"Privatnici se vode svojim interesima, ne brinu ni o građanima ni o "Montefarmu""

Iz Fonda poručuju da građani neće imati posledica zbog ovih i ovakvih reakcija privatnih apoteka, jer će, kako smo i naveli propisane recepte moći realizovati u apotekama Montefarma (55 apoteka) koje su optimalno snabdjevene i nema zastoja u nabavci i isporuci ljekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava FZO

16369 pregleda 46 reakcija 16 komentar(a)
Zgrada Fonda, Foto: Boris Pejović
Zgrada Fonda, Foto: Boris Pejović

Stalno snadbijevanje ljekovima u Crnoj Gori je prioritet, a Fond za zdravstveno osiguranje zajedno sa Ministarstvom zdravlja, Montefarmom i Ministarstvom finansija čini sve što je u njihovoj moći da to tako i ostane.

To je saopšteno iz Fonda nakon što je Udruženje privatnih apoteka „Pharmacija plus“ kazalo da su privatne apoteke dovedene u bezizlaznu situaciju, te da će biće prinuđene da obustave izdavanje ljekova na recept.

"Funkcionisanje sistema nije ugroženo. Novi menadžment Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore je i pored složene naslijedjene finansijske situacije, uspio da redovno servisira potrebe zdravstvenog sistema Crne Gore", tvrde iz Fonda

Preciziraju da je dosadašnja praksa bila da se u cjelosti izmiruju obaveze prema privatnim apotekama, dok se dug gomilao prema Montefarmu.

"Na taj način su se u Montefarmu samo gomilali problem, te građani moraju znati da su dosadašnje aktivnosti pojedinih u sistemu stavile ZUA “Montefarm” u talački položaj. Iako su privatne apoteke od početka upoznate sa neredovnim finansiranjem ZUA CG “Montefarm” od države, na navedenu činjenicu postojanja i stvaranja konstantnog duga prema Montefarmu nikada nijesu reagovale, niti im je takva situacija smetala, naprotiv. Njihova reakcija je uslijedila kada se došlo u situaciju da je njihov lični interes ugrožen", piše u saopštenju Fonda.

Iz te institucije ističu da su u više navrata obavijestili privatne apoteke da se očekuju određena sredstva od Ministarstva finansija za ovu namjenu.

"Takvim stavom, privatne apoteke pokazuju da im pacijenti nijesu prioritet, već kako smo i naveli, vode se isključivo sopstvenim interesima. Njihove reakcije su usmjerene ka stvaranju pogresne slike i obmanjivanju javnosti, želeći da na taj način uznemire građane i izvrše pritisak kako na Fond tako i na cjelokuni sistem", naglašavaju iz Fonda.

Poručuju da građani neće imati posledica zbog ovih i ovakvih reakcija privatnih apoteka, jer će, kako smo i naveli propisane recepte moći realizovati u apotekama Montefarma (55 apoteka) koje su optimalno snabdjevene i nema zastoja u nabavci i isporuci ljekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava Fonda. U ovom trenutku imamo redovno snadbijevanje ljekovima, koje nije ugroženo dugovima nastalim u prethodnom periodu, stvorenog od strane prethodnog menadžmenta.

Prema njihovim riječima, radi interesa javnosti, ističu da je "veliki dio veledrogerija, pored primarnog statusa, veoma dobro i planski organizovao i maloprodaju, otvarajući nove apoteke, kako bi na taj način preuzeli i kontrolisali i na ovom nivou i time uspostavili do kraja kontrolu nad snabdijevanjem ljekovima građane Crne Gore".

"Nadalje ističemo da je u prethodnom periodu javnost obmanjivana od strane jednog broja privatnih apoteka, i to na način da se pokušala stvoriti slika da će novi koncept ugovaranja sa privatnicima stvoriti nestašicu ljekova, da osigurana lica Fonda neće moći podici lijek na recept i da će se stvarati velike gužve ispred apoteka, kao i da će biti otežano ostvarivanje ovog prava osiguranim licama Fonda. Međitim, svi smo svjedoci da do svega navedenog nije došlo, te su tvrdnje privatnih apoteka apsolutno neosnovane i pokazuju ispravnost naše odluke da uđemo u reformu ovog dijela zdravstvenog sistema", kažu iz Fonda.

Podsjetili su da je Fond zaključio ugovore sa 120 apoteka, čime je obezbijeđen cjelokupan asortiman ljekova sa Liste ljekova, a sve u cilju redovnog i kontinuiranog snabdijevanja osiguranih lica ljekovima.

"U skladu sa indikacijama definisanih Listom ljekova i sa uredno propisanim receptom od strane izabranog doktora, lijek se može realizovati u apotekama sa kojima Fond ima zaključen ugovor, dakle u 55 apoteka ZUA CG “Montefarm” i u 120 privatnih apoteka. Ukoliko isti nije sastavni dio pomenute liste osigurano lice ne može izvršiti nabavku potrebnog lijeka na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja", podsjećaju iz Fonda.

.

Bonus video: