Barjaktarević: Samo u Crnoj Gori se dešava štrajk tajkuna

"Savez podržava sve inicijative koje nijesu dikriminatorske i monopolističke. Kada bi prihvatili neshvatljive zahtjeve gospodina Bralića, ne bi više niko investirao u drvopreradu, jer bi morao po gospodinu Braliću da prvu godinu ne radi i isplaćuje radnike koji nemaju šta da rade. Ovaj način korišćenja šuma smislio je Petar Ivanović, a njegova duhovna čeda i danas žele da kreiraju gazdovanja šumama"

4570 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Savez drvoprerađivača Crne Gore odbacio je tvrdnje jednog od predvodnika protesta drvoprerađivača Jasmina Bralića. Iz tog Saveza su naveli da se radi o neistinama i diskreditaciji aktivnosti usmjerenih na tajkunsko korišćenje šuma, "gdje se na račun građana sprovodi devastacija šuma".

"Na ovaj problem svi su ukazivali, ali smo samo mi ustali, građani Plava. Između ostalog ponudili smo pet puta višu naknadu, dali na uvid naše mogućnosti prerade drveta u gotove proizvode, javno prozvali krivce, dokumentovali devastaciju, krađu,pozvali na odgovornost,ukazali na značaj resavanja ovog problema ....i jedino imamo reakciju u pobuni tajkuna. Nigdje u svijetu se jos nije desio štrajk tajkuna, samo u Crnoj Gori. Snagom svoje mehanizacije i novca demonstriraju silu, prijete državi i građanima (kao što je bio slučaj u Plavu ), žele da ponize kolege, šumu dobiju trostruko ispod cijene ogrevnog drveta, ali iskljujčivo oni.

Čekali smo tender 2020 dodine za G.J "Šipovica -Vaganica", ali do tendera nije doslo jer je Gazdinska jedinica data bez tendera-sporazumno,tako dobijaju privilegovani drvoprerađivači na štetu ostalih drvoprerađivačkih firmi koje nisu privilegovane.

Savez podržava sve inicijative koje nijesu dikriminatorske i monopolističke. Kada bi prihvatili neshvatljive zahtjeve gospodina Bralića, ne bi više niko investirao u drvopreradu, jer bi morao po gospodinu Braliću da prvu godinu ne radi i isplaćuje radnike koji nemaju šta da rade. Ovaj način korišćenja šuma smislio je Petar Ivanović, a njegova duhovna čeda i danas žele da kreiraju gazdovanja šumama kao da niko drugi ne treba da radi i kao da mi nemamo djecu.

Kako smo razumjeli Upravu za šume, više nema privilegovanih, niti će se moći izvoziti oblovina, te da se na račun građana neće moći koristiti šuma nego da se mora platit tržisna cijena. Prijetnje da ce otpustiti radnike su neutemeljene, jer zbog ovih tajkuna 90 odsto radno sposbnog stanovništva je napustilo sjever Crne Gore i svi se borimo za radnike, tako da istog momenta svi imaju radna mjesto.

U posljednjem obraćanju Bralić je izbjegao da odgovori na naše ukazivanjne o njegovom nezakonitom poslovanju, izvozu oblovine, smanjivanju vrijednosti faktura, utaji poreza,lažiranju ponuda prikazivanjem finalne proizvodnje, svega onoga što mu je neko "opraštao“ i davao mu koncesije za petinu tržišne cijene. Međutim,u stilu manipulatora, isti navodi da su naši pogoni registrovani na fizička lica, da izbjegavamo inspekcije a istu družinu sami ministar prozove za lopovluk, ali rođak inspektor ne kontroliše.

Kaže da smo osuđeni lopovi, a niko nikad nas nije kažnjen ni za pogrešno parkiranje.

Radi javnosti ukazujemo da su svi navodi netačni, zlonamjerni i sa ciljem da se pobunom tajkuna sačuva privilegovani status.

Poručujemo gospodinu Braliću i ostalim da se državna oblovina mora platiti državi a ne njima koji nam zaračunavaju petostruke marže. Pozivamo javno relavantne učesnike crnogorskog društva da ukažu tajkunima da je državno drvo državna imovina i da ne postoji privilegija - ako si kupio kamion ili kao zaposlene naveo preminule građane", navodi seu reagovanju koje potpisuje Esad Barjaktarević.

Bonus video: