Nikšić dobija platforme za rode

Uz Bojanu, Skadarsko jezero, visoke planine i dolinu Zete, Nikšićko polje je najznačajnije mjesto za ptice

5404 pregleda 5 komentar(a)
Platforme u Nikšićkom polju, Foto: Privatna arhiva
Platforme u Nikšićkom polju, Foto: Privatna arhiva

Agencija za zaštitu životne sredine Crne Gore, u saradnji sa Elektroprivredom Crne Gore (EPCG), počela je sa postavljanjem pet platformi za gniježđenje roda u Nikšiću.

”Nikšićko polje je jedno od najznačajnijih mjesta za ptice u državi. Pored delte Bojane, Skadarskog jezera, visokih planina i doline rijeke Zete, ono predstavlja jedan od glavnih migratornih koridora u Crnoj Gori. Posebno interesantno je tokom proljećnje seobe, gdje za, ornitofaunu, vrlo egzotične ptice slijeću i odmaraju se tokom povratka iz Afrike, ka krajnjim destinacijama. To su u prvom redu ždralovi, ali ima i drugih vrsta, kakve su rode”, kazao je za “Vijesti” ornitolog Darko Saveljić.

Podsjetio je da se rode gnijezde na krovovima kuća, kao i na vještačkim platformama.

”Sa Elektroprivredom smo se dogovorili da postavimo nekoliko vještačkih gnijezda i da ih pokušamo ohrabriti da počnu da se gnijezde u Crnoj Gori, s obzirom na to da imamo samo jedan par i to u Polimskoj ulici u Beranama. Sve države u okruženju i većina evropskih država ima jako veliki broj roda, a Crna Gora ima samo taj jedan par. To su neki od napora za unapređenje ornitofaune Crne Gore”, kazao je Saveljić.

Krajem 19. vijeka, čuveni austrijski ornitolog Othmar Reiser je u okolini Ulcinja, uz rijeku Bojanu, zabilježio čak 60 gnijezda bijelih roda, a u istom periodu posmatrao ih je i u okolini Skadarskog jezera.

Prema riječima Saveljića, Nikšićko polje pored toga što je interesantno za ptice, interesantno je i u geološkom smislu jer je to polje koje je najbogatije vodom u Dinaridima.

”Ono ima močvarnu vegetaciju biljaka koje su od posebnog interesa za zaštitu na nivou Evropske unije”, kazao je ornitolog.

Dodao je da je Nikšić do sada bio grad Šobića, Bedem i Lejk festa, grad piva, a ako uspiju biće i grad roda.

Roda je migratorna vrsta, a iz Afrike se obično vraća krajem marta ili početkom aprila. Gradi jedno od najvećih i najtežih gnijezda. Kada jednom napravi gnijezdo, u njega se vraća godinama, dograđujući ga svaki put, pa ona često dostižu prečnik veći od dva metra. Ovakvo gnijezdo, posebno tokom zimskih mjeseci, često je skrovište velikog broja malih ptica, zbog čega se i nazivaju “ptičji gradovi”.

Bonus video: