ništa protiv da drvopredrađivači svoje nezadovoljstvo izražavaju mirnim protestima sve dok isto ne prevazilazi mjeru dobrog ukusa. Mislimo da je Uprava za šume poslednja u ovom momentu koja ima pravo da se poziva na mjeru dobrog ukusa, budući da VD direktor tu mjeru očigledno nema. Prva reakcija VD direktora na mirno iskazano nezadovoljstvo je bila ta da drvoprerađivači voze auta od preko 100000€. Ta izjava je populistička, usmjerena na dobijanje jeftinih poena i glasova za partiju kojoj pripada VD direktor, pa isti pokušava da neistinama diskredituje drvoprerađivače. Ako neko vozi toliko skupo auto, zasigurno je da ga nije na nelegalan način stekao, a ako direktor misli da jeste, neka se obrati nadležnim organima prije nego što krene da obmanjuje javnost. Napominjemo da je VD direktor na tom mjestu već tri mjeseca, da nas konstantno predstavlja kao šumarsku mafiju, a da nije iznio nijedan dokaz za svoje tvrdnje.

Kada govore o tome da je ovaj Javni poziv najpravičniji do sada, sa primarnim ciljem da se zaštiti interes države, neka se VD direktor informiše da interes države nije samo u što većoj zaradi Uprave za šume kako bi ista mogla da nenamjenski troši sredstva za podmirivanje partijskih vojnika. Interes države je u što većoj zaposlenosti, uplaćenim porezima i doprinosima, finalnoj preradi i izvozu gotovih proizvoda, potrošnji govora, električne energije itd. Pominjući izvoz i loše stanje u dijelu proizvodnje namještaja, Uprava za šume demantuje sama sebe sa ovim Javnim pozivom i uslovima iz istog. Upravo je to i razlog zašto smo izrazili nezadovoljstvo, jer na ovom Javnom pozivu je izbrisan uslov postojanja pogona u vlasništvu ponuđača, što degradira sve nas koji godinama ulažemo u pogone, kreditno se zadužujemo i zapošljavamo radnike. Uprava za šume je ovim navodima kontradiktorna jer upravo na ovom Javnom pozivu mogu da se prijave i oni koji nemaju pogone za preradu, i da sirovinu nakon dobijanja po Javnom pozivu samo dalje preprodaju bez prerade. Je li to ono sto želi da postigne Uprava za šume?

Nadalje, Uprava za šume je dio državne uprave, a koeficijent zarada je istima regulisan na državnom nivou, pa nisu drvoprerađi krivci zašto zaposleni Uprave za šume imaju niske zarade koje ne zavise od prihoda Uprave za šume. Čini nam se da Uprava za šume već godinama posluje u milionskom plusu, a zarade ostaju iste svim državnim službenicima i namještenicima.

Kaže se u saopštenju da je završeno sa trendovima iz proslošti u kojima su stranke sa strane diktirale način poslovanja državnih organa, pa se pitamo šta je sa trendom da su Prava Crna Gora i Marko Milačić postali bilten Uprave za šume? Uostalom, javnosti je poznat način kako je Srđan Pejović postao VD direktor Uprave za šume, čovjek koji je dres bivše vlasti, čiji je bio aktivista i koja ga je zaposlila u Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, zamijenio dresom Prave Crne Gore. Budući da je isti bio zaposlen u pomenutom ministarstvu, koje je nadležno za Upravu za šume, ako su postojale neregularnosti u poslovanju iste, zašto godinama nije reagovao?

Među 30 potpisnika VD direktor Uprave za šume pominje jednog od nas kome u ovoj godini ističe ugovor za dugoročne koncesije, te da smo zbog toga nervozni. 90% drvoprerađivača koji su izrazili svoje negodovanje povodom ovog Javnog poziva nema dugogodišnje koncesije, već smo udruženi u istom cilju, protiv uništenja naše djelatnosti.

Zaključujemo da veći neprijatelj Upravi za šume i crnogorskim šumama od sadašnjeg VD direktora nije potreban, a vrijeme će pokazati svoje", zaključuje Bralić.

Bonus video: