Još se radi na „izbornom obećanju” rekonstrukcije Martinićkog puta

Rekonstrukcija dionice duge 8,6 kilometara počela je zvanično 27. avgusta prošle godine na Pijeskovima, u Martinićima, kada je tadašnji premijer Duško Marković kazao da Danilovgrad doživljava preporod, postaje mjesto poželjno za život i poručio da se tamo gdje se grade putevi i podiže infrastruktura - stvara nova vrijednost i novi život.

4470 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Borko Ždero
Foto: Borko Ždero

Rekonstrukcija Martinićkog puta zvanično je počela lani u avgustu, uoči parlamentarnih izbora, a odvija se usporeno, uz brojne probleme i probijanje rokova.

Iako su nadležni najavljivali da će put u danilovgradskoj opštini biti završen ove godine, pa onda se korigovali i naveli da će dionica od Buruma do mosta Radovića biti završena do kraja ovog mjeseca, ni jedno ni drugo obećanje neće biti ispunjeno.

Rekonstrukcija dionice duge 8,6 kilometara počela je zvanično 27. avgusta prošle godine na Pijeskovima, u Martinićima, kada je tadašnji premijer Duško Marković kazao da Danilovgrad doživljava preporod, postaje mjesto poželjno za život i poručio da se tamo gdje se grade putevi i podiže infrastruktura - stvara nova vrijednost i novi život.

Marković je tada sa predsjednicom Opštine Danilovgrad Zoricom Kovačević ozvaničio početak radova.

Međutim, radnici i mašine su na tom mjestu bili samo nekoliko dana, da bi nakon toga gradilište utihnulo.

Mehanizacija se opet pojavila početkom 2021. godine, kada su počeli radovi na proširenju dionice od nekadašnje Ciglane prema mostu Radovića. Ubrzo su obustavljeni jer, kako je pojašnjeno, nijesu bili riješeni imovinsko-pravni odnosi.

Intenzivni radovi napokon su počeli prije dva mjeseca, dionica od Buruma je uglavnom proširena i nasuta na većini mjesta, rekonstrukcija mosta Radovića je u toku, a na terenu je mehanizacija “Gradnja prometa”.

Put proširuju i na dionici od mosta Radovića prema Jelenku.

Prometni put od Martinića do Danilovgrada godinama je u lošem stanju, a ljetos su zabilježene ogromne gužve i kolone automobila sa turistima koji su išli za manastir Ostrog.

Kovačević je tačnije kazala da je rekonstrukcija Martinićkog puta vrijedna više od tri miliona eura, a eksproprijacija blizu 400 hiljada eura.

”Građani koji gravitiraju u ovom dijelu naše Opštine i naravno svi koji budu koristili ovaj put imaće mogućnost da idu kvalitetnom i modernom saobraćajnicom. Dugo smo čekali na rekonstrukciju ovog puta. U ovom kraju živi veliki broj naših uglednika, privrednika, poljoprivrednih proizvođača, i djece, kao i veliki broj građana koji rade u Podgorici i drugim krajevima”, rekla je Kovačević.

Istakla je da je to obećanje građanima dato za lokalne izbore.

”Mi smo to uradili prije isteka mandata u lokalnom parlamentu. To znači da ćemo se u narednoj godini zajedno radovati što ćemo dobiti modernu saobraćajnicu, što će prije svega obezbijediti kvalitet u vožnji, saobraćaju i time bezbjednost naših sugrađana i bolji kvalitet života”, rekla je Kovačević 27. avgusta prošle godine.

SAČUVATI STABLA SKADARSKOG HRASTA

Prije nekoliko dana Crnogorsko društvo ekologa (CDE) apelovalo je da se sačuvaju stabla skadarskog hrasta tokom rekonstrukcije Martinićkog puta.

Naveli su da za sada imaju pozitivne informacije od izvođača radova, Uprave za inspekcijske poslove i Agencije za zaštitu životne sredine, koji rade na tome da pronađu rješenje kojim bi se stabla sačuvala, a u konačnom dobio novi lokalni put sa starim pejzažnim vrijednostima.

”Prošle godine je spašen hrast. Stari hrast lužnjak u selu Tomševići u Danilovgradu je stajao na planiranoj trasi magistralnog puta. Investitor je planirao uklanjanje stabla, da bi se izbjeglo krivudanje puta. Pisali smo i razgovarali smo sa predstavnicima Opštine Danilovgrad i Uprave za saobraćaj i u konačnom put je prilagođen hrastu. Danas ovaj hrast stoji kao simbol snage i upornosti i pokazuje da uz malo dobre volje put i hrast mogu ići zajedno...”.

Ističu da put preko Martinića prati “dvadesetak najljepših” stabala hrasta.

Ukazuju da veći broj ovih stabala čine skadarski lužnjaci, jedina vrsta hrasta koji je u Crnoj Gori zakonom zaštićen. Iz tog razloga su, kako navode, pisali Opštini Danilovgrad i Upravi javnih radova kao investitoru, da prilikom rekonstrukcije puta sačuvaju ta stabla, po kojima su taj kraj i sami put prepoznatljivi.

”Usljed velikih pritisaka u prošlosti, šume skadarskog hrasta su danas svedene na pojedinačna stabla u okolini rijeke Zete, rijeke Bojane i Skadarskog jezera. Preostala pojedinačna stabla nam danas služe kao jedini izvor sjemena za obnovu ovih šuma”.

Bonus video: