Zaposleni ŠIK "Lim" zbog povrede prava iz radnog odnosa pokrenuli sporove

Apeluju na aktivniji odnos poreske uprave i inspekcije rada, napominjući da će protiv odgovornih u ŠIK “Limu” pokrenuti krivične i prekršajne postupke

4858 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Zaposleni u Šumsko - industrijskom kombinatu "Lim" d.o.o. Bijelo Polje zbog povrede prava iz radnog odnosa pokrenuli su postupak pred Agencijom za mirno rješavanje radnih sporova, a potom i pred Osnovnim sudom u Bijelom Polju zbog nemogućnosti postizanja dogovora sa poslodavcem pred Agencijom za mirno rješavanje radnih sporova”, navodi se u zajedničkom saopštenju radnika ŠIK “ Lim” i Opštinskog sindikalnog povjereništva, na čelu sa Milenkom Marković.

“Kako pred Agencijom tako i pred Osnovnim sudom zaposleni nisu u mogućnosti da dostave obračune zarada, koje je poslodavac shodno odredbama Zakona o radu dužan dostaviti svakog mjeseca za koji se vrši isplata zarade, bez obzira da li je ista isplaćena ili nije. Pored neuspjelog pokušaja da iste dobije od poslodavca pred nadležnim sudom zatražena je dostava obračuna zarada, ali one nijesu dostavljene na uvid vještaku finansijske struke koga je sud imenovao, a takođe ni sudu. Nakon tužbe zaposlenih poslodavac od 01. januara 2021. godine dostavlja zaposlenim obračune zarada”, navode radnici tog preduzeća.

Apeluju na aktivniji odnos poreske uprave i inspekcije rada, napominjući da će protiv odgovornih u ŠIK “Limu” pokrenuti krivične i prekršajne postupke.

Predsjednik Opštinskog sindikalnog povjereništva Marković je naglasio da podržava podražava opravdane zahtjeve svih zaposlenih u Crnoj Gori i da stoji na raspolaganju zaposlenim u pravnoj i drugoj pomoći na ostvarivanju njihovih prava.

Bonus video: