Nagrada za sve ljekare iz COVID zone

Nagrade je, na svečanosti na Medicinskom fakultetu u Podgorici, uručila predsjednica Ljekarske komore, Žanka Cerović.

9711 pregleda 1 komentar(a)
Foto: ljekarskakomora.me
Foto: ljekarskakomora.me

Ljekari iz COVID zone crnogorskih bolnica dobitnici su godišnje nagrade Ljekarske komore Crne Gore, a za najbolju ustanovu proglašen je Klinički centar (KCCG).

Nagrade je, na svečanosti na Medicinskom fakultetu u Podgorici, uručila predsjednica Ljekarske komore, Žanka Cerović.

Cerović je ocijenila da je ova godina za ljekare bila zahtjevnija nego ikad.

Ona je istakla da su ljekarima pojedinci neuspješno pokušali podmetnuti besprizorne etikete.

„Srećom, bili smo jedinstveni u odbrani profesije. Nažalost, na tom putu u posljednje dvije godine, rukovodeći se isključivo Hipokratovom zakletvom, dajući život za druge, ostali smo bez kolega“, kazala je Cerović.

Tim povodom, održan je minut ćutanja uz pomen na doktore Agovića i Šoškića iz Podgorice, Bakića i Joksimovića iz Berana, Eća iz Bijelog Polja, Jestrovića iz Pljevalja, Kljajića iz Bara i Dondića iz Plužina.

Ona je kazala da je zbog svih ljekara koji su na svojim plećima ponijeli i koji i dalje nose teret pandemije, Ljekarska komora odlučila da napravi presedan i nagradu za najboljeg ljekara neće dobiti pojedinac, već svi ljekari iz COVID zone iz cijele države.

„Ljekari iz COVID zone koji su, iako kod kuće imaju svoje porodice, bez prestanka bdili nad svim našim pacijentima ne pitajući se ko su, odakle su, kakvog su materijalnog statusa ili bilo kojeg drugog svojstva“, rekla je Cerović.

Ona je ocijenila da bi rad u COVID zoni morao da bude okosnica kompletnog društvenog života u Crnoj Gori.

Nagrada za sve ljekare iz COVID zone namijenjena je djeci doktora Seada Eća iz Bijelog Polja, koji je preminuo od posljedica infekcije koronavirusom, a nagradu je preuzela njegova supruga doktorka Aida Ećo.

Ećo je, u ime svoje porodice i svih ljekara koji su učestvovali u liječenju kovid pacijenata, zahvalila na nagradi.

„Moj suprug je, slijedeći etička načela naše struke, nesebično i predano spašavao živote oboljelih od kovid-19, stavljajući interese pacijenta na prvo mjesto i na tom putu nažalost i sam izgubio bitku“, rekla je Ećo.

Ona je istakla da joj je čast da primi nagradu kojom Ljekarska komora, kako je kazala, odaje počast za požrtvovan rad.

U ime svih ljekara iz COVID zone, nagradu su preuzeli i doktori Predrag Pejović iz Brezovika i Nebojša Gulić iz Kotora.

Cerović je, obrazlažući odluku da KCCG dobije godišnju nagradu za najbolju zdravstvenu ustanovu, istakla da nije tajna da je upravo Klinički centar bio zamajac neprekidnog rada crnogorskog zdravstvenog sistema ove godine.

Kako je kazala, KCCG je, za razliku od prošle godine kada je bio zatvoren šest mjeseci za sve koji nijesu bili COVID i hitni pacijenti, ove godine radio kao sat.

Cerović je kazala da je ta bolnica sve vrijeme bila na raspolaganju svim ostalim zdravstvenim ustanovama.

"Uvjerili smo se šta je solidarnost na djelu, KCCG je slao svoje ljekare svih specijalnosti u druge bolnice, dopremao je kiseonik, ustupao respiratore, prihvatao pacijente iz svih djelova države“, rekla je Cerović.

Za najboljeg studenta medicine izabrana je Ksenija Knežević, a za najbolju privatnu ustanovi "Hipokrat".

Cerović je dodala da je, bez obzira na to što se nekad nastoji stvoriti jaz između privatnih i zdravstvenih ustanova, Ljekarska komora ponosna što su dokazani partneri ove godine bile kolege iz Hipokrata.

Cerović je istakla da se ljekari ne stvaraju ni preko noći, ni očas posla.

Direktorica KCCG-a Ljiljana Radulović je kazala da je to najbolja stručna ocjena u vezi sa funkcionisanjem najveće bolnice u državi.

„Ovo je nagrada koju niko lično ne može da svojata, već je sa zadovoljstvom prihvatam u ime svakog od oko tri hiljade zaposlenih, ljekara i medicinskih sestara i nemedicinskog osoblja“, rekla je Radulović.

Ona je podsjetila da je KCCG ove godine radio paralelno, uporno i dosljedno na svim frontovima.

Radulović je navela da bi mnogo lakše bilo da su, kao što je učinjeno tokom prošle godine, na šest mjeseci zatvorili bolnicu za sve koji nijesu COVID i slični slučajevi, ali da oni to nijesu učinili jer su svjesni i post COVID posljedica i svih ostalih oboljenja koja moraju da tretiraju.

Ona je istakla da su vrata KCCG-a bila otvorena za sve pacijenta, 24 sata dnevno.

„Ove godine smo pružili oko 320 hiljada zdravstvenih usluga. To znači da smo radili sa svakim drugim stanovnikom Crne Gore. Uz to smo nadoknadili 40 hiljada pregleda“, istakla je Radulović.

Ona je zahvalila svim kolegama na čelu sa ministarkom zdravlja, Jelenom Borovinić Bojović koja je, kako je navela Radulović, još jednom dokazala da u njoj imaju neprikosnovenog partnera.

„U momentu koji je, bio najmanje zgodan javno se, početkom godine, založila za konačno povećanje plata svim zdravstvenim radnicima“, rekla je Radulović.

Radulović je rekla da ljekari to ne doživljavaju kao milostinju, već kao dio duga države prema onima koji samo u jednoj sedmici, i noću i danju i subotom i nedjeljom spašavaju ljudske živote.

„A samo u jednoj sedmici, u cijeloj državi, urade preko 150 hiljada pregleda, prijema, operacija“, navela je Radulović.

Radulović je zahvalila kolegama iz svih bolnica, domova zdravlja i Hitne pomoći na profesionalnoj saradnji.

Ona je svima čestitala praznike, uz želju da ih provedu u dobrom zdravlju.

Svečanosti na Medicinskom fakultetu, koja je održana uz pridžavanje svih propisanih epidemioloških mjera, prisustvovala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović i čelnici zdravstvenih ustanova.

Bonus video: