ASK pokrenula četiri puta više postupaka nego 2020.

Izvršena je kontrola 1.076 izvještaja, od čega u skladu sa godišnjim planom provjere 948, po službenoj dužnosti 828, na zahtjev drugog državnog organa 24, dok su 22 postupka pokrenuta na zahtjev drugog fizičkog lica ili anonimno

7115 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Antikorupcija.me
Foto: Antikorupcija.me

Na osnovu kontrole imovinskih kartona, Agencija za sprečavanje korupcije pokrenula je ove godine 302 upravna postupka, što je za četiri puta više u odnosu na 2020. godinu, saopštila je sjednici Sajeta Agencije načelnica odsjeka Jasmina Maraš.

Maraš je dodala da je premašen godišnji plan kontrole u odnosu na predviđeni, a šestostruko je uvećan broj izvršenih kontrola po službenoj dužnosti u odnosu na prethodnu godinu.

Od početka godine, pokrenuti su postupci kontrole 1.106 izvještaja o prihodima i imovini.

Izvršena je kontrola 1.076 izvještaja, od čega u skladu sa godišnjim planom provjere 948, po službenoj dužnosti 828, na zahtjev drugog državnog organa 24, dok su 22 postupka pokrenuta na zahtjev drugog fizičkog lica ili anonimno.

Inicirana je, takođe, revizija metodogije postupaka provjere imovinskih kartona, koja podrazumijeva smanjenje broj javnih funkcionera koji će biti predmet “dubinske provjere” sa sadašnjih 20, a koja bi obuhvatila povezana lica sa javnim funkcionerom, javne nabavke...

Takođe, u cilju unapređenja efikasnosti provjera, predloženo je da se u godišnjem planu provjere za narednu godinu sačini spisak javnih funkcija Vlade, Skupštine i pravosudnih organa, koje će spadati u kategoriju lica koja su predmet obavezne provjere, a koje su na osnovu planova integriteta podložne najvećem riziku od korupcije, dok bi se provjera ostalih kategorija vršila metodom slučajnog odabira.

Bonus video: