Odloženo ročište u sporu Đurišića protiv Vlade

Zamjenik gradonačelnika Podgorice Časlav Vešović je naveo da u periodu dok je Đurišić bio član savjeta, održano četiri ili pet sjednica i “koliko mogu da se sjetim tužilac nije bio prisutan na nijednoj od tih sjednica”

2338 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Glavno ročište pred Osnovnim sudom u Podgorici, a po tužbi nekadašnjeg člana Savjeta Agencije za civilno vazduhoplovstvo i bivšeg dugogodišnjeg direktora Montenegro erlajnsa Zorana Đurišića protiv Vlade i danas je odloženo za deseti februar u 13 časova, kako bi razmotrili e-mail prepisku koju je predočila svjedok Gordana Šoškić.

Osim Šoškić, danas je u nastavku dokaznog postupka saslušan i zamjenik gradonačelnika Podgorice Časlav Vešović, koji je bio predsjednik Savjeta Agencije za civilno vazduhoplovstvo, kao i član.

Vešović je naveo da u periodu dok je Đurišić bio član savjeta, održano četiri ili pet sjednica i “koliko mogu da se sjetim tužilac nije bio prisutan na nijednoj od tih sjednica”.

“Odluke vezane za rad Savjeta donosili smo isključivo na sjednicama savjeta, a meni nije poznato da je tužilac koristio poslovničku mogućnost da glasa van sjednice. Što se tiče odsusstva tužioca sa sjednica Savjeta ja se ne mogu sjetiti da li je Savjet ili mene kao predsjednika obavještavao o svom odsustvu. Što se tiče odsustva tužioca mogu da kažem da smo kao Savjet uvijek imali kvorum za odlučivanje”, rekao je Vešović.

Naveo je da ne može da se sjeti da li je tužilac iznosio bilo kakve primjedbe zbog načina na koji mu se dostavljaju propratni materijali i pozivi za sjednice.

“Ja sam sa tužiocem imao određenu vrstu komunikacije, ali je ta komunikacija bila mimo formalno propisane procedure i meni se čini da je tužilac meni uputio mejl u kom je iznosio određene sugestije, pričemu se ne mogu sjetiti sadržine I ja sam sa njim imao komunikaciuju u vezi toga. Ali, mi se čini da primjedbe tužioca nisu bile usmjerene isključivo na nadležnost tužioca”, kazao je Vešović.

Advokat Đurišića, Siniša Gazivoda je je prigovorio iskazu Vešovića i dodao da svjedok u dijelu u kom se sjeća događaaja ne opovrgava navode tužbe i tužilačke strane u dosadašnjem toku postupka.

Šošić je pojasnila da je Agenciji obavljala poslove savjetnika, a kao pravnik je organizovala sve administrativno tehničke poslove, a zo podrazumjeva organiozovanje sjednica po nalogu predsjednika savjeta, pripremanje materijala, njihovo dostavljan je članovima.

“Mogu da kažem da us isti dostavljani na mejl adresu, a kurirskom službom onima članovima Savjeta koji su tražili da im se dostavi na kućnu adresu i koju su dostavili. Što se tiče tužioca isti nikada nije dostavio svoju adresu, a i do njegovog mejla nisam mogla da dođem, zbog čega je o prvoj konstitutivnoj sjednici obavješten SMS porukom. Pokušavala sam da stupim sa tužiocem u kontakt kako bi dobila navedene podatke, ali nisam došla, pa sam do e-mail adrese došla preko predsjednika Savjeta Časlava Vešovića”, navela je Šošić.

Ona je kazala da u periodu dok je Đurišić bio član Savjeta, održano je sedam sjednica, a nije prisustvovao ni na jednoj.

Šošić je priložila četiri mejla za koja tvrdi da je tužilac uputuo njoj, a Gazivoda je predložio da sud izvršio uvid u tu dokumentaciju, te da iste dostavi na izjašnjenje.

On je u cjelosti prigovorio iskazu Šošić, prije svega jer je kako tvrdi u odgovoru na pitanje da li je poslovnikom predviđena mogućnost pozivanja članova savjeta SMS porukom dal neistinit odgovor.

“Nadalje, prezentujući e-mail od trećeg oktobra 2016. godine, svjedok nam je prepričala sadržinu, a samo je preskočila najbitniji dio upućen njoj, odnosno drugu rečenicu u kojoj tužilac navodi da nije blagovremeno upoznat sa materijalima, odnosno da mu isti nije dostavljen. Konačno na ovaj mejl se izjasnila decidno da nije odgovorila, jer nije upućen njoj, a ja skrećem pažnju da je počinje riječima poštovana gospođo Šošić, zbog toga je jasno da su navodi svjedoka u suprotnosti sa pisanim dokazima i drugim provedenim dokazima, očigledno sračunati”, kazao je Gazivoda.

Vlada je Đurišića razriješila 11. januara 2018. godine, a kako je navedeno u tužbi, slučaj zasnovala samo na izjavi tadašnjeg ministra saobraćaja i pomorstva Osmana Nurkovića da Đurišić "od dana imenovanja za člana Savjeta nije prisustvovao nijednoj sjednici Savjeta, niti je koristio poslovničku odredbu o pravdanju svojih izostanaka i izjašnjenju o dostavljenim materijalima iz dnevnih redova sjednica Savjeta".

Tužba Đurišića je dvije godine bila na Upravnom sudu, odnosno od 2018., da bi se nakon toga izjasnili da to nije u njihovoj, već u nadležnosti Osnovnog suda.

Bonus video: