Delegacija EU u CG donirala kompjutere i novogodišnje paketiće djeci u Dječjem domu "Mladost"

Zamjenik šefice Delegacije EU u Crnoj Gori Rikardo Seri je tom prilikom kazao kako donacija računara predstavlja simbol podrške koju građani EU pružaju svojim sugrađanima u Crnoj Gori u trenucima potrebe

2047 pregleda 0 komentar(a)
Foto: EU info centar
Foto: EU info centar

Delegacija EU u Crnoj Gori donirala je kompjutere i novogodišnje paketiće djeci bez roditeljskog staranja u Dječjem domu "Mladost" u Bijeloj, saopšteno je iz EU Info centra.

Zamjenik šefice Delegacije EU u Crnoj Gori Rikardo Seri je tom prilikom kazao kako donacija računara predstavlja simbol podrške koju građani EU pružaju svojim sugrađanima u Crnoj Gori u trenucima potrebe, a posebno najugroženijima.

“Ponosni smo što smo, na vrhuncu krize Kovida-19, kroz budžetsku podršku dali doprinos za subvenciju skoro 150.000 plata građana Crne Gore, pomogli blizu 300 malih preduzeća da postanu otporniji u kriznim vremenima i obezbijedili socijalnu podršku hiljadama djece, samohranih roditelja, starijih lica i osoba s invaliditetom", saopštio je on.

U saopštenju EU Info centra se navodi i da je Evropska komisija uplatila u državni budžet Crne Gore završnu ratu budžetske podrške EU vrijedne ukupno 40,5 miliona eura koja je, kako su pojasnili, prvenstveno namijenjena zaštiti mikro i malih preduzeća i ugroženih društvenih grupa od razornih efekata krize Kovida-19.

foto: EU info centar

Dodaju i da je isplata posljednje tranše bespovratne pomoći u iznosu od 12 miliona eura odobrena nakon što je Evropska komisija utvrdila da je Crna Gora ispunila niz ključnih uslova, među kojima je i to da se fondovi EU koriste za podršku što većem broju malih preduzeća, posebno kako bi im se pomoglo da isplate plate zaposlenima i da nastave s finansiranjem socijalnih davanja za ugroženu djecu, starije, osobe sa invaliditetom i porodice kojima je pomoć potrebna.

Marela Savić iz Doma u Bijeloj, zahvalila se na posjeti i poklonima koje je Delegacija EU u Crnoj Gori darivala djeci..

“Zahvalni smo na velikoj pažnji koja nam je posvećena na današnji dan i u ovako lijepom ambijentu i želimo da ta saradnja i to druženje bude na obostrano zadovoljstvo”, poručila je Savić.

Koordinatorka Direktorata za socijalnu i dječju zaštitu u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Biljana Vučetić kazala je da je donacija Delegacije EU u Crnoj Gori dječijem Domu u Bijeloj simbol kontinuirane podrške i pomoći najugroženijim kategorijama a to su djeca, osobe sa invaliditetom, starija lica.

foto: EU info centar

“Ovakvo postupanje garant je postojanju visokog stepena solidarnosti EU prema Crnoj Gori kao zemlji kandidatu za članstvo, ali i pokazatelj da je Crna Gora odlučna u sprovođenju aktivnosti koje se odnose na poboljšanja kvaliteta života svih svojih građana. Zahvalnost koju upućujem evropskim partnerima u dijelu realizovane podrške važnim sektorima crnogorske ekonomije, ovom prilikom dopunila bih zahvalnošću ka nadležnim institucijama u Crnoj Gori” kazala je Vučetić.

foto: EU info centar

Budžetska podrška EU dio je bespovratne pomoći od 53 miliona eura koju je Evropska unija dodijelila Crnoj Gori za nabavku hitne medicinske opreme i za pomoć socijalno ugroženim pojedincima, preduzetnicima, preduzećima, zdravstvenom sektoru i drugim sektorima koji su najteže pogođeni krizom Kovida-19. Ova bespovratna pomoć prati 60 miliona eura u izuzetno povoljnim kreditima koje je EU stavila na raspolaganje Crnoj Gori u okviru makrofinansijske pomoći, ranije ove godine.

Bonus video: