Park prirode Stari Ulcinj proglašen za treće zaštićeno morsko područje

Park prirode Stari Ulcinj predložen je za stavljanje pod zaštitu zbog vrijednosti njegovog biodiverziteta i vrsta zaštićenih nacionalnim zakonodavstvom, kao i vrste u kategorijama ugroženosti definisanim od strane Evropske unije i međunarodnim konvencijama

4818 pregleda 2 komentar(a)
Foto: MEPG
Foto: MEPG

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici proglasila treće zaštićeno morsko područje - Park prirode Stari Ulcinj.

Iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma su saopštili da su postignuti nacionalni i međunarodni ciljevi u oblasti zaštite prirode.

Park prirode Stari Ulcinj predložen je za stavljanje pod zaštitu zbog vrijednosti njegovog biodiverziteta i vrsta zaštićenih nacionalnim zakonodavstvom, kao i vrste u kategorijama ugroženosti definisanim od strane Evropske unije i međunarodnim konvencijama, kao i u slučajevima parkova prirode "Platamuni" i "Katič".

Proglašenjem i ovog zaštićenog područja u moru, površina zaštićenih područja u Crnoj Gori se u 2021. godini uvećala za 4.764,7 hektara.

"Posebnu zahvalnost dugujemo Institutu za biologiju mora iz Kotora, Agenciji za zaštitu životne sredine, JP Morsko dobro, NVO i civilnom sektoru, kao i UNEP-ovom projektnom timu GEF-ovog projekta „Promovisanje upravljanja zaštićenim područjima kroz integrisanu zaštitu morskih i priobalnih ekosistema u obalnom području Crne Gore“, i svim stručnjacima koji su učestvovali u izradi Studije zaštite", navode iz Ministarstva.

Bonus video: