Svečana sjednica Skupštine Glavnog grada bez lokalne opozicije i predstavnika državne vlasti

Među zvanicama, prisutan je specijalni tužilac Milivoje Katnić, guverner Radoje Žugić, nekadašnji predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, bivši gradonačelnici Miomir Mugoša, Mihailo Burić, poglavar Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo, reis Islamske zajednice Rifat Fejzić.

31645 pregleda 81 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Svečana sjednica Skupštine Glavnog grada povodom 77 godina oslobođenja Podgorice počela je u Muzičkom centru, uz prisustvo brojnih zvanica. Sjednici ne prisustvuju predstavnici opozicije u Podgorici, a ni aktuelne vlasti na državnom nivou.

Katnić i Vujanović
Katnić i Vujanovićfoto: Savo Prelević

Među zvanicama, prisutan je specijalni tužilac Milivoje Katnić, guverner Radoje Žugić, nekadašnji predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, bivši gradonačelnici Miomir Mugoša, Mihailo Burić, poglavar Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo, reis Islamske zajednice Rifat Fejzić.

Miomir Mugoša
Miomir Mugošafoto: Savo Prelević

Povodom Dana oslobođenja delegacije Glavnog grada, boračkih organizacija, predstavnici političkih partija položili su vijence na spomenik Partizanu borcu na Gorici.

Predsjednik Skupštine Podgorice Đorđe Suhih je čestitavši praznik građanima, je istakao da je godina iza nažalost opterećena kovid pandemijom, ali da je Glavni grad nastavio sa svojim projektima.

Suhih
Suhihfoto: Savo Prelević

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković je istakao da skoro svake godine naš veliki praznik obilježavamo sa osjećajem pijeteta i ponosa predaka, koji su podarili slobodu.

Vuković
Vukovićfoto: Savo Prelević

On je naglasio da će nastaviti da baštine antifašizam.

"Zbog onih prije nas, zbog onih posle nas i nas samih, nastavićemo da baštinimo i od netolerancije, šovinizma, mržnje i primitivizma, štitimo vrijednosti slobodarstva i antifašizma kao neodvojivi dio identiteta Podgorice", kazao je Vuković, naglasivši da je to kazao i prošle godine na obilježavanju Dana oslobođenja, a da je ponovio zbog toga "što postoje snage koje bi da ospore te ideale".

Vjerujući da se dobro, dobrim vraća, kazao je Vuković, "nastavićemo da radimo i razvijamo našu Podgoricu".

“Ravno osam decenija od istorijskog Trinaestojulskog ustanka, prvog takvog u tada porobljenoj Evropi, o čijem podizanju je odluka donijeta nedaleko odavde, u Stijeni Piperskoj, nastavljamo da koračamo putem koji su veličanstvenim primjerom trasirali naši veliki preci. Nastavljamo, iako dok osluškujemo eho tih slavnih vremena, čujemo glasnije nego ikada ranije buku koju stvaraju oni koji bi da nas s tog puta skrenu”, rekao je Vuković.

Gradonačelnik je poručio da, bez obzira na razloge, Podgorica i Crna Gora ne pristaju na nacionalizam i populizam.

On je kazao da, sa još većim motivom i željom da ga čuju, ima poruku za one koji, kako navodi, pokušavaju da Podgoricu i Crnu Goru vrijednosno obezliče.

Gradonačelnik je rekao da, ponosni na istoriju, nastavljamo u budućnost i tamo vidimo još ljepšu i bogatiju Podgoricu, koja će omogućiti bolje uslove za život svim sugrađanima. “Svakog dana, tokom protekle tri i po godine, i prije i tokom pandemije radili smo najbolje što smo znali kako bi naš grad bio bolji, a takođe i našim sugrađanima”. Gotovo nepodijeljeno je mišljenje, kaže Vuković, da je Podgorica u tom periodu doživjela najintezivniju transformaciju u svojoj istoriji. “U vremenu koje će naša generacija zapamtiti kao najmanje humano, naš grad nikada nije bio humaniji. U vremenu apatije i pesimizma, u Podgorici se osjeća nova energija i živi nada u bolje sjutra. U vremenu opšte stagnacije i kad je riječ o Crnoj Gori, civilizacijske regresije naš grad snažno ide naprijed. I tokom godine na izmaku, kad smo protiv sebe imali ne samo koronu, nego i sopstvenu Vladu, nastavili smo da dograđujemo mozaik moderne, evropske Podgorice”, rekao je Vuković.

Na svečanoj sjednici uručene su nagrade 19. decembar.

Nagrada je posthumno dodijeljena Radomiru Preleviću za uspješan doprinos funkcionisanju fonda za razvoj Kuča “Marko Miljanov”. Nagradu je primio njegov sin, Dragan Prelević, a novčani dio pokloniće Osnovnoj školi “Đoko Prelević” u Kučima.

Za afirmaciji i razvoj kulture Glavnog grada i Crne Gore, nagrada je uručena direktorici JU Kulturno- informativni centar ‘’ Budo Tomović’’ Snežani Burzan Vuksanović.

Gradskom preduzeću “Zelenilo” dodijeljeno je priznanje za odgovoran i profesionalan pristup aktivnostima koje se odnose na uređenje javnih zelenih površina u Glavnom gradu. Nagradu je primila direktorica preduzeća Daca Popović, a novčani dio zarade podijeliće svojim zaposlenima.

Bonus video: