Fond: Dugujemo 7,6 miliona apotekama

Tvrde da im je cilj ojačati državni Montefarm i uporedo omoguće svim građanima izdavanje terapije

23078 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Dug Fonda za zdravstveno osiguranje prema privatnim apotekama iznosi 7.591.411,22 eura, a obaveze prema njima isplaćene su zaključno sa junom.

To su juče saopštili iz FZO i istakli da nije tačno da je dug 12 miliona eura i da je taj dug nastao zbog navodnih grešaka u toj ustanovi. “Vijesti” su prije tri dana objavile da će dug prema apotekama za izdavanje ljekova na recept do kraja ove godine najvjerovatnije iznositi 12 miliona eura, zbog čega trpe i građani jer im je manje dostupna terapija.

Iz te ustanove “Vijestima” nisu ni ovog ni prošlog mjeseca odgovorili na pitanja u vezi sa dugom prema privatnim apotekama, njegovim uzrocima i kada se očekuje isplata po fakturama od jula.

Iz FZO su juče rekli da su budžetom za 2021. godinu, na poziciji snabdijevanje ljekovima i medicinskim sredstva na recept privatnim apotekama opredijeljena sredstva u iznosu od 17 miliona, koliko je iznosila rekodna potrošnja na ovoj poziciji prošle godine.

Pojasnili su da su, prepoznajući da potrošnja ljekova raste, opredijelili više novca za ovu namjenu u odnosu na planirana sredstva lani, iako je bilo za očekivati da će potrošnja padati s obzirom da su ove godine nabavljene vakcine protiv koronavirusa i započeta masovna vakcinacija.

U FZO su juče tvrdili da nisu sjedjeli skrštenih ruku, već ove godine raspisali Javni poziv po kom su “po prvi put primijenjena pravila zemalja EU koja tretiraju ovu oblast”, što je rezultiralo smanjenjem broja privatnih apoteka koje izdaju ljekove na recept sa oko 190 na 120.

”Od oktobra kada je smanjen broj privatnih apoteka koje izdaju ljekove na recept, nije bilo nestašice ljekova, svjedoci smo da nema ni gužvi ispred samih apoteka... Gruba je manipulacija da građani trpe zbog sprovedenih reformi, čiji pun efekat očekujemo tokom 2022. godine.... Trudimo se da ojačamo Montefarm, a da uporedo sa tim procesom u partnerskom odnosu sa optimalnim brojem privatnih apoteka omogućimo svim osiguranicima lako, dostupno i pravovremeno izdavanje ljekova na recept. Odlučni smo da u naumu da zaštitimo državu i novac poreskih obveznika i da tim novcem podignemo nivo zdravstvene zaštite, i u toj namjeri nas neće pokolebati bilo kakva pisanja, ma iz kog motiva pisana i na bilo čiji nagovor”, kazali su iz FZO.

Iz FZO su rekli i da se na poziv za dostavljanje ponuda privatnim ustanovama za usluge za čije pružanje postoji lista čekanja duža od 30 dana javilo sedam ustanova za četiri oblasti. Pojasnili su da je 25.11. donesena odluka da se sa jednom ustanovom zaključi ugovor o pružanju usluga iz dvije tražene ustanove, dok su četiri ustanove u zakonskom roku uložile žalbe. “Vijesti” skoro dva mjeseca čekaju odgovor Fonda na pitanje u vezi sa ovim javnim pozivom.

Bonus video: