Podgorica: Gomilaju se dugovi građana i firmi

Za utrošenu vodu Vodovod potražuje 6,4 miliona od građana i 1,9 od pravnih lica, a "Čistoća" za odvoz smeća oko 3, 5 miliona
180 pregleda 2 komentar(a)
Vodovod, Foto: Arhiva Vijesti
Vodovod, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 30.10.2017. 16:21h

Građani Podgorice za utrošenu vodu i odvoženje smeća duguju 8, 4 miliona, dok se od fimi po istom osnovu potražuje 3, 4 miliona eura.

Podgoričkom preduzeću "Vodovod i kanalizacija" građani duguju 6.472.477, a pravna lica 1.948.825 eura. Dug građana za odvoz komunalnog otpada je na dan 24. oktobar 2017. godine iznosio 1.972.894 eura, a pravnih lica 1.461.193 eura.

"Vijestima" iz Vodovoda i "Čistoće" nije odgovoreno koje firme najviše duguju za utrošenu vodu i odvoz smeća. Među najvećim dužnicima za utrošenu vodu su, prema podacima iz prošle godine, bili Klinički centar Crne Gore, Uprava za imovinu, MUP Crne Gore i Duvanski kombinat AD.

Iz "Čistoće" je saopšteno da se iznos računa za firme, shodno cjenovniku, formira na osnovu površine poslovnog objekta, reona i vrste djelatnosti koju vrši, te da su protiv svih većih dužnika podnijeti prijedlozi za izvršenje.

" Prema svim pravnim licima koja imaju tri, kao i prema svim fizičkim licima koja imaju više uzastopno neizmirenih računa za vodu, "Vodovod i kanalizacija" preduzima mjere prinudne naplate privremenim uskraćivanjem isporuke vode ili podnošenjem predloga za izvršenje“, saopšteno je iz Vodovoda.

Time, kako je saopšteno iz tog preduzeća, sprovode sve mjere i radnje definisane zakonskim aktima, radi sprečavanja zastare duga za utrošenu vodu.

"Javni izvršitelji su poslednja mjera koju Vodovod sprovodi kako bi naplatio dugovanja. Tek kad imamo duži period neplaćanja vode dolazimo u situaciju da se naplatimo preko javnih izvršitelja", saopšteno je iz Vodovoda.

Najveći efekat naplate se, kako je saopšteno, postiže prije samog procesa sprovođenja isključenja ili izvršenja, a na osnovu dobijenih opomena pred utuženje.

“Nakon dobijanja opomene, potrošači se javljaju našoj službi i uplatom ili sklapanjem ugovora o izmirenju duga za utrošenu vodu obustavljaju dalji proces”, saopšteno je iz Vodovoda.

Kada su u pitanju firme, u preduzeću "Čistoća" se iznos računa, shodno Cjenovniku, formira na osnovu površine poslovnog objekta, reona i vrste djelatnosti koju lice vrši, a protiv svih većih dužnika su podnijeti predlozi za izvršenje.

Iz preduzeća "Čistoća" je saopšteno da prema svim pravnim licima koja imaju tri, kao i prema svim fizičkim licima koja imaju više uzastopno neizmirenih računa, preduzimaju mjere naplate podnošenjem prijedloga za izvršenje. Time i u tom preduzeću pokušavaju da spriječe da dođe do zastare duga nastalog za izvršene usluge odvoza i deponovanja otpada.

"Korisnici usluga odvoza i deponovanja komunalnog otpada se redovno, putem saopštenja koje objavljujemo u medijima, sajta Društva i inkasanata koji vrše dostavu računa na terenu, obavještavaju o mogućnosti potpisivanja sporazuma o izmirenju duga u više mjesečnih rata", navode iz tog preduzeća.

Bonus video: