Kovid potvrda - naša, a evropska

Generalni direktor Direktorata za digitalno zdravlje u Ministarstvu zdravlja Aleksandar Sekulić kazao je “Vijestima” da će nacionalna kovid potvrda prestati da postoji i da bude u upotrebi

23741 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Početak primjene kovid pasoša Evropske unije za građane u granicama Crne Gore neće značiti nikakvu promjenu, jer će i taj sertifikat, poput nacionalne kovid potvrde, dobijati na potpuno isti način - putem portala eZdravlje, kod izabranog ljekara ili na nekom od vakcinalnih punktova. EU kovid sertifikat, međutim, trebalo bi da od sjutra, kada prema najavama i počinje njegova zvanična primjena za crnogorske državljane, pojednostavi i olakša putovanje i boravak u državama koje su dio tog sistema.

Evropska komisija (EK) donijela je u utorak odluku o priznanju kovid sertifikata koji se izdaju u Crnoj Gori. Na taj način, kovid sertifikati koji su izdati u Crnoj Gori, biće prihvaćeni kao ekvivalent digitalnim kovid sertifikatima EU i ući će u jedinstveni sistem EU.

Odluka EU stupila je na snagu juče, a prema ranijim najavama, crnogorski državljani već od 24. decembra trebalo bi da mogu da slobodnije putuje u zemlje EU i druge države koje priznaju EU kovid sertifikat.

Generalni direktor Direktorata za digitalno zdravlje u Ministarstvu zdravlja Aleksandar Sekulić kazao je “Vijestima” da će tako nacionalna kovid potvrda prestati da postoji i da bude u upotrebi.

”Kako u unutrašnjosti Crne Gore, tako i van, i zamijeniće se evropskom digitalnom kovid potvrdom. Dualizma u tom smislu neće biti”, pojasnio je on.

EU kovid pasoš dokaz je da je osoba preležala koronavirus, da je vakcinisana ili da ima negativan test i validan je u svim zemljama članicama EU. Taj sistem na nivou EU zvanično je stupio na snagu 1. jula.

U Crnoj Gori odranije su dostupne nacionalne kovid potvrde. Na isti način kako su preuzimali taj dokument, građani će moći da preuzmu i sertifikat koji je validan na nivou EU i u drugim državama koje priznaju EU kovid pasoš - kod izabranog doktora, na portalu eZdravlje (ezdravlje.me) ili na bilo kojem vakcinalnom punktu.

”Što se procedure tiče, nema nikakve razlike, jer smo htjeli da olakšamo građanima”, kazao je Sekulić govoreći o načinu dobijanja EU kovid sertifikata.

Podsjetio je i na to koliko dugo važi kovid potvrda i svima koji planiraju da putuju, savjetovao da iznova provjere uslove konkretne zemlje u koju idu.

”Zdravstvene institucije, u zavisnosti od toka pandemije i medicinskih naučnih podataka, definišu dužinu trajanja zaštite osobe koja je primila vakcinu protiv koronavirusa. U ovom momentu, ta dužina definisana je na šest mjeseci poslije druge doze ili 180 dana nakon pozitivnog testa, odnosno prebolijevanja virusa SARS-CoV-2. Nakon treće doze, pošto nemamo naučnih podataka, zasada ne postoji ograničenje roka upotrebe kovid potvrde unutar nacionalnog saobraćaja”, rekao je on.

Dodao je i da su, kad su u pitanju države članice EU ili treće zemlje koje takođe koriste EU digitalnu potvrdu, u svakoj od njih na snazi mjere u pogledu trajanja zaštite građanina od koronavirusa, odnosno zaštite nakon primljene druge doze za vakcine koje se primaju u dvije doze ili trajanja vakcina koje se primaju u jednoj dozi.

