Objavljeni dobitnici "Iskre": Specijalno priznanje za novinarku "Vijesti" Svetlanu Mandić

Dobitnica Specijalnog priznanja za medijski doprinos je novinarka Nezavinog dnevnika Vijesti i doktorantkinja na Fakultetu političkih nauka u Podgorici Svetlana Mandić jer je brojnim člancima i reportažama govorila o humanosti, solidarnosti i društvenoj odgovornosti

35398 pregleda 401 reakcija 4 komentar(a)
Foto: fAKT
Foto: fAKT

Fond za aktivno građanstvo (fAKT) objavio je imena dobitnika godišnjih nagrada i priznanja za filantropiju "Iskra".

Žiri za dodjelu nagrada i priznanja je donio odluku da se za 2021. dodijele dvije nagrade, šest specijalnih priznanja i jedno posthumno priznanje.

Dobitnik Nagrade za individualni doprinos je Began Čekić, Gusinjanin koji živi u Njujorku.

"U znak sjećanja na prerano preminulu ćerku i sestru Sanihu, porodica Čekić je osnovala fond sa njenim imenom i sav donirani novac uložila u izgradnju savremenog igrališta u Gusinju. "Saniha Playground", na površini od 600 metara kvadratnih, nedavno je predato Opštini Gusinje, na radost najmlađih. Nagrada za doprinos na nacionalnom nivou pripala je kompaniji doMEn, koja je je u prethodnih 11 godina poslovanja, podržala ili sponzorisala preko 30 projekata, ulažući u crnogorsku zajednicu kroz svoje društveno odgovorno poslovanje, preko milion eura. Za filantropske aktivnosti u 2021. izdvolili su oko 115,000 eura i to kroz projekte Spark.me, startap avantura, Moje buduće STEM zanimanje, doMEn škola programiranja, doMEn kup, časopis Dijagonala, Evropska omladinska kartica i druge", navodi se u saopštenju.

Specijalno priznanje za doprinos dijaspore biće uručeno grupi građana porijeklom iz Gusinja, Njujork. Kako je saopšteno, ova grupa građana okupila se oko projekta izgradnje školske zgrade OŠ "Džafer Nikočević" u rodnom Višnjevu (Gusinje), obezbijedivši preko 100.000 dolara u tu svrhu. Memorandum o saradnji sa Ministarstvom prosvjete je potpisan u septembru 2021. i započeta je izgradnja novog školskog objekta, koji će biti useljiv do naredne školske godine.

Slobodanka i Momčilo Pajović dobitnici su Specijalnog priznanja za dobročinstvo. Riječ je o supružnicima, penzionerima iz SAD-a, koji su, iako i sami skromnog materijalnog stanja, donirali 22,000 dolara Crnoj Gori, kao pomoć u borbi protiv pandemije.

Specijalno priznanje za građanski doprinos opštem dobru za 2021. otići će u ruke „Devet dobrih žena“, neformalne grupe građanki Podgorice. Počev od decembra prošle godine „Devet dobrih žena“ su pokrenule brojne akcije. Odmah nakon serije razornih zemljotresa u susjednoj Hrvatskoj, pokrenule su akciju prikupljanja školskog pribora, igračaka, društvenih igara i garderobe, pod nazivom „Djeca djeci“. Akciji su se pridružili mnogobrojni donatori i ljudi dobre volje, pa je prikupljeno preko 8000 artikala, spakovano u više od 150 paketa i poslato mališanima u Petrinji, Glini i Sisku.

Isto priznanje pripalo je i Milošu Milinkoviću, volonteru i organizatoru brojnih akcija primarno za pomoć djeci oboljeloj od malignih bolesti. Pored učešća u emisiji „Dnevnica“ kojom je prikupio blizu 6500 eura za odjeljenje dječje hematoonkologije, Miloš je organizovao i dva humanitarna bazara-za Minju i Balšu, gdje je prikupljeno 3600 eura.

Portalu revije Fokus biće uručeno Specijalno priznanje za medijski doprinos. Prvi broj revije Fokus izašao je 2008. u Njujorku, a danas je jedini portal koji okuplja ljude porijeklom iz Crne Gore. Osim što promoviše i prati humanitarne akcije kroz pokretanje i bilježenje brojnih akcija prikupljanja sredstava, ima i izuzetno značajnu ulogu u medijskoj promociji filantropije, kulture davanja i primjera dobročinstva naše dijaspore.

Dobitnica Specijalnog priznanja za medijski doprinos je i Svetlana Mandić, novinarka Nezavinog dnevnika Vijesti i doktorantkinja na Fakultetu političkih nauka u Podgorici.

Svetlana Mandić
Svetlana Mandićfoto: Privatna arhiva

Brojnim člancima i reportažama u kojima govori o humanosti, solidarnosti i društvenoj odgovornosti, Svetlana pokazuje izuzetan senzibilitet za potrebe drugih, kako „običnog čovjeka“, tako i zajednice. Zahvaljujući njenom doprinosu, Nikšić se i te kako pozicionirao na crnogorskoj „mapi filantropije“.

Posthumno priznanje za dobročinstvo pripalo je dr Miloradu Bakiću, hirurgu i humanisti. Svoju karijeru je započeo u Beranama, gdje je od 1980. do 1991. godine bio šef odsjeka Traumatologije hirurškog odjeljenja, a od 1991. do 1998. godine obavljao je dužnost direktora Opšte bolnice. Bio je član Predsjedništva društva ljekara Crne Gore i predsjednik Komisije za etička i pravna pitanja Ljekarske komore Crne Gore. Važio je za izuzetnog čovjeka i humanistu, a o njegovim uspjesima iz oblasti medicine, pored svjedočenja pacijenata, govore i brojni zapisi. Obavio je oko 12,000 operacija i važio je za jednog od najboljih i najuglednijih hirurga u Crnoj Gori. Bio je na čelu tima beranskih ljekara koji su uspješno obavili pet operacija na srcu i spasili četiri života, o čemu su pisali su domaći i regionalni mediji.

Svečanost dodjele nagrada biće upriličena u januaru u Kraljevskom pozorištu "Zetski dom", na Cetinju.

Dodjelu nagrade “Iskra” organizuje Fond za aktivno građanstvo uz podršku Evropske komisije i Fondacije „Ćano Koprivica“.

Bonus video: