Kamerama mora da štiti pčelinjak: Mladom Nikšićaninu neko truje pčele

Kada su mu prošle godine otrovali pčele Matija je odlučio da proda bicikl i da ne kupuje novi mobilni telefon, iako je na starom staklo već bilo popucalo. Znao je mladi pčelar da je bolje da novac uloži u nabavku novih pčela, a one će mu “donijeti” i mobilni telefon i novi bicikl

36384 pregleda 44 komentar(a)
Ne znam zašto to rade: Matija Vučinić, Foto: Svetlana Mandić
Ne znam zašto to rade: Matija Vučinić, Foto: Svetlana Mandić

Nikšićanin Matija Vučinić ima 16 godina, četiri godine se bavi pčelarstvom i nedavno je na 5. Međunarodnom organoleptičkom ocjenjivanju kvaliteta meda u Brčkom osvojio zlatnu medalju i šampionski pehar za kvalitet u kategoriji cvjetnog meda.

Prošle godine je na 15. Međunarodnom sajmu pčelarstva “Medena Tuzla 2020” osvojio dvije zlatne medalje, a na takmičenju “Tetovo 2020” jednu zlatnu.

“Kao mali sam zavolio pčelarstvo, jer se i otac i đed bave pčelarstvom. Ove nagrade mi mnogo znače jer mi, kao mladom pčelaru, daju dodatnu motivaciju da napredujem, mada su pčele zaslužne za kvalitet meda, jer ja sam samo došao i uzeo to što su one donijele”, priča on za “Vijesti”.

Da je pčelarstvo Matijina velika ljubav, govori i to što je novac od 13. rođendana potrošio na kupovinu pet pčelinjih društava. Mladi košarkaš “Sutjeske”, koji je drugi razred srednje škole, priznaje da je jednako posvećen i košarci i pčelarstvu, kao i da je društvo već naviklo da o njemu priča kao o pčelaru i košarkašu.

“Jednako pažnje posvećujem i košarci i pčelarstvu. Trening imam svaki dan, a i svaki dan se trudim da odem da vidim šta se dešava sa pčelama”.

Nažalost, prije dvadesetak dana u drugom pčelinjaku, nedaleko od kuće u naselju Kličevo, zatekao je sliku koja ga je povrijedila, ali ne i obeshrabrila - drugi put zatekao je otrovane pčele.

“Prošle godine su mi u pčelinjaku koji se nalazi u naselju Orlina, pored Slanog jezera, otrovali dvadesetak pčelinjih društava, a sada je otrovano petnaestak u pčelinjaku u Kličevu. Zaista ne znam ko bi to mogao da uradi i zbog čega. Možda su moji uspjesi i ljubomora drugih razlog što neko truje moje pčele”.

Kada su mu prošle godine otrovali pčele Matija je odlučio da proda bicikl i da ne kupuje novi mobilni telefon, iako je na starom staklo već bilo popucalo. Znao je mladi pčelar da je bolje da novac uloži u nabavku novih pčela, a one će mu “donijeti” i mobilni telefon i novi bicikl.

“Znao sam ako uložim u pčele da će mi se ta investicija sigurno sljedeće godine isplatiti i da ću moći da kupim mnogo bolji telefon i novi bicikl”.

Kaže da ljudi pohvalno gledaju na to što se bavi pčelarstvom i što on i otac odvojeno pčelare, tako da mu nije jasno ko bi mogao da mu otruje pčele.

“Nikada nijesam čuo neki loš komentar za mene, tako da ne znam ko bi mogao ovo da uradi. Mislim da niko nema razloga da truje moje pčele. Sve sam ovo postigao sam i nikoga nijesam ugrozio time što dobijam nagrade i što je moj med kvalitetan.

Nikakva mi pomoć ne treba, jer mogu sam da obnovim svoje društvo. Samo želim da skrenem pažnju na ovo, kako se više ne bi dogodila trovanja”.

Matijin otac Radoman pčelarstvom se bavi 25 godina. Drago mu je što je mlađi sin krenuo njegovim stopama, ali mu nije drago što su prinuđeni da lovačkim kamerama “brane” pčelinjak.

Matijin otac Radoman sa kamerom
Matijin otac Radoman sa kameromfoto: Svetlana Mandić

“Nadmašio me u pčelarstvu, što je dokazao i nagradama. To je i cilj svakog roditelja, da uspjeh sina bude veći od ličnog uspjeha. Boli me ovo što se Matiji desilo. Više bih volio da su cijeli moj pčelinjak otrovali, nego njegovo jedno društvo. Ovo što se dešava može da ga demorališe, ali i da ga ojača, a to sam i primjetio čim je prodao svoj bicikl da bi obnovio pčelinjak. Ponosan sam na njega što se ne predaje. Nažalost, prisiljeni smo da nabavimo kamere koje služe za posmatranje u lovu i da ih ugradimo u košnice. Nikada nijesam mislio da ćemo morati da štitimo pčelinjak”, kazao je Radoman koji se nakon nedavnog trovanja Matijinih pčela obratio svim institucijama i dobio odgovor da niko nije nadležan.

Iskusni pčelar Milan Škanata iz Lastve Grbaljske, kada je prošle godine čuo za Matiju i njegove uspjehe, odlučio je da mu pokloni oko 50 rutovih košnica, vrcaljku, pčelarsku vagu i više komada različitog pčelarskog pribora, knjige.

Država kaže da je premlad za gazdinstvo

Matija je, da bi mogao da prodaje med, morao da se registruje, odnosno da dobije licencu. Nije smetalo, kaže, to što je maloljetan. Međutim, kada je želio da registruje gazdinstvo, rekli su mu da ne može prije punoljetstva.

“Da bih mogao da prodajem med morao sam da dobijem licencu, međutim ne mogu da registrujem svoje gazdinstvo zato što nemam 18 godina Zaista je apsurd da mogu imati licencu za prodaju meda, ali ne i za držanje pčela”.

Samim tim što ne može da bude upisan u Registar poljoprivrednih gazdinstava, Matija nema pravo na mjere podrške Agrobudžeta (ljekovi, matice, vosak, oprema…).

Bonus video: