Zabranjena okupljanja, ali ne i ispred hramova

Ministarka tvrdi da njen resor nije slavio u restoranu, već da je u pitanju ručak za pet osoba

32878 pregleda 292 reakcija 25 komentar(a)
Tvrdi da njen resor nije organizovao slavlje u restoranu, već “ručak za pet osoba”, Foto: SAVO PRELEVIC
Tvrdi da njen resor nije organizovao slavlje u restoranu, već “ručak za pet osoba”, Foto: SAVO PRELEVIC

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović je odgovarajući na pitanje “Vijesti” juče kazala da je zabranjeno okupljanje ispred vjerskih objekata za Badnji dan i Božić, uključujući i nalaganje badnjaka. Međutim, u mjerama koje su iz njenog resora poslate medijima nakon održane konferencije za medije, nigdje se ne pominje zabrana okupljanja na otvorenom prostoru.

Kada jer riječ o vjerskim obredima u zatvorenom, novim mjerama koje važe do 12. januara dozvoljeno je njihovo obavljanje, uz prisustvo jedne osobe na 10 metara kvadratnih i nošenje maske koja prikriva nos i usta i poštovanje odstojanja, kao i uz obavezno posjedovanje kovid potvrde.

Prethodnim mjerama, koje su usvojene 24. decembra, a juče stavljene van snage, bilo je zabranjeno okupljanje stanovništva u zatvorenim i na otvorenim javnim mjestima, kao i organizovanje dočeka Nove godine na otvorenom, odnosno na trgovima. Nije bilo precizirano da li se iste mjere odnose i na prostor ispred vjerskih objekata.

Upitana kakvu poruku šalje građanima ako ih danima poziva da praznike provedu u kućama, dok je Ministarstvo zdravlja prekjuče u jednom restoranu organizovalo novogodišnje slavlje, kazala je da nije bilo slavlja.

”Bar što je meni poznato. Ako konkretno mislite na ručak na kojem je bilo pet ljudi, to nije slavlje”, tvrdi Borovinić Bojović.

Kafići rade do jedan sat iza ponoći, zabranjene svadbe i rođendani

Novim mjerama, koje važe od danas, radno vrijeme restorana, kafića, ostalih ugostiteljskih objekata i hotela 31. decembra na 1. januar ograničava se do jedan sat poslije ponoći uz posjedovanje kovid potvrde. Tog dana izvođenje muzike uživo ili uz emitovanje sa akustičnih uređaja dozvoljeno je samo u terminu od 20 sati do jedan sat poslije ponoći.

”Tokom svih ostalih dana do 12. januara, radno vrijeme svih ugostiteljskih objekata, uz posjedovanje kovid potvrde je ograničeno do 22 sata, uz napomenu da je tokom kompletnog radnog vremena, u potpunosti zabranjeno izvođenje i emitovanje muzike i uživo i sa zvučnika”, navodi se u novim mjerama.

Održavanje svadbi, rođendana, žurki, muzičkih festivala i drugih privatnih proslava je zabranjeno, kao i okupljanja u zatvorenom, uključujući javne priredbe, političke skupove, stručne, naučne i druge skupove, osim za potrebe obavljanja radnih i službenih aktivnosti, uz poštovanje osnovnih mjera, uz kovid potvrdu.

Zabranjene su posjete licima u ustanovama za kolektivni smještaj, rad dječjih igraonica i teretana, dok je rad kladionica dozvoljen uz kovid potvrdu.

”U tržnim poslovnim centrima čija je površina preko hiljadu kvadrata i koji u svom sastavu imaju više od tri poslovna subjekta, dozvoljeno je prisustvo jedne osobe na 10 kvadratnih metara i to uz poštovanje osnovnih mjera i uz obavezno posjedovanje kovid potvrde.

Posjete ustanovama kulture (pozorišta, bioskopi, muzeji, galerije) dozvoljene su uz posjedovanje kovid potvrde, kao i prisustvo gledalaca tokom održavanja sportskih takmičenja i to samo jedne četvrtine ukupnog broja sjedišta.

Svim zaposlenima u javnoj upravi, privrednim društvima i preduzetnicima preporučeno je da organizuju rad od kuće, uz obavezno organizovanje dežurstava i obezbjeđivanje nesmetanog procesa rada.

Za prelazak granice potreban negativan test

Da bi crnogorski državljani i stranci od danas mogli da uđu preko svih graničnih prelaza, potrebno je da su potpuno vakcinisani i da od druge doze nije prošlo više od šest mjeseci ili da su prebolovali kovid prije manje od 10 i ne više od 180 dana.

”U oba slučaja, lice mora da posjeduje ili negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata ili brzi antigenski koji nije stariji od 48 sati. To znači da više nije moguć ulazak u Crnu Goru samo sa negativnim testom. Državljani Crne Gore i stranci sa privremenim boravkom mogu da uđu u zemlju bez ovih dokaza, ali uz određivanje samoizolacije u trajanju od 10 dana koju je moguće prekinuti najranije nakon tri dana poslije negativnog PCR testa”, propisano je novim mjerama.

Borovinić Bojović kazala je da je “predlog struke bio restriktivniji od mjera koje su usvojene”.

”Predlog je bio da restorani, kafeterije i kafići uopšte ne rade do 12. januara, da u hotelima ne bude nikakve proslave čak ni 31. decembra na 1. januara. Međutim, dugim sastankom Vlada je donijela ovu odluku”, istakla je ona.

EU digitalnu potvrdu je moguće dobiti od sjutra putem mobilne aplikacije, preko portala eZdravlje, na vakcinalnim punktovima ili kod izabranog ljekara, kazala je Borovinić Bojović.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić kazao je da je donijeta teška odluka, koja može imati veliki uticaj na privrednike koji su investirali novac u pripremu za Novu godinu.

Smatra da je nađen najbolji kompromis i da su usvojene mjere one koje će dati razultat.

”Dozvolili smo da ljudi proslave i ugostitelji ipak imaju ispunjenje investicija, ali morali smo da brinemo o zdravlju građana koje je uvijek na prvom mjestu”, poručio je on.

Još 1.507 pozitivnih na koronu

U Crnoj Gori zabilježeno je još 1.507 novih slučajeva koronavirusa zbog čega je ukupan broj porastao na 5.575, saopšteno je juče iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Direktor IJZ Igor Galić saopštio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare da epidemiološka situacija zahtijeva oprez i da je u protekle dvije sedmice registrovan porast od 81 odsto novozaraženih, te da se omikron širi brže od drugih sojeva i prijeti da postane dominantan.

Većina novopozitinih je iz Podgorice (811), a po više od 100 slučajeva zabilježeno je u Nikšiću, Kotoru i na Cetinju.

Direktor je savjetovao poseban opez građanima ovih opština i Tivta, jer je procenat obolijevanja u njima izuzetno visok.

Zabilježena su i tri smrtna slučaja.

U posljednje dvije sedmice u padu je broj preminulih za preko 24 procenta. Od ukupnog broja preminulih, Galić navodi da nevakcinisani čine preko 75 odsto.

Bonus video: