Brđanin: Jačanjem saradnje do podizanje nivoa kvaliteta policijskih organizacija

„Samo jedinstvenim pristupom prihvaćenim od svih zemalja i uspostavljanjem snažne prekogranične saradnje, možemo realizovati efikasne aktivnosti i postići mjerljive rezultate“, naveli su predstavnici zemalja članica SEPCA-e

2656 pregleda 2 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Uprava policije
Sa sjednice, Foto: Uprava policije

Dalje jačanje regionalne policijske saradnje značajno će uticati na podizanje nivoa kvaliteta i kapaciteta policijskih organizacija, kazao je direktor Uprave policije Zoran Brđanin.

On danas predsjedava drugom Generalnom skupštinom Asocijacije šefova policija zemalja Jugoistočne Evrope (SEPCA), tokom koje zemlje članice razmatraju buduće aktivnosti i prioritete i dalji razvoj i status SEPCA-e.

Predstavnici zemalja članica Asocijacije su, kako je saopšteno iz Uprave policije, poručili da međunarodna saradnja predstavlja značajan instrument u suočavanju sa svim bezbjednosnim izazovima, uključujuči transnacionalni organizovani kriminal.

„Samo jedinstvenim pristupom prihvaćenim od svih zemalja i uspostavljanjem snažne prekogranične saradnje, možemo realizovati efikasne aktivnosti i postići mjerljive rezultate“, naveli su predstavnici zemalja članica SEPCA-e.

Brđanin je istakao da je Uprava policije posvećena usvajanju evropskih standarda, sa posebnim fokusom na međunarodnu policijsku saradnju.

„Prepoznajući činjenicu da se većina SEPCA zemalja članica nalazi na istom integracionom putu, vjerujem da dijelimo stav da će dalje jačanje regionalne policijske saradnje značajno uticati na podizanje nivoa kvaliteta i kapaciteta policijskih organizacija u okviru saradnje sa bezbjednosnim institucijama članica Evropske unije i drugih država“, naveo je Brđanin.

Prisutni direktori policija zemalja članica i ostale delegacije pozdravili su značajne napore koje je crnogorsko predsjedavanje uložilo u osnaživanju SEPCA-e i međusobnog dijaloga i saradnje u pitanjima od zajedničkog interesa, kako među zemljama članicama, tako i drugim značajnim međunarodnim partnerima.

Iz policije su kazali da je fokus crnogorskog predsjedavanja SEPCA-om bio na jačanju saradnje sa Austrijom, Italijom, ICITAP-om, INTERPOL-om, PCC SEE, i OEBS-om.

„To je ostvareno kroz brojne sastanke i izrađene radne dokumente, deset radionica na kojima je učestvovalo više od 250 pripadnika agencija za sprovođenje zakona iz zemalja članica, potpisivanje Memoranduma o razumijevanju sa ICITAP-om, kao i dvije generalne skupštine“, kaže se u saopštenju.

Generalna skupština SEPCA-e a okupila je direktore policija Sjeverne Makedonije, Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Bugarske, ali i predstavnike ostalih SEPCA zemalja članica - Albanije, Moldavije, Srbije i Rumunije.

„Tim događajem ujedno se završava predsjedavanje Uprave policije SEPCA-om, koje u nastupajućoj godini preuzima Rumunija“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: