Turistički bum bez puteva i kanalizacije?

U Kolašinu se, između ostalog, gradi sedam luksuznih hotela, vrijednost tih investicija je oko 100 miliona eura, nedavno se pohvalio predsjednik Opštine Milosav Bulatović, ali u vlasti s manje entuzijazma govore o stanju infrastrukture sa kojom dočekuju “investicioni bum”

50833 pregleda 121 reakcija 16 komentar(a)
Hotel na Brezi u izgradnji još čeka prilazni put, Foto: Dragana Šćepanović
Hotel na Brezi u izgradnji još čeka prilazni put, Foto: Dragana Šćepanović

Kolašin sa nepotpunom infrastrukturom i djelimično opremljenim građevinskim zemljištem dočekuje turistički “investicioni talas”, navodno vrijedan stotinu miliona eura.

U varoši se, između ostalog, gradi sedam luksuznih hotela, iz programa ekonomskog državljanstva. Vrijednost tih investicija, kako se nedavno pohvalio predsjednik Opštine Milosav Bulatović, je oko 100 milona eura, a njihovim završetkom grad bi dobio 1.000 novih smještajnih jedinica i 700 radnih mjesta...

S manje entuzijazma i stidljivije u izvršnoj vlasti govore o stanju infrastrukture kojom je varoš dočekla investicije, koje će “smjestiti Kolašin na mapu respektabilnih turističkih centara”.

Uz hotele, privodi se kraju gradnja i nekoliko stambeno-poslovnih objekata. Međutim, za većinu tih objekata tek treba da se obezbijedi stabilno vodosnabdijevanje, priključak na kanalizacionu mrežu, a do nekih fale i adekvatne pristupne saobraćajnice... Pored toga, Kolašin nema uređenu pijacu i autobusku stanicu, a parking prostor je problem koji je postojao i prije gradnje hotela.

Infrastrukturna nespremnost varoši za “investicioni talas” očigledna je na svakom koraku. Kojom dinamikom i kojim novcem će te falinke biti ispravljane, do sada nije precizno saopšteno ni sa lokalnog, ni sa državnog nivoa. Jasno je da će se u mnogim slučajevima građevinsko zemljište opremati tek nakon završetka izgradnje hotela.

Očekuju i pomoć države

Luksuzni hoteli u Kolašinu zahtijevaju infrastrukturnu opremljenost na visokom nivou, kazala je sekretarka za planiranje prostora, komunalne poslove i saobraćaj Ljiljana Rakočević. Međutim, prema njenim riječima, stiglo se tek do “obezbjeđivanja zakonskih preduslova za izgradnju potrebne infrastrukture”.

”U tom cilju se već sa investitorima na brezi traži model za projektovanje i izgradnju elektro, saobraćajne i komunalne infrastrukture. Sa investitorima hotela na skijalištu, takođe. U saradnji sa Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i autorizovanom kompanijom od strane Evropske unije, priveli smo kraju sve pripremne poslove (Studija izvodljivosti, urbanističko-tehničke uslove, projektne zadatke ...), koji prethode izradi tehničke dokumentacije za projekat postrojenja za prečišćavanjen otpadnih voda i prateće kanalizacione mreže. Nakon toga, uslijediće i realizacija tog projekta”, tvrdi Rakočević.

Taj projekat, ističe ona, je među najvećim realizovanim ikad u Kolašinu. Svakodnevno, prema riječima Rakočević, na osnovu važeće planske dokumentacije, detaljno se analizira i priprema dokumentacija za infrastrukturne projekte na teritoriji opštine. Međutim, u svemu tome, očekuju pomoć države i investitora.

”Opština će u skladu sa svojim mogućnostima podržati unapređenje postojeće, kao i izgradnju nove infrastrukture. Očekujemo podršku investitora, kao i države. Važno je istaći da država prihoduje značajna sredstva u vidu donacije kroz program ekonomskog državljanstva, a ta sredstva su opredijeljena za razvoj manje razvijenih opština na sjeveru. Skoro svi razvojni projekti u okviru ekonomskog državljanstva nalaze na teritoriji opštine Kolašin. Zbog toga, sa pravom, očekujemo da se najveći dio tih prihoda preusmjeri za infrastrukturne projekte na teritoriji našeg grada. Mi uveliko pripremamo projektnu dokumentaciju i prateće zakonske preduslove, kako bi ih Vladi i nadležnim organima kandidovali”, objašnjava sekretarka.

Hotel od 19,5 miliona još bez prilaza

Firma “CG Resort”, koja gradi turistički kompleks “Breza” u Kolašinu, još čeka obećanje o realizaciji glavnog infrastrukturnog projekta - izgradnju oko 500 metara puta do hotela. Hotel čija je vrijednost, prema zvaničnim podacima, oko 19,5 miliona eura, treba da bude završen tokom naredne godine. Još nema adekvatne prilazne saobraćajnice, od Bablje grede do hotela.