”I te mjere se, zbog prirode virusa, mijenjaju dosta često i u zemljama članicama EU i drugim koje koriste EU kovid pasoš, tako da je jako bitno da građani prije polaska na put budu upoznati o važećim mjerama. O trenutnim pravilima za ulazak u konkretnu zemlju, mogu se informisati ili putem interneta ili preko ambasada zemalja u koje putuju”, rekao je on.

Napominje i da, bez obzira na to što će kovid pasoš biti apriori priznat, te da su vremenske odrednice primanja vakcine jako bitne i razlikuju se od zemlje do zemlje, postoje i zemlje koje osim vakcinacije, imaju i druge uslove za ulazak.

Tako je za ulazak u neke države, kako je rekao, uz potvrdu o validnoj imunizaciji, neophodan i PCR test koji nije stariji od 72 časa. Postoje i države koje, dodaje Sekulić, uprkos potpunoj vakcinaciji ili PCR testu, ili oba ta uslova, zahtijevaju i da osobe koje u te zemlje putuju, određeno vrijeme provedu u samoizolaciji ili da se dodatno testiraju prilikom ulaska u te zemlje.

U Crnoj Gori kovid sertifikat je validan najduže šest mjeseci od druge doze, dok za treću dozu zasada nema ograničenja. Validnim se smatra i kovid sertifikat ako osoba ima pozitivan PCR test koji nije stariji od 180 dana, negativan PCR test koji nije stariji od 72 časa ili negativan antigenski test ne stariji od 48 časova.

Sekulić je “Vijestima” kazao i da su o svim pravilima informisani svi koji treba da ih kontrolišu, ali i da će i bez posebne obuke, onoga ko kontroliše kovid sertifikate sistem obavještavati o tome da li je nešto validno ili nije.

”Trudili smo se da olakšamo i građanima i onima koji vrše kontrolu da ne moraju da znaju sva pravila koje zdravstveni sistem iz medicinskih razloga možda nekad mora i da mijenja. Ti podaci biće apdejtovani na samoj digitalnoj platformi i vrlo lako će se razgraničavati validne od kovid potvrda koje nisu validne”, kazao je Sekulić.

Prema podacima portala covidodgovor.me, zaključno sa 20. decembrom, prvu dozu vakcine protiv koronavirusa u Crnoj Gori primilo je 281.968, drugu 268.739, dok su i treću dozu primilo 68.983 osobe.

Prema riječima Sekulića, oko 50 hiljada vakcinisanih građana, sa strane medicinskog stanovišta i zdravstvenog sistema, ne smatra se više zaštićenim.

”Jer je prošlo više od šest mjesec od primanja druge doze”, rekao je on.

Svaki državljanin Crne Gore koji je vakcinisan Fajzer i Astra Zeneka vakcinom (i sve ostale koje priznaje EMA) moći će, uz prikaz QR koda sa potvrde koju može koristiti i u papirnoj i elektronskoj formi, slobodno prelaziti granice EU. Ministarstvo zdravlja je radi ravnopravnog tretmana svih imunizovanih građana, ranije obezbijedilo besplatne PCR testove u svrhu putovanja svim građanima koji su vakcinisani Sinofarm i Sputnjik V vakcinom jer se, u okviru EU digitalnog kovid sertifikata, priznaje PCR test koji je urađen u Institutu za javno zdravlje čiji su nalazi međunarodno sertifikovani.

Sa sistem EU kovid pasoša sada je povezano 60 zemalja i teritorija na pet kontinenata.

Sertfikat u EU će trajati devet mjeseci?

Evropska komisija krajem novembra, pored ostalog, predložila je da sertifikat o vakcinaciji, nakon primanja druge doze, umjesto šest, traje devet mjeseci.

Dodatni period od tri mjeseca, kako je tada saopšteno, ostavljen je kako bi se osiguralo da se nacionalne kampanje vakcinacije prilagode, i kako bi građani imali pristup trećoj dozi vakcine protiv kovida.

Ukoliko Savjet EU usvoji tu odluku, ona bi stupila na snagu 10. januara.

Bonus video: