JAVNO NEGIRALI GENOCID U SREBRENICI

Protest ispred zgrade RTCG-a zbog "Aide"

Protest organizovali NVO "Zavjetnici Tvrdoš Nikšić" i NVO "Stupovi"

12379 pregleda 14 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Grupa građana protestovala je sinoć ispred zgrade Radio-televizije Crne Gore (RTCG) zbog emitovanja filma “Kuda ideš, Aida?” (Quo Vadis, Aida?) o genocidu u Srebrenici na Javnom servisu.

Učesnici su, kako prenosi RTCG, poručili da to ostvarenje ne doprinosi rasvjetljavanju činjenica, a na ulazu u zgradu postavili su transparent "Srebrenica nije genocid".

Protest su, kako se navodi, organizovali NVO "Zavjetnici Tvrdoš Nikšić" i NVO "Stupovi".

Slavko Perošević kazao je da su se okupili ispred zgrade RTCG-a da izraze nezadovoljstvo povodom emitovanja filma.

"Smatramo da zločin koji se dogodio u Srebrenici nikako ne može biti tretiran kao genocid. Mi, Srbi iz Crne Gore, zastupamo tu tezu da smo mi narod koji je u dva posljednja Svjetska rata, preživio dva genocida. Nastradalo je oko 3 miliona Srba i sada se nameće genocidnost jednome narodu koji je, uz jevrejski narod, bio najveća žrtva genocida u 20. vijeku", rekao je Perošević.

Ističe da Srbi iz Crne Gore "nikada neće prihvatiti" te teze.

"Može da se razmatra na nekim nivoima da li se u Srebrenici dogodio određeni zločin. Sigurno je da se i dogodio. Strijeljanje ratnih zarobljenika može da se tretira kao ratni zločin, ali nikako kao genocid. Nećemo dozvoliti da se ta teza genocidnosti i taj sramni žig nametne čitavom narodu i kao Srbi iz Crne Gore ćemo se uvijek i do kraja boriti protiv toga", zaključio je Perošević.