A loše iskustvo, o kojem ne žele zvanično, imalo je prošlog ljeta danilovgradsko preduzeće “Eurozox”, koje gradi stambenu zgradu u širem centru Kolašina. Naime, put koji vodi do gradilišta bio je dijelom privatno vlasništvo, koje Opština nije na vrijeme otkupila. Porodica čiji je dio puta, tvrde, nekoliko godina je čekala da im se nadokandi korišćenje imovine. Kako se to nije desilo, prije nekoliko mjeseci hrpom kamenja na toj saobraćajnici spriječili su mehanizaciju izvođača radova da pristupi gradilištu...

U Ulici Boška Rašovića u kojoj se gradi ta i još jedna stambeno-poslovna zgrada, a već radi Modern Mountain, objekat sa luksuznim apartmanima i restoranom, još nema kanalizacije. Nimalo čudno, ako je poznato da je tek petina objekata i domaćinstava u gradskom području Kolašina pokrivena sistemom fekalne kanalizacije.

”Moder Mountain” završen
”Moder Mountain” završen foto: Dragana Šćepanović

Izgradnja hidrotehničke infrastrukture duž dijela Ulice Boška Rašovića 1 i na dijelu Ulice Milivoja Bulatovića tek predstoji. Ulaganja u hidrotehničku infrastrukturu planirana su u dijelu grada za koji, kako tvrde u Opštini, postoji veliko interesovanje investitora i gdje je planirana intenzivnija gradnja.

”Postojeće stanje hidrotehničke infrastrukture u Kolašinu je nezadovoljavajuće. Samo mali dio objekata u opštini je priključen na fekalnu kanalizaciju, djelovi trase gradskog vodovoda su na privatnom zemljištu, odvođenje atmosferskih voda u pojedinim djelovima grada nije u potpunosti regulisano... U tom dijelu grada očekuje se izgradnja novih objekata, a u tom bloku nema izgrađenu fekalnu kanlizaciju i djelimično je izgrađena atmosferska kanalizacija. Zbog toga se ukazala potreba za izgradnju kompletne hidrotehničke infrastrukture”, obrazlažu u Opštini.

Međutim, nema najava oko toga kako će biti riješene teškoće sa nedostatkom parking prostora u Kolašinu, planovi o podzemnoj garaži postoje samo na papiru u nekoliko prošlih, kao i u aktuelnom strateškom planu razvoja opštine.

Novca u dogledno vijeme neće biti ni da se bar minimalno uredi Autobuska stanica. Objekti na toj lokaciji u privatnom su vlasništvu, a započeta gradanja ne uklapa se gabaritima u planska dokumenta, pa i u tom slučaju slijedi komplikovan posao. Takođe, do sada nije došlo do uspostavljanja više puta najavljivanog privatno-javnog partnerstva koje bi omogućilo normalno funkcionisanje Autobuske stanice.

Većina prigradskih naselja u Kolašinu po nekoliko mjeseci godišnje nema uredno vodosnabdijevanje. Početak rada hotela samo će usložniti taj poroblem, svjesni su i u lokalnoj upravi. No, uzdaju se da će uporedo sa vodosnabdijevanjem skijališta i hotela koji se na Bjelasici grade, riješiti i nedostajuće količine vode za gradski vodovod.

Dinamika kojom lokalna uprava počinje da rješava krupne infrastrukturne probleme daleko je od poželjene i potrebne, ocijenjeno je nedavno na sjednici Skupštine opštine.

SDP: Nema strategije šta želimo da dobijemo

Odbornik Socijaldemokratske partije (SDP) Bojan Zeković kaže da Opština ne pokazuje da zna šta bar želi od investicija koje stižu u Kolašin. On podsjeća da se godinama dešavalo da se “novac od naknade za opremanje gradskog građevinskog zemiljišta tretira kao redovni prihod, koji se ne troši za ono što bi trebalo”.

”Nadam se da ga sada tako ne koriste, ali čujem od onih koji su platili uredno tu naknadu da im nije opremljeno zemljište. Dakle, investitori novac daju, ali zauzvrat ne dobiju to što su platili. Pitanje je da li ćemo investicioni talas iskoristiti za podizanje kvaliteta života građana. Da li ćemo ponoviti praksu od prije deceniju i po, kada su stotine miliona ušle u naš grad, a osim par desetina džipova, nove garderobe i nekoliko stanova, nijesmo dobili ništa, osim propuštenu šansu. Bojim se da ćemo ‘investicionim talasom’ ugroziti čak i ono komunalne infrastrukture koju imamo”, rekao je Zeković na sjednici SO.

Prema riječima sekretara za finansije Dragana Bulatovića, ove godine u opštinsku kasu od naknade za opremanje gradskog građevinskog zemljišta sliće se svega 300.000 eura. Tim novcem, tvrdi on, ne može se mnogo. Takođe, upozorava da je visina te vrste naknade u Kolašinu među najnižima.

”Sama naknada za komunalna opremanje je vrlo niska, pa je u prvoj zoni 30 eura po metru kvadratnom, a mi smo turističko mjesto A kategorije. Pitanje je koliko onda neko može očekivati za tu cijenu. To je možda neka naknada za nešto što već postoji. Nama je cilj da se gradi, ali da nam investitori ne stvaraju dodatne probleme, već da nam pomognu u unapređenju rješavanje postojećih”.

Bonus video